background img
banner
banner

Δήμος Αιγιαλείας, 12 χρόνια που δυσκόλεψαν τη ζωή των πολιτών

Υπάρχει άραγε μέλλον; Και αν ΝΑΙ πως θα γίνει;

-Της Μαρίας Παπαγεωργίου – Πρώην στέλεχος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.)-

Καλοκαίρι 2010 όταν το νομοσχέδιο Καλλικράτης έρχεται να δημιουργήσει νέους ισχυρότερους δήμους ενώνοντας τους όμορους Καποδιστριακούς δήμους κάθε περιοχής σε μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους, με στόχο την ανάπτυξη των περιοχών μέσα από ένα ισχυρό και λειτουργικό δήμο. Οι ελπίδες πολλές και τα άρθρα του νομοθέτη ενθαρρυντικά. Οι εκλογές γίνονται με το νέο νόμο και τον Ιανουάριο του 2011 έχουμε πλέον τον νέο δήμο Αιγιαλείας που αποτελείται από έξι δημοτικές ενότητες, με πρωτεύουσα το Αίγιο.

Και το ταξίδι του νεοσύστατου δήμου ξεκίνησε με πολλές ελπίδες και όνειρα για ανάπτυξη και ευημερία. Και ποιός από εμάς τους πολίτες δεν επιθυμούσε ένα δήμο πρότυπο, με σωστή οργάνωση και σύγχρονο σχεδιασμό για την κάλυψη των στοιχειωδών παροχών που δικαιούται κάθε δημότης.

Πολύ γρήγορα συγκεντρώθηκαν τα χρηματικά διαθέσιμα από κάθε δημοτική ενότητα στο ταμείο της έδρας, καθώς και τα κάθε μορφής μηχανήματα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, ντουλάπια, αρχεία κ.λ.π., χωρίς δυστυχώς διαδικασία πρωτοκόλλων. Θυμάμαι στο Διακοπτό κλειδώσαμε κάποιους υπολογιστές για να μην φύγουν και να μπορούμε να κάνουμε τις καθημερινές μας εργασίες, πράγμα που αποδείχθηκε σωτήριο στο μέλλον. Ο καιρός περνούσε, τα δημοτικά καταστήματα της περιφέρειας άρχισαν να μαραζώνουν, τα επίμαχα άρθρα του Καλλικράτη που θα έδιναν πνοή ανάπτυξης στην περιφέρεια δεν έγιναν υπουργικές αποφάσεις και για κάθε κοινότητα άρχισε το μαρτύριο της παγίας που σε καμία περίπτωση δεν κάλυπτε τις ανάγκες της.

Και ο Καλλικράτης στην επόμενη δημοτική αρχή έγινε Κλεισθένης και η παραμέληση έγινε καθημερινότητα, τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν και ο θυμός όλο και μεγαλύτερος. Οι πολίτες όμως κάθε χρόνο πληρώνουν τα δημοτικά τέλη αλλά ανταπόδοση σε έργο δυστυχώς περίπου μηδενική. Και ο νέος νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι έτοιμος από την παρούσα κυβέρνηση και το χάος όλο και μεγαλώνει….

Για να μην γίνω κουραστική θα περιγράψω με συντομία κάποια πράγματα που αποδεικνύουν περίτρανα πως αν και έχουμε συμπληρώσει 12 χρόνια ως ενιαίος δήμος, η ουσιαστική ενοποίηση και η αίσθηση ότι όλοι είμαστε ίσοι σε αυτό το δήμο δεν υφίσταται.

Όταν η είσοδος του Αιγίου γράφει δήμος Αιγίου και όχι Αιγιαλείας

Όταν τα σκουπίδια είναι παντού βουνά. Όταν οι κάδοι δεν απολυμαίνονται.

Όταν παρακαλάς μήνες για μια λάμπα και στο τέλος την αγοράζεις εσύ.

Όταν οι εργολάβοι καθαρίζουν αυλάκια και κόβουν χόρτα και δεν τα μαζεύει κανείς.

Όταν όποιος θέλει κόβει ένα δένδρο στην παραλία για να μην του κρύβει τη θέα και δεν έχει καμία επίπτωση,

Όταν η άσφαλτος στην παραλία Διακοπτού π.χ. είναι τόσα χρόνια παρατημένη

Όταν τα νεκροταφεία είναι σε άθλια κατάσταση. Όταν το πόσιμο νερό δεν ελέγχεται και τα υδραγωγεία είναι μέσα στη βρώμα και τη σκουριά.

Όταν η πλατεία του Αιγίου είναι σε αυτή την κατάσταση, το λιμάνι του Αιγίου δεν αξιοποιήθηκε ποτέ και η παραλία της πόλης γεμάτη σκουπίδια τι μέλλον να υπάρξει;

Και εδώ αυθόρμητα γεννιέται το ερώτημα, υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με το δήμο Αιγιαλείας και να κάνουν την μεγάλη ανατροπή; Μα και βέβαια υπάρχουν και ζουν ανάμεσα μας. ΄Ανθρωποι με κοινή λογική, πέρα από κόμματα και ιδεοληψίες, με οργανωτικές ικανότητες, με σχέδιο και όραμα που θα προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενιαίας και ισόρροπης ανάπτυξης της Αιγιαλείας με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα δυνατά στοιχεία κάθε περιοχής. Και που θα σχηματίσουν ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους που γνωρίζουν από αυτοδιοίκηση, έχουν θέληση και χρόνο να εργαστούν για το καλό της περιοχής τους και δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτούς που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο και μπαίνουν απλά ως διακοσμητικά στοιχεία που δεν διεκδικούν τίποτα.

Και κάπου εδώ μπαίνει και η ευθύνη των πολιτών που αν θέλουν να έχουν μια καλύτερη ζωή θα πρέπει να σταματήσουν να ψηφίζουν τον κουμπάρο, την εξαδέλφη, το παιδί του γείτονα, αυτόν που τους δάνεισε σε μια κακή στιγμή και γενικά οποιονδήποτε άσχετο/η και μετά να διαμαρτύρονται για τα χάλια του τόπου που ζουν.

Και κλείνοντας, εγώ προσωπικά μετά από 25 χρόνια εργασίας στην καρδιά της αυτοδιοίκησης και 9 χρόνια ενεργής συμμετοχής στο δήμο Αιγιαλείας θα πρότεινα να ψηφίσουμε όλοι για δήμαρχο τον υποψήφιο που θα κάνει την μεγάλη ΑΝΑΤΡΟΠΗ και μαζί με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του θα καταθέσει και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του για το δήμο συνολικά, καθώς και τα περιφερειακά προγράμματα για κάθε ενότητα, κοστολογημένα και με δέσμευση του ανταποδοτικού ποσοστού από τα τέλη, που θα επιστρέφονται σε κάθε ενότητα με τη μορφή έργου. Και βέβαια θα πρέπει να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο του με έντιμους και άξιους συνεργάτες ικανούς να ενώσουν τους πολίτες και να τους κάνουν να αισθάνονται ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ενιαίου δήμου Αιγιαλείας.

Μόνο έτσι ο τόπος μας θα έχει μέλλον και εμείς μια καλύτερη καθημερινότητα.

Μετά τις διακοπές θα πούμε πολύ περισσότερα.

Καλό και αισιόδοξο καλοκαίρι σε όλους σας


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr