ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ήμουν παρών στην έλευση του γ. γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας στο Λιμεναρχείο και στο Λιμενικό Ταμείο. Από το παράθυρο του Γραφείου του …Λιμενάρχη βλέπαμε τα «κρουαζιερόπλοια». Φαντάσου, λέει…, και να ήταν εν λειτουργία…
Το λιμάνι άδειο στην πραγματικότητα, θλίψη μ’ έπιασε αφού από μικρό παιδί αγαπούσα την θάλασσα και το παλιό-παλιό Λιμάνι στο Φάρο, που τότε είχε κίνηση και ζωή! Κάποτε ήμασταν 35, ενώ τώρα μόλις 14 οι υπηρετούντες, ακούσθηκε να λέει ο κ. Κωστάκης στον Γενικό…
Σε λίγο, στο Λιμενικό Ταμείο, θυμήθηκα την θητεία μου ως μέλους του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π.Α., όταν πάνω στο τραπέζι απλώθηκε το σχεδιάγραμμα όλης της παραλιακής ζώνης του Αιγίου και ακούγονταν πολλά για το Master-plan και λοιπά… σχέδια! Ο γενικός με υπομονή άκουγε και παρέβαινε όταν έπρεπε, ευγενής και έχοντας γνώση του αντικειμένου του.
Ένιωθα ότι συζήτηση δεν είχε μπει στην …ουσία της ακόμη. Ο χρόνος πίεζε, και ένιωσα την ανάγκη να παρέμβω. Ο Δήμαρχος και ο Γενικός αμέσως μου έδωσαν τον λόγο:
– Με συγχωρείτε, αλλά από σχέδια δεν πάσχουμε («ασκήσεις» επί …χάρτου). Ένα είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το Αίγιο, κοντά δέκα χρόνια τώρα με την ολοκλήρωση του «πολυφουρτουνιασμένου», καταταλαιπωρημένου Νέου Λιμανιού, όνειρο της πόλης παλιότερα –πριν φουντώσει ανά την Ελλάδα η …μόδα των «Μαρινών» πάσης φύσεως, ακόμη και τα αλιευτικά καταφύγια …μαρίνες τα λένε κάποιοι- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ (!) ΚΑΡΑΒΙ, είπα. Και συμπλήρωσα: Λιμάνι χωρίς καράβια δεν είναι Λιμάνι, προσπαθώντας να …συντομέυσω τις σκέψεις μου…
Ο συμπαθέστατος κ. Γενικός παίρνοντας την …πάσα –ας μου επιτραπεί αυτό- άρχισε να προτείνει λύσεις ως προς αυτό και μόνον.
Απ’ όλα όσα είπε, με πρώτο το ηλεκτρικό πορθμείο κράτησα ως πολύ σημαντικό και το τονίζω σήμερα με το παρόν –σαν χρονογράφημα- σημείωμα την πολύ καλή ιδέα-πρότασή του: «Επιδιώξτε την «μικρή κρουαζιέρα» ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο θα ήταν πολύ καλό για το Λιμάνι του Αιγίου, που έχει πολλές δυνατότητες. Η περιοχή σας έχει να …δείξει πολλά πράγματα στους τουρίστες…».
Πράγματι, κι εγώ πιστεύω, ότι κάτι τέτοιο –δεν μιλάμε για τα τεράστια κρουαζιερόπλοια- είναι επιδιώξιμο και, μολονότι δύσκολο, εφικτό, μπορεί να γίνει δηλαδή.
Τώρα μάλιστα, που …τελειώνει η «Παναγία η Τρυπητή» μας, το πανελλαδικό αυτό «Προσκύνημα» που είναι γνωστό σ’ όλη την χώρα κυριολεκτικά και εκτός αυτής, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει έχοντας πλέον και ασανσέρ κ.λ.π. την …ναυαρχίδα της «μικρής κρουαζιέρας» στο Αίγιο!
Δεν είναι όνειρο, αλλά θα ήταν ονειρικό αν γινόταν. Και θα γινόταν αφετηρία η παραλία του Αιγίου μας, για τον τουρισμό στην «ενδοχώρα» όλης της Αιγιάλειας. Και ίσως, όχι μόνον…
Αλλά θέλει αγώνα πολύ! Και ας μην τα …περιμένουμε όλα από την Παναγία την Τρυπητή.