background img
banner
banner

Ενημέρωση των σταφιδοπαραγωγών στα Μελίσσια

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ 

Στο συμπέρασμα ότι μόνο με κοινή προσπάθεια θα υπάρξει αποτέλεσμα για τη διάσωση της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση που συγκάλεσε το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου στα Μελίσσια, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών.

Οι συμμετέχοντες σταφιδοπαραγωγοί ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες της Π.Ε.Σ. ώστε να οριστεί η κατώτερη τιμή σταφίδας εσοδείας 2022 με τις καλύτερες προϋποθέσεις, προκειμένου να αναστραφεί η κατάρρευση του εισοδήματος του παραγωγού και να διασωθεί η σταφιδοκαλλιέργεια, αλλά και για τα «παιχνίδια» που επιλέγουν να παίξουν κάποιοι στην… πλάτη του παραγωγού.
Υπενθυμίζεται ότι η Π.Ε.Σ., στη σύσκεψη της 8ης Ιουλίου στην Πάτρα, είχε καταθέσει κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ο.Π της Πελοποννήσου για κατώτερη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, €1,50/κιλό και ζήτησε την αποδοχή της πρότασης από όλους, ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της. Στην πρόταση αυτή των παραγωγών, από βήματος, είχαν συμφωνήσει όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών και ιδιωτικών μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων, εκτός του κ. Κοροντζή – που διαφώνησε και αποχώρησε από τη σύσκεψη – και της κ. Γεωμπρέ που αποχώρησε. Στη συνέχεια όμως ακόμη κι αυτοί που συμφώνησαν (πλην της Π.Ε.Σ.) αρνήθηκαν να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν για να δημοσιευτεί η κατώτερη τιμή σταφίδας στο € 1,50.

Στο «φως» οι σκοπιμότητες και τα «παιχνίδια στις πλάτες» των σταφιδοπαραγωγών

Η συνάντηση στα Μελίσσια πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού παραγωγών και παρουσίασε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μέσα από αυτή, οι άνθρωποι της Π.Ε.Σ. κατάφεραν να “αποσαφηνιστούν” όλες τις σκόπιμες δυσλειτουργίες, εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων που παραπληροφορούν τον αγροτικό κόσμο.

΄΄Όλοι πλέον έχουν καταλάβει, ότι για τη σωτηρία του προϊόντος πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα προς σε αυτή την κατεύθυνση και έχει πάρει μία ξεκάθαρη θέση. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις καταστάσεις, θα επιμείνουμε να ακολουθήσουν όλοι τη δική μας πορεία, γιατί η κορινθιακή σταφίδα πρέπει να σωθεί. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό, είναι εκ του πονηρού. Μόνο με κοινή προσπάθεια θα έχουμε αποτελέσματα και όχι με αυτό που λένε «ιδού ο γκρεμός, πηδήξτε πρώτοι και θα ακολουθήσουν και οι άλλοι». Η Π.Ε.Σ. δεν έχει υποτιμήσει ποτέ κανέναν που ασχολείται με το σταφιδεμπόριο, ας κάνουν κι αυτοί το ίδιο. Ζητάμε ίσους όρους. Στηρίζουμε τους παραγωγούς με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Οι περισσότεροι έχουν πειστεί για τις προθέσεις μας και οι μόνοι που δεν ακολουθούν είναι κάποιοι ιδιώτες που έχουν άλλα συμφέροντα. Αυτό που απαντούμε σε αυτό, είναι ότι κανείς δεν πρέπει να πιστεύει τα “λόγια τα παχιά και τα μεγάλα”΄΄, επισήμανε στο prptionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών και σταφιδοπαραγωγός Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και ιστορικά έναντι του προϊόντος»

Παράλληλα, σημείωσε :΄΄Όταν φτάνουμε στο “δια ταύτα” και στην ώρα του απολογισμού, κανένας δεν επιθυμεί να βάλει “πλάτη” και να σηκώσει το “πάτερο”. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εισαγωγέα, που ενώ στις 19 Ιουνίου δήλωνε στην εφημερίδα «Πατρίς», ότι «πρέπει να οριστεί η κατώτατη τιμή άμεσα σε ανοιχτή συγκέντρωση με τους εμπόρους και τους παραγωγούς», στη σύσκεψη της 8ης Ιουλίου που είχε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, είπε ότι “εγώ την περιουσία μου δεν την ρισκάρω”. Κάπως έτσι λοιπόν, “πέφτουν οι μάσκες” και πλέον οι παραγωγοί καταλαβαίνουν και γνωρίζουν την κατάσταση και ποιοι “παίζουν παιχνίδια” ή όχι. Από εκεί και πέρα η… μπάλα είναι στα χέρια των παραγωγών για να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια και να μην ενδώσουν σε όλα όσα υπάρχουν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αγνοώντας την παραπληροφόρηση που τους ασκείται. Από τη στιγμή που όλοι (πλην του συγκεκριμένου εισαγωγέα κ. Κοροντζή και της κ. Γεωμπρέ που αποχώρησε και δεν πήρε καθόλου θέση) αρχικά συμφώνησαν, όμως τελικά δεν δέχθηκαν να υπογράψουν το κοινό δεσμευτικό ανακοινωθέν που θα σώσει τη σταφιδοκαλλιέργεια, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και ιστορικά έναντι του προϊόντος. Γιατί ένα είναι το ξεκάθαρο που πρέπει να αντιληφθούν όλοι: Δεν θα υπάρχει αύριο ούτε… ρώγα σταφίδα, ώστε να παριστάνει ο καθένας τον εξαγωγέα΄΄.

΄΄Οι είλωτες” δεν υπάρχουν πλέον…΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος, καλώντας τους παραγωγούς να… κλείσουν τα α αυτιά τους στις “Σειρήνες” που διαταράσσουν την αγορά και κλονίζουν την πορεία της διάσωσης του προϊόντος. ΄΄Κανείς δεν θα κρυφτεί πίσω από ψέματα και σκοπιμότητες,. Όλοι θα εκτεθούν στην κοινή κρίση και αυτή λέει: «Αφήστε όλα αυτά και συστρατευτείτε με την πρόταση της Π.Ε.Σ. για να σωθεί η σταφιδοκαλλιέργεια».

Τέλος να σημειωθεί ότι, θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα χωριά ανάλογες ενημερώσεις.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr