background img
banner
banner

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ “ΜΠΑΚΌΠΟΥΛΟΣ ΝΤΡΙΝΙΑΣ”: Έναρξη κινητοποιήσεων με συγκέντρωση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για αυταπάτες η οργάνωση και συμπόρευση με το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι επιτακτική. Δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις από άλλους, τους είδαμε! Μόνο μέσα από το δικό μας αγώνα μπορούμε να ελπίζουμε!».

Τα παραπάνω αποτελούν συμπεράσματα των μελών του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, τα οποία ανακοινώθηκαν μέσω δελτίου Τύπου. Ο Α.Σ.Α. ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Ο Αγροτικός Σύλλογος τονίζει μεταξύ άλλων πως τα προβλήματα του αγροτικού τομέα όχι μόνο δεν βρίσκουν λύσεις αλλά παραμένουν και διογκώνονται και σημειώνει: ΄΄Οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά μας προϊόντα, μαζί με την ακρίβεια (ρεύμα, καύσιμα, εφόδια, ζωοτροφές, λιπάσματα, είδη λαϊκής κατανάλωσης) που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια στο νερό άρδευσης (οργανισμός Σελινούντα κ.λπ.) μαζί με την έλλειψη σχεδιασμού αξιοποίησης των υδάτινων πόρων με έργα υποδομής που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, κάνουν απαγορευτική την χρήση του. Όλο το προηγούμενο διάστημα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και στη συνέχεια είδαμε ποιος είναι με ποιον και μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα΄΄.

Προβληματισμός για τη σταφίδα

Έντονος προβληματισμός εκφράζεται και για την τιμή της σταφίδας, με τον Α.Σ.Α. σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, να αναφέρει: ΄΄Όλο αυτό το διάστημα το αγροτικό κίνημα αγωνιζόταν για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ οι απόντες των αγώνων οργάνωναν σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της πόλης, με τις δημοτικές παρατάξεις (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) στην οποία εξουσιοδότησαν τον δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο να έρθει σε επαφή με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Γεωργαντά. Και ενώ οι αρχικές υποσχέσεις του υπουργείου, κάτω από την πίεση των αγώνων, ήταν η αναπλήρωση 80 με 100 ευρώ ανά στρέμμα, η τιμή έπεσε στα 56 ευρώ! Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για στήριξη του πρωτογενή τομέα αποδείχθηκαν για μία ακόμα φορά υποσχέσεις, για να κατευνάσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις. Με Ευαγγέλιο την ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζεται η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα της χώρας πού από πλεονασματική που ήταν στο παρελθόν είναι πλέον ελλειμματική, πάνω στο στόχο τους για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια΄΄.

Αναφορικά με τη σύσκεψη της 8ης Ιουλίου, επισημαίνει: ΄΄Τελευταία, η πρωτοβουλία της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασιλόπουλο και η οργάνωση σύσκεψης στα γραφεία της ΣΚΟΣ ΑΕ, με την συμμετοχή εμπόρων μεταποιητών ομάδων παραγωγών, χωρίς να καλεστεί κανένας αγροτικός σύλλογος, έγινε για στάχτη στα μάτια των παραγωγών. Δεν θα γινόταν να παρθεί κοινή απόφαση για κατώτερη τιμή αγοράς (καρτέλ) από τους ίδιους τους θιασώτες και εκφραστές της ελεύθερης αγοράς. Βέβαια, από δημοσιεύματα φαίνεται ότι, στα λόγια πάρθηκε απόφαση για συγκεκριμένη τιμή στο ξεκίνημα της νέας εμπορικής περιόδου΄΄.

Αγώνας κινηματικός και όχι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης..

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του αγώνα. Ενός αγώνα κινηματικού και όχι αγοράς μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί η λέξη “κίνημα” βγαίνει από την κίνηση, από τη φυσική μας παρουσία και όχι μέσα από τον υπολογιστή και την ασφάλεια του καναπέ, όπου και ακολουθούνται συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις απαξίωσης των αγώνων, με ατέρμονες συζητήσεις χωρίς νόημα από υπαρκτά και ανύπαρκτα πρόσωπα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

΄΄Ο αγροτικός σύλλογος Αιγίου Μπακόπουλος Ντρίνιας σας καλεί να συμμετέχετε στις κινηματικές δράσεις το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε ημερομηνία που θα οριστεί και θα ανακοινωθεί άμεσα. Να δοθούν απαντήσεις για την σύσκεψη στην ΣΚΟΣ ΑΕ και να καταθέσουμε το αγωνιστικό μας Πλαίσιο προς ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο΄΄, σημειώνει ακόμη.

Οι αγρότες –μέλη του Συλλόγου αγωνίζονται για: «Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης και συνέχισης της αγροτικής μας δραστηριότητας. Μείωση του κόστους παραγωγής με επιστροφή ειδικού φόρου στα καύσιμα, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, κατάργηση όλων των χαρατσιών. Για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, για την ακαρπία της ελιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο της καρπόδεσης. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που να αποζημιώνει στο 100% τι ζημιές στη ζωική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με επιδοτήσεις λιπασμάτων, εφοδίων, ζωοτροφών.Αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, νερό κοινωνικό αγαθό χωρίς καμία σκέψη ιδιωτικοποίησης στο μέλλον. Χρηματοδότηση του έργου για τον ποταμό Σελινούντα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr