background img
banner
banner

Η εκτίναξη του κόστους των υλικών άλλαξε τα δεδομένα στην οικοδομή

«ΠΑΓΩΣΑΝ» ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ – ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ

Ισχυρές αντοχές επιδεικνύει η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, παρά τη μεγάλη αύξηση που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των οικοδομικών υλικών λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σαφώς επηρεασμένη είναι ωστόσο η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών αλλά και η ενεργοποίηση αυτών που ήδη έχουν εκδοθεί, καθώς η συνεχής αύξηση των τιμών, καθιστά παράτολμο οποιοδήποτε «βήμα» από την αρχή.

Το «διπλό πρόσωπο» της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην περιοχή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κίνηση τα γραφεία των μηχανικών έχει πέσει κατακόρυφα, όμως αυτή τη στιγμή στην Αιγιάλεια δεν υπάρχει άνεργος οικοδόμος. Οι μικρές εργασίες, επιδιορθώσεις και ανακαινίσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, φέροντας τους τεχνίτες ξανά σε επίπεδα δουλειάς χρόνων πριν, αλλά οι νέες οικοδομές έχουν «παγώσει».

Το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος που πριονίζει τα περιθώρια κέρδους των εργολάβων, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή υλικών, αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελούν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του χώρου της οικοδομής.

Οι τιμές αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, δύσκολο να βγουν προσφορές

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, ερωτηθείς από το protionline.gr εξηγεί πως δεν θα μπορούσε η επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας να μην σχετίζεται με το κύμα των ανατιμήσεων και στην οικοδομή. ΄΄Η ακρίβεια και οι αυξήσεις των υλικών έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην “αλλαγή του χάρτη” του κλάδου μας. Λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων μάλιστα, δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ποια θα είναι η καθορισμένη τιμή των υλικών που χρησιμοποιούνται σε βάθος χρόνου, γιατί αυτές οι τιμές αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα πλέον και με ταχύτατους ρυθμούς. Η εξέλιξη των τιμών είναι τόσο απρόβλεπτη που με δυσκολία βγαίνουν οι προσφορές που δίδονται΄΄, επισημαίνει ο κ. Ταξιαρχόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Ειδικότερα, οι προσφορές από επαγγελματίες με σιδηροκατασκευές, αλουμινοκατασκευές, με μπετόν και πάσης φύσεως υλικά οικοδομών, είναι πλέον ανά εβδομάδα. Μετά από λίγες ημέρες η κάθε προσφορά παύει να ισχύει λόγω της αύξησης του κόστους. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος ήταν να ξεκινήσει άμεσα μία οικοδομή, αλλά λόγω του υψηλού κόστους όλων των υλικών και της αστάθειας που βιώνει η οικονομία, σταματάει, περιμένοντας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Επιπλέον, για να “κλείσει” ένα οποιοδήποτε τιμολόγιο, πρέπει απαραίτητα να πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του, κάτι που δεν… είναι εφικτό, αφού δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά΄΄.

Εν αναμονή του νέου «Εξοικονομώ»

Στο ερώτημα εάν η Αιγιάλεια υπολείπεται της υπόλοιπης χώρας που παρουσιάζει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, ο απερχόμενος πρόεδρος των μηχανικών, ανέφερε: ΄΄Ίσως σε άλλες περιοχές πέρυσι τέτοια εποχή, να είχε παρατηρηθεί μια ενεργοποίηση ενδιαφέροντος, μία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Όμως στην περιοχή της Αιγιάλειας, τα πράγματα και πέρυσι και φέτος, ήταν και είναι σχεδόν μία ίδια εικόνα. Ίσως ενεργοποιήθηκε κάπως η κατάσταση από το περσινό πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ωστόσο αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει και αναμένουμε το καινούριο ίσως το φθινόπωρο. Η κατάσταση σε γενικές γραμμές έχει διαταραχθεί και προβλέπω και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Όσο ο πληθωρισμός “καλπάζει”, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες έχουν πάει στα ύψη, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανησυχία όλων για το ποια θα είναι η εικόνα που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες΄΄.

Όσον αφορά τις τάσεις στις τιμές των υλικών, ο κ. Ταξιαρχόπουλος σημειώνει: ΄΄Η τάση της αγοράς καταγράφεται συνεχώς αυξητική. Όλα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν αύριο το πρωί θα υπάρξει ανατίμηση της τάξεως του 5%, του 10%, του 15% ή και περισσότερο. Αυτές οι “απρόβλεπτες” τιμές λοιπόν, δημιουργούν μια αστάθεια και έναν φόβο άνευ προηγουμένου σε όλους τους τομείς του κλάδου μας και σε όλους τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως. Η ζημιά είναι τεράστια και ακόμα μεγαλύτερη στον τομέα των μηχανικών. Αντιθέτως, κάποια τεχνικά συνεργεία δουλεύουν καλύτερα, λόγω των ανακαινίσεων που γίνονται και ο κόσμος “αντέχει” να πραγματοποιήσει, δηλαδή ευνοούνται τα επαγγέλματα όπως οι πλακάδες ή οι ελαιοχρωματιστές. Στην Αιγιάλεια όμως δεν χτίζονται νέες οικοδομές και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτή η δεινή κατάσταση που διανύουμε, θα είναι πρόσκαιρη΄΄.

20% έως 30% πάνω οι μικροκατασκευές σε σχέση με πέρυσι

Την αύξηση των κατασκευών που αφορούν ανακαινίσεις και επισκευές, επιβεβαίωσε μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, ο οποίος παρατήρησε πως υπάρχει αισθητή αύξηση των εργασιών σε σύγκριση με τα προηγούμενα καλοκαίρι και πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τον χειμώνα που πέρασε. Όπως είπε, ΄΄το φετινό καλοκαίρι υπάρχει δουλειά και έχει σημειωθεί αύξηση των εργασιών σε υφιστάμενες κυρίως οικοδομές, σε ποσοστό 20% με 30% σε σχέση με πέρυσι την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, σκεφτόμαστε πόσο ακόμα καλύτερη θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαμε αυτή την… κούρσα στις τιμές των υλικών. Ιδίως τα οικοδομικά υλικά όπως ο σίδηρος ή και τα χρώματα, οι τιμές τριπλασιάστηκαν. Εντούτοις οι προγραμματισμένες εργασίες πραγματοποιούνται. Αναμένουμε όμως να δούμε πότε θα ξεκινήσει να μας επηρεάζει η αύξηση των τιμών των υλικών σε βαθμό να ανατρέψει το μέχρι τώρα θετικό κλίμα. Βεβαίως, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως υπάρχει στροφή του κόσμου στα πιο φθηνά υλικά κι ας είναι κατώτερης ποιότητας. Αυτό πλέον επιβάλουν οι συνθήκες της αγοράς. Ο δικός μας κλάδος δεν επηρεάζεται από αυτό το φαινόμενο και γενικότερα υπάρχει απασχόληση΄΄.

Δουλειά για όλους στην οικοδομή – Λείπουν εργατικά χέρια

Επιπλέον, ο κ. Νύχτης έθιξε και μία άλλη, μη αναμενόμενη για πολλούς, παράμετρο, σημειώνοντας: ΄΄Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως δεν υπάρχει συνάδελφος οικοδόμων στην Αιγιάλεια αυτή τη στιγμή, που να μην δουλεύει. Ωστόσο, έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των ανθρώπων της οικοδομής. Έχουμε μείνει πολύ λίγοι καθώς οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να εργαστούν σε αυτό το αντικείμενο. Δυστυχώς, η δουλειά μας είναι δύσκολη και απαιτητική και πολλοί νέοι προτιμούν άλλες εργασίες, όπως π.χ. να δουλέψουν στην εστίαση ή σε άλλους τομείς. Είναι γεγονός πως στην οικοδομή υπάρχει έλλειψη τεχνιτών κι έτσι οι εναπομείναντες έχουν, για την ώρα τουλάχιστον, αντικείμενο εργασίας. Όσο για εργάτες οικοδομής, έχουν μείνει ελάχιστοι. Ακόμη και από μέρη που έχουν ανάγκη, όπως είναι τα νησιά, μας ζητούν άτομα ωστόσο τα εργατικά χέρια έχουν μειωθεί αισθητά΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr