background img
banner
banner

Το καμάρι του Χελμού και όλης της χώρας

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΓΕΝΕΘΛΙΑ» ΤΟΥ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ»

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία του Αστεροσκοπείου Χελμού ως πρώτου σταθμού του προγράμματος ARTES/Scylight του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, διοργανώθηκε σχετική εκδήλωση, το Σάββατο 2/7/2022, στα Καλάβρυτα, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δρ. Αθανάσιος Στάβερης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Ανδρέας Φίλιας και η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, κ. Άλκηστις Σταθοπούλου.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) και Επιστημονικώς Υπεύθυνος του Helmos/Scylight, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, παρουσίασε τα επιτεύγματα και τον στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματος.

Ζεύξη του Αρίσταρχου με τον δορυφόρο Alphasat

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ-ESA), στο πλαίσιο του προγράμματος ARTES 4.0 (το βασικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρων) έχει εντάξει στις προτεραιότητες του τον τομέα της «οπτικής τηλεπικοινωνίας», το λεγόμενο ScyLight (SeCure and Laser communication Technology). Οι στόχοι του προγράμματος ScyLight είναι ο σχεδιασμός και η χρήση καινοτόμου τεχνολογίας με την οποία οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι θα επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με επίγειους σταθμούς μέσω οπτικής ακτινοβολίας (δέσμες laser) σε αντίθεση με τα ραδιοκύματα που είναι μέχρι και σήμερα σε χρήση. Για την επίτευξη αυτών των υψηλών στόχων ο ΕΟΔ (ESA) επέλεξε να συνεργαστεί με το ΕΑΑ και πιο συγκεκριμένα να χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο ‘’Αρίσταρχος’’ ως το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο, με σκοπό να παρακολουθήσει τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και να καταγράψει την πληροφορία που θα εκπέμψουν στα οπτικά μήκη κύματος. Οι συντονισμένες προσπάθειες της ομάδας τηλεσκοπίων του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ σε συνεργασία με κλιμάκιο τεχνικών του ΕΟΔ (ESA) κατάφεραν να πραγματοποιήσουν διαδοχικές συζεύξεις μεταξύ του Αρίσταρχου και του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Alphasat. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2021 ο Alphasat έστειλε μια δέσμη laser στον Αρίσταρχο και μετά από επεξεργασία το τηλεσκόπιο με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού που φέρει απάντησε μέσω οπτικής ακτινοβολίας. Κατά την τρέχουσα παρατηρησιακή η ομάδα του ΙΑΑΔΕΤ προετοιμάζεται εντατικά σε συνεργασία με το κλιμάκιο του ESA για επιπλέον πειράματα τα οποία θα καταστίσουν επιχειρησιακό το Αστεροσκοπείο Χελμού.

Επίσκεψη στον Χελμό

Μετά την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των επιτευγμάτων της ομάδας του Ινστιτούτου, δήμαρχος, Γενικοί Γραμματείς και ιθύνοντες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του τηλεσκοπίου στον Χελμό. Σε ύψος 2.340 μέτρα και με θέα που έκοβε την ανάσα, οι επισκέπτες είδαν στην πράξη, όσα είχα προηγουμένως ακούσει στο Πολιτιστικό Κέντρο των Καλαβρύτων.
Με οδηγό τον δρ. Σπύρο Βασιλάκο, ξεναγήθηκαν στο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της χώρας που βλέπει σε απόσταση 7 δις έτη φωτός και συνεχάρησαν τόσο την επιτελική ομάδα όσο και τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο γι αυτό το επίτευγμα.

Μάλιστα, μέσα από τη συζήτηση του δημάρχου με τους Γεν. Γραμματεία αποκαλύφθηκε και το σχέδιο για τη δημιουργία πλανηταρίου που αναμένεται να προσδώσει επιπλέον ώθηση στο τουριστικό προϊόν των Καλαβρύτων, σε συνδυασμό με το Χιονοδρομικό Κέντρο και τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr