background img
banner
banner

Εν αναμονή των νέων προσκλήσεων του ΕΣΠΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

Με μοναδικό θέμα την ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Η ενημέρωση έγινε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη γενική σύμβαση για τη νέα Προγραμματική Περίοδο και πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκε το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Ήδη, όπως είπε, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εργάζεται με μεθοδικότητα για την έκδοση των πρώτων προσκλήσεων του σχετικού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει αρκετές αλλαγές εκ μέρους του υπουργείου στον τρόπο σκέψης, εργασίας και αξιολόγησης, με βασικούς στόχους την άμβλυνση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της ροής χρηματοδότησης προς τους δικαιούχους, ακολουθώντας πιστά όλους τους κανόνες διαφάνειας.

Θα στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας

Αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» που θα αφορά και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ο κ. Τσακίρης προανήγγειλε δύο εμβληματικές προσκλήσεις που θα βασίζονται πάνω στους δύο βασικούς άξονες στρατηγικής που έχει θέσει η ΕΕ για το νέο ΕΣΠΑ, που είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της πράσινης και της ψηφιακή μετάβασης.
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι με την πρώτη πρόσκληση για την ψηφιακή αναβάθμιση, η οποία θα αφορά όλες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και θα έχει συνεχή αξιολόγηση. Επίσης, θα χρηματοδοτεί συγκεκριμένα επιλέξιμα κόστη, είτε hardware είτε software κ.λπ.» τόνισε ο κ. Τσακίρης και μιλώντας για την πράσινη μετάβαση, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στην πρόσκληση και οφέλη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που είχαν εξαιρεθεί στο παρελθόν λόγω μη επιλεξιμότητας.

Μειώνεται ο χρόνος αξιολόγησης

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημέρωσε ότι η αξιολόγηση και η ένταξη μιας επιχείρησης στο σχετικό Πρόγραμμα θα γίνεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, αλλά θα υπάρχει και όριο για την υλοποίηση της επένδυσης (μετά την παρέλευσή του θα απεντάσσεται).
Από την πλευρά του ο κ. Μαρλαφέκας ευχαρίστησε τον κ. Τσακίρη για τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας και έδωσε τα συγχαρητήριά του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που δεν προκλήθηκε κενό κατά την μετάβαση από τη μία Προγραμματική Περίοδο στην άλλη.

Να δοθεί χρόνος στους μικρομεσαίους να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους

Επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας ευχαρίστησε για την έγκαιρη και αποτελεσματική δουλειά του υπουργείου στη διοχέτευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την επούλωση των πληγών που άφησε ο COVID-19 στην αγορά και ζήτησε να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους για την ψηφιακή μετάβαση, καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει αρρυθμίες και καθυστερήσεις στην προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού αιχμής παγκόσμια.

Ερωτήσεις μελών

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη του Δ.Σ. να υποβάλουν ερωτήσεις στον κ. Τσακίρη σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Το μέλος του Δ.Σ., Ανδρέας Ντακόλιας, ζήτησε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να συμπεριληφθεί στην πρόσκληση και ο ασφαλιστικός κλάδος που εξαιρέθηκε στο παρελθόν ενώ ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Αχαΐας Παναγιώτης Χελάς, παρουσίασε στον κ. Τσακίρη τους λόγους που επιβάλουν την επιδότηση του κατασκευαστικού κλάδου για νέες επιχειρηματικές κατασκευές (συγκροτήματα γραφείων, κατοικιών κ.ά.), για την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Τέλος, το μέλος του ΔΣ, Δημήτρης Δρούκας, ζήτησε να εξεταστεί η επιδότηση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όλων των βαθμίδων, που διδάσκουν τα μαθήματα σε ξένες γλώσσες, καθώς η Αχαΐα συγκεντρώνει για εργασία ανθρώπινο δυναμικό από άλλες χώρες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr