background img
banner
banner

Ή στριμωγμένοι στην ακτή, ή όποιος πρόλαβε να βρει

ΤΟ… ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΔΕΝ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Μάχη για μια θέση κοντά στο… κύμα, δίνουν καθημερινά δεκάδες λουόμενοι δημότες και επισκέπτες στην Αιγιάλεια και προφανώς, αυτή η αναζήτηση είναι μόνο η αρχή. Το φετινό καλοκαίρι έχει διανύσει μόνο το 1/5 της διάρκειάς του και τα πράγματα ήδη και όσον αφορά την χρήση στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, στα πολυάριθμα παραλιακά καταστήματα του δήμου, απέκτησαν άλλη διάσταση.

Μέχρι πρόπερσι, η Αιγιάλεια ήταν ίσως η μόνη περιοχή ανά την Ελλάδα που σε όλα τα παραλιακά καταστήματα δεν υπήρχε αντίτιμο για τη χρήση ξαπλώστρας. Τα πράγματα όμως άλλαξαν καθώς η κρίση της πανδημίας κατέλαβε και την περιοχή, με το περσινό καλοκαίρι να εμφανίζεται χρέωση ή υποχρεωτικό πλαφόν παραγγελίας σε λιγοστά καφέ μπαρ, κάτι που ισχύει σε μικρό βαθμό και φέτος αλλά σε συγκεκριμένες παραλίες και καταστήματα.

Η τουριστική κίνηση έχει ξεκινήσει για τα καλά και ημέρα με την ημέρα, όλο και περισσότεροι εκδρομείς εμφανίζονται στην περιοχή, τα καταλύματα γεμίζουν σταδιακά και όπως φαίνεται, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ο δήμος θα έχει ήδη τον διπλάσιο πληθυσμό. Αυτό, μαζί με όλα τα θετικά για την ευρύτερη περιοχή, “κουβαλάει” και ένα άλυτο… πρόβλημα, που συναντάται σχεδόν σε όλα τα καταστήματα του δήμου Αιγιάλειας: Την “μάχη” της ξαπλώστρας για το ποιος θα προλάβει ή πόση ώρα θα την χρησιμοποιήσει…

Πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη καταγραφεί, όπου λουόμενοι διαφωνούν με επιχειρηματίες, επιχειρηματίες εξηγούν σε λουόμενους, τουρίστες διαφωνούν με άλλους τουρίστες και ντόπιους να τα “βάζουν” με επισκέπτες, για μια θέση στην παραλία ή κάτω από έναν ίσκιο σε μια ξαπλώστρα. Αυτά είναι καθημερινά ζητήματα και λίγο – πολύ συμβαίνουν παντού. Τι γίνεται όμως με τις ξαπλώστρες που διαθέτουν οι διάφορες επιχειρήσεις αναψυχής και εστίασης που επεκτείνονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δήμου; Υπάρχει έξτρα χρέωση αν κάποιος καταλαμβάνει μια ξαπλώστρα; Πόση ώρα μπορεί να έχει κάνει κατάληψη ένας λουόμενος στο υπαίθριο “κρεβατάκι” της άνεσης που προσφέρεται σε μια ακτή;

Η ξαπλώστρα… πάει με τον καφέ στα περισσότερα παραλιακά καταστήματα του δήμου

Το protionline.gr με μια έρευνα που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες και επισκεπτόμενη αρκετές από τις οργανωμένου τύπου παραλίες της περιοχής, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν καταστήματα που χρεώνουν την ωριαία κατοχή μιας ξαπλώστρας με έξτρα δαπάνη ή με “χρονοχρέωση”. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων σε τρεις παραλίες, διαπιστώσαμε ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στις ακτογραμμές των πολυσύχναστων παραλιών, όπως για παράδειγμα στα Σελιανίτικα, την Αλυκή, τα Συλιβενιώτικα, τον Λόγγο, ή την παραλία της Άκολης, δεν χρεώνουν την ξαπλώστρα στην απόδειξη του πελάτη. Βέβαια, υπάρχουν καταστήματα όπου έχουν ακολουθήσει την “πολιτική” της ελάχιστης χρέωσης. Αυτό σημαίνει ότι, η μικρότερη χρέωση που μπορεί να έχει κάποιος που καταλαμβάνει μια ξαπλώστρα, είναι συγκεκριμένη. Στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, το μέτρο αυτό έχουν ακολουθήσει λίγα μαγαζιά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η χρήση της ξαπλώστρας πάει με τον… καφέ, και με την ελπίδα (από πλευράς των επιχειρήσεων) ότι ο πελάτης διαθέτει “τακτ” και πως δεν θα “στρογγυλοκαθίσει” στην ακτή ώρες ολόκληρες.

Ελεύθερη η αγορά – Οι χρεώσεις γίνονται ανάλογα την πολιτική του κάθε μαγαζιού

Υπάρχουν ορισμένα καταστήματα στην Αιγιάλεια, που έχουν “αντιγράψει” τεχνάσματα από άλλες όμορες περιοχές όπως η Κορινθία ή ακτές της Δυτικής Ελλάδας, όπου ενώ ο καφές παραδείγματος χάριν έχει 3,5 ευρώ, λόγω της χρήσης της ξαπλώστρας κοστολογεί τον καφέ στα 5 ευρώ, προκειμένου να “βγάλει” τα σπασμένα της “χασούρας” της κατανάλωσης, αφού ενδέχεται άλλος πελάτης να άφηνε καλύτερο λογαριασμό. Βέβαια, βαδίζοντας τον μεγάλο… δρόμο της προσφοράς και της ζήτησης, οι μαγαζάτορες επιλέγουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν και των χρεώσεων των παροχών, ανάλογα με την οικονομική τους “στόχευση”.

Ο κάθε επιχειρηματίας είναι ελεύθερος να χρεώνει οποιαδήποτε παροχή προσφέρει στο κατάστημά του, όπως αυτός επιθυμεί και βέβαια από την άλλη, ο κάθε πελάτης έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα δεχτεί τις συνθήκες που του προσφέρονται, με το ανάλογο αντίτιμο του ζητείται.

Να σημειωθεί ότι, η περιοχή της Αιγιάλειας, θεωρείται ένας τουριστικός προορισμός δεύτερης επιλογής και σύμφωνα με την επίσημη οδηγία του ΕΟΤ, η περιοχή δεν εκλαμβάνεται ως τοποθεσία πρώτης ζήτησης από πλευράς επισκεψιμότητας και επιλογής διακοπών. Στα περισσότερα νησιά της χώρας, όπως και σε πολλές τοποθεσίες που θεωρούνται “must” για διακοπές (νησιά, Χαλκιδική, Καλαμάτα, Σύβοτα, Βόλος ή Ναύπλιο) οι ξαπλώστρες χρεώνονται εκτός της χρέωσης της κατανάλωσης του προϊόντος που θα καταναλώσει ο πελάτης και ισχύει σε μόνιμη βάση, τα τελευταία καλοκαίρια.

Μιλώντας στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στρατής Βαρδάκης για το ζήτημα, ανέφερε: «Το αν θα χρεωθεί εξτρά ή όχι μια ξαπλώστρα από τον επιχειρηματία στον πελάτη, έγκειται στην επιλογή του καθενός. Είναι επιλογή του καταστηματάρχη να ζητήσει χρήματα για την χρήση μιας ξαπλώστρας και επιλογή του πελάτη αν θα δεχτεί αυτή την χρέωση ή όχι. Η αγορά είναι ανοιχτή και δεν υπάρχει περιορισμός από καμιά μεριά για το πώς θα λειτουργήσει το όλο σύστημα.
Αυτό που είναι “γόρδιος δεσμός” και “ιδιαίτερο” σαν γεγονός είναι η κράτηση μιας ξαπλώστρας. Δηλαδή να μην δίνει κάποιες ξαπλώστρες στο μαγαζί του ένας επιχειρηματίας, γιατί είναι “ρεζερβέ”. Αυτό είναι σύνθετο πρόβλημα που χρειάζεται υπομονή για να λυθεί όσο να ‘ναι…» δήλωσε ο κ. Βαρδάκης για την κατάσταση που επικρατεί στην “μάχη της ξαπλώστρας” στην Αιγιάλεια.
Να σημειωθεί ότι, πολλοί επιχειρηματίες δηλώνουν ότι “χάνουν”, όταν πελάτες τους, χρησιμοποιούν για πολύ ώρα 3-4 ξαπλώστρες δίχως να ανανεώνεται η πελατεία τους ανά 1,5 ώρα, που είναι μία λογική διάρκεια παραμονής ενός λουόμενου σε μία ακτή.

Και όπως πολύ εύστοχα είπε ο αντιδήμαρχος και επιχειρηματίας καταστήματος εστίασης, “σαν μαγαζάτορας πρέπει να σέβομαι τον πελάτη μου και να φροντίζω να περνάει καλά κατά την παραμονή του στο κατάστημά μου, όμως και ο πελάτης πρέπει να σεβαστεί τον κόπο και την δουλειά μου και να μην κοιτάζει να επωφελείται καταστάσεων τέτοιου είδους, ειδικά με τις περιπτώσεις της ξαπλώστρας στην ακτή”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr