background img
banner
banner

Η… μάχη με τον χρόνο και η μεσημεριανή ραστώνη…

ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Μπορεί το έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών για κάποιους να μην προχωρά με τους προσδοκώμενους ρυθμούς ή να προκαλεί μη διαχειρίσιμες δυσκολίες στην καθημερινότητα, η ουσία ωστόσο για τους ανθρώπους του δήμου είναι ότι προχωράει «κόντρα» σε τόσες αρνητικές συγκυρίες και τη στιγμή που οι ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει «πάγωμα» δημοσίων έργων σε όλη τη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα έγινε ενημέρωση από τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΑ για την πορεία των εργασιών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Παρασκευής.

Ιδιαιτέρως δε, ο δήμαρχος στάθηκε στο γεγονός ότι, ενώ γίνεται καθημερινός αγώνας δρόμου ώστε να συνεχιστεί το έργο, κάποιοι εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών επιθυμούν να σταματούν οι εργασίες μεσημεριανές ώρες ώστε να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι που αναπαύονται…

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ΄΄πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι πιστώσεις που υπάρχουν σήμερα έχουν σχέση με τον χρόνο. Έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις και συγκεκριμένο προϋπολογισμό κι αν τα αέρα γίνουν σε αργότερο χρόνο θα έχουμε μικρότερο έργο. Δεν μπορώ να καταλάβω τα αιτήματα για διακοπές εργασιών. Ένας πρόεδρος ζήτησε να μην δουλεύουν το μεσημέρι. Γίνεται ένα μεγάλο περιβαλλοντικό – αναπτυξιακό έργο και κάποιοι φοβούνται μήπως δεν κοιμηθούν το μεσημέρι… Κάνουμε αγώνα δρόμου για την ταχύτητα ολοκλήρωσης. Σε όλη την Ελλάδα σταματούν τα έργα. Έχει βγει νόμος εδώ 20 μέρες που λέει ότι έξι μήνες έχει το δικαίωμα ο εργολάβος να διακόψει εξαιτίας των συνθηκών κι εμείς του λέμε μην πας να δουλέψεις λίγο παραπάνω γιατί θέλουμε να κοιμηθούμε. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό΄΄. ΄΄Ζητάμε να γίνετε κοινωνοί της αγωνίας της δημοτικής αρχής να ολοκληρωθεί το έργο. Δεν γίνεται η κοινωνία αλλά και κάποιοι αιρετοί να ζουν τόσο μακριά από την πραγματικότητα΄΄.

«Αμαρτίες» του παρελθόντος στις υποδομές

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα για άμεση αποκατάσταση των οδών που σκάπτονται, ο κ. Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Ο εργολάβος έχει την υποχρέωση να αποκαθιστά τα σημεία, όμως δεν υπάρχει… θεϊκό χέρι να γίνονται αυτομάτως. Η σύμβαση αναφέρει ότι εφόσον όλα βαίνουν καλά, ο εργολάβος πρέπει να πηγαίνει σε γρήγορη αποκατάσταση. Κάποια σημεία δεν είναι μέσα στην κανονικότητα του έργου. Για παράδειγμα, στη Συλίβαινα είναι σε επιφανειακό σημείο οι σωλήνες κι όταν ο εργολάβος δεν έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοιο, είναι λογικό να προκαλούνται βλάβες. Κάνουμε κάθε μεγάλη και δυνατή προσπάθεια, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν καν βάνες για να κλείσουμε από τη μια μεριά στην άλλη και αναγκαζόμαστε να σταματάμε όλο το δίκτυο για να αποκατασταθεί μία ζημιά. Δηλαδή μιλάμε για υποδομές που έπρεπε να υπάρχουν από το παρελθόν και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε΄΄.

Με υπομονή για το μεγάλο έργο

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος τόνισε πως τα οποία προβλήματα είναι πολύ μικρότερα από το μέγεθος του έργου που εκτελείται. Όπως είπε, ΄΄δεν γίνεται να αποκαθίσταται κάθε μέτρο και τσιμέντο, πρέπει να μεσολαβεί κι ένα διάστημα που να «κάθονται» τα υλικά για να πέφτει άσφαλτος, ο εργολάβος έχει ένα χρονοδιάγραμμα και αυτό τηρείται. Υπάρχουν πολλά συνεργεία και δουλεύουν. Δεν έχουμε καθυστερήσεις γενικά, υπάρχουν μικροπροβλήματα καθημερινά, συστήνουμε στον κόσμο λίγη υπομονή. Σε ό,τι αφορά τις διακοπές νερού να μην διαδίδονται ψέματα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διακοπές νερού όταν «χτυπούν» πάνω σε σωλήνα, σημειώνεται γενικότερη διακοπή για να αποκατασταθεί, δεν έχουν υδραυλικό μαζί τους άρα παίρνει λίγο χρόνο΄΄.

Με τη σειρά της, η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου επισημαίνει: ΄΄Επί σειρά πολλών ετών η τοπική κοινωνία ανέμενε την εκτέλεση -ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης. Οι λόγοι γνωστοί και εξαντλητικά διατυπωμένοι από το σύνολο των περιβαλλοντικών φορέων, σωματείων, κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής μας. Οι όποιες προσωρινές οχλήσεις αντιμετωπίζονται σε συνάρτηση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και δεν μπορούν να μειώσουν την αξία του έργου, ούτε βεβαίως να στηρίξουν βήμα αντιπολιτευτικού λόγου.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας, Γεώργιος Σακελλαρόπουλος, είχε πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών, την αποκατάσταση των τμημάτων που ολοκληρώθηκαν και την προσωρινή διακοπή των εργασιών, λόγω έναρξης της τουριστικής σεζόν, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Από τους παρευρισκόμενους επισημάνθηκε ότι, η προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και η μέριμνα για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και επισκεπτών στηρίζεται στα μεγάλα έργα υποδομής! Το έργο είναι μεγάλο. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας από την πορεία των εργασιών και αναμένουμε την ολοκλήρωσή τους!΄΄.

«Παύση» καλοκαιριού για τις εργασίες στα Συλιβαινιώτικα

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι πέρα από το αίτημα του προέδρου της κοινότητας Συλιβαινιωτίκων για παύση των εργασιών και επανέναρξη μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, είχε ήδη ληφθεί σχετική απόφαση βάσει σχεδιασμού των εργασιών.

Όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, ΄΄υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιείται, έχουμε βάλει χρονικό ορίζοντα τώρα. Στα Συλιβαινιώτικα αναμένεται ολοκληρωθεί ένα κομμάτι των εργασιών και να σταματήσουν τα έργα για ένα χρονικό διάστημα ώστε να συνεχιστούν μετά το καλοκαίρι. Έχουμε λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τουρισμού και άλλων παραγόντων. Γι΄ αυτό και βάσει του σχεδιασμού, τα συνεργεία το καλοκαίρι θα συνεχίσουν σε οικισμούς πάνω από την Παλαιά Εθνική Οδό δηλαδή σε Πανόραμα, Ροδοδάφνη και Καμάρες΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτή τη στιγμή το έργο προχωράει καθώς δουλεύουν καθημερινά δώδεκα συνεργεία ανά την Αιγιάλεια. θεωρείται δεδομένο ωστόσο ότι σε ένα τέτοιο έργο η όχληση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ήδη, όπως τόνισε, στην Άκολη έπεσε άσφαλτος σε δρόμο απ’ άκρη σε άκρη.

«Αγκάθι» οι καθυστερήσεις στις χρηματοδοτήσεις

Συνολικά, όπως έκανε γνωστό ο κ. Νικολόπουλος, από τη ΔΕΥΑΑ βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα έργα και προχωρούν, άλλα σε μικρότερο βαθμό κι άλλα με πιο έντονους ρυθμούς. Όλα όμως είναι σε συνάρτηση με τις χρηματοδοτήσεις. Για παράδειγμα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, φαίνεται να έχει καθυστέρηση. Το έργο της οδού Κορίνθου έχει σταματήσει εδώ και 15 ημέρες. Για χρηματοδοτούμενα όμως από το ΕΣΠΑ ή το «Αντ. Τρίτσης» υπάρχει καλύτερη ροή χρηματοδοτήσεων, οι εργολάβοι πληρώνονται πιο τακτικά, άρα συνεχίζουν τις προμήθειες και τις εργασίες κανονικά ή σχεδόν κανονικά. ΄΄Το περιβάλλον στη χώρα μας είναι κακό για έργα αλλά εδώ είναι επιτυχία το ότι συνεχίζουν όλα, πόσο μάλλον τα εσωτερικά δίκτυα λόγω του όγκου του έργου και του κόστους. Μέχρι στιγμής κανένας παράγοντας δεν μας έχει βγάλει εκτός πορείας. Όταν μιλάμε για έργα τέτοιου μεγέθους, δύο και τρεις μήνες καθυστέρηση είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό΄΄, πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr