background img
banner
banner

Η αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής έσωσε τα Φασουλέικα | ΦΩΤΟ

ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ  – ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

Η μείωση των μποφόρ αλλά κυρίως η άμεση και ουσιαστική επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου απέτρεψαν τα χειρότερα προχθές Δευτέρα το βράδυ και δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις η φωτιά που ξέσπασε στον οικισμό Φασουλέικα της κοινότητας Ροδοδάφνης. Ταυτόχρονα όμως ανέδειξε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο δεν είναι άλλο από τις υπερβολικά χαμηλές γέφυρες της νέας εθνικής οδού, κάτω από τις οποίες δεν χωρούν τα πυροσβεστικά οχήματα…

Στην φωτιά της Δευτέρας 4 Ιουλίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποδείχθηκε «διαβασμένη» όχι μόνο ως προς το πού θα επιχειρήσει για να περιορίσει αρχικά τη φωτιά και εν συνεχεία να την καταστείλει, αλλά και στους τρόπους πρόσβασης στο σημείο που φλεγόταν. Έτσι, όπως εξηγεί στo protionline.gr ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος, το ένα πυροσβεστικό όχημα πέρασε από την κεντρική είσοδο της Αβύθου επιστρέφοντας στα Φασουλέικα, ενώ ο οδηγός του άλλου προνόησε και βγήκε στον Νέο Κόσμο κι από εκεί μετέβη στα σημείο της φωτιάς.

Ο χρόνος μπορεί να αποβεί μοιραίος…

΄΄Στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός ότι κόπασε ο άνεμος αλλά και το ότι η Πυροσβεστική ήταν αποτελεσματικότατη, απέτρεψαν τα χειρότερα. Όμως για να κάνει το πυροσβεστικό όχημα τον… γύρο, από τη στιγμή που δεν μπορεί να περάσει από τις γέφυρες, χρειάζεται χρόνο. Και αυτός ο χρόνος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραίος. Άρα με την έλλειψη πρόσβασης όχι μόνο δεν προφυλάσσεται η κοινωνία αλλά οι οικισμοί κάτω από τον δρόμο, είναι αποκομμένοι. Σκεφτείτε ότι δεν περνούν ούτε ασθενοφόρα, ούτε απορριμματοφόρα, ούτε μεγάλα οχήματα. Δυστυχώς, είμαστε αφημένοι στη μοίρα μας΄΄, επισήμανε ο κ. Παλαιολογόπουλος, τονίζοντας: ΄΄Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι όταν έφτασαν τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, οι φλόγες ήδη πλησίαζαν ένα σπίτι. Αν αργούσαν κι άλλα λίγα λεπτά τι θα γινόταν; Κι αν δεν έπεφτε ο άνεμος; Θα προλάβαιναν τη φωτιά; Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους΄΄.

Να γίνει έργο για να βαθύνουν οι δρόμοι

Σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Η μία γέφυρα έχει άνοιγμα 2,7 μέτρα και η άλλη 3,5 μέτρα. Δυστυχώς, από καμία δεν περνούν τα μεγάλα οχήματα. Είχαμε επισημάνει το θέμα από την αρχή. Κάποιοι κατασκεύασαν το έργο και κάποιοι το παρέλαβαν. Κάπως έτσι πρέπει να εκτελεστεί και ένα νέο έργο όχι βέβαια να γκρεμιστούν οι γέφυρες, γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι αδύνατον, αλλά να βαθύνουν οι δρόμοι που περνούν αποκάτω, τουλάχιστον ένα μέτρο. Σκοπεύουμε να καταθέσουμε αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν γίνεται να μείνουμε με χέρια σταυρωμένα και να προσευχόμαστε μην ξεσπάσει φωτιά…΄΄.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα είχε επισημανθεί και στην περσινή φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Ζήρια και είχε προχωρήσει και στις Καμάρες, εκεί όπου επίσης η γέφυρα είναι πολύ χαμηλή. Και παρότι είχε επισημανθεί το πρόβλημα, δεν έγινε το παραμικρό…

 

Άριστος συντονισμός δυνάμεων

Σε ό,τι αφορά την φωτιά πάντως, που φαίνεται πως κατέκαψε πέντε στρέμματα αγροτικής έκτασης (ελαιόδεντρα), τα αίτια πρόκλησής της ερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόκληση από όγκο σκουπιδιών πλησίον του δρόμου προς τα Φασουλέικα.

Εκτός από την Πυροσβεστική που επιχείρησε με οκτώ οχήματα και 18 άνδρες, στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχε και η εθελοντική ομάδα Αχαιός, ενώ ενεργοποιήθηκαν και άνδρες της ΟΠΚΕ. Επίσης, παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καραΐσκος, ενώ βοήθησαν και κάτοικοι της περιοχής ώστε να καταστείλουν τις φλόγες και να μην ξεφύγει η φωτιά.
Σε σχετική ανάρτησή του, ο κ. Καραΐσκος επισήμανε: ΄΄Η Πυροσβεστική έκανε άριστα τη δουλειά της και έσωσε τον οικισμό. Μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τα οικόπεδα που δεν είχαν καθαριστεί από τα χόρτα η φωτιά παραλίγο να καταστρέψει τα πάντα. Η συνεργασία Δήμου και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε αποτέλεσμα. Προσέχουμε, καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας κόβουμε τα κλαδιά που προεξέχουν στο δρόμο και εμποδίζουν την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr