background img
banner
banner

Βραδιά λογοτεχνικής μυσταγωγίας στην Παρασκευή

ΣΕ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ “ΦΑΙΝΟΤΥΠΟΙ”

Με μια πλήρως φορτισμένη συναισθηματικά – από κάθε άποψη… – ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου κατά σειρά βιβλίου της Αιγιώτισσας συγγραφέα Αντωνίας Παπαχριστοδουλοπούλου με τίτλο “Φαινότυποι” το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, από τον εκδοτικό οίκο “Αέναον”.

Τα περίπου 50 άτομα που παρευρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Παρασκευής, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 27 Ιουλίου, στην παρουσίαση που διοργάνωσε ο Φιλοπροοδευτικός Μορφωτικός Σύλλογος Παρασκευής, “αποζημιώθηκαν” πλήρως με μια εκδήλωση που δεν θα σβηστεί εύκολα από τις μνήμες.

Τα όσα “κυριάρχησαν” και μετέπειτα… απόλαυσαν όσοι παραβρέθηκαν, είχαν τρεις κοινές συνισταμένες: Την νοσταλγία της σκέψης, την ποιότητα στα λόγια και φυσικά… την απόλυτη ικανότητα των συντελεστών της παρουσίασης και της συγγραφέα, στο να καθηλώσουν το κοινό.

Ανάλυση στο βιβλίο και τη γραφή της δημιουργού

Η… αγρότισσα κατ’ επάγγελμα – όπως δήλωσε και η ίδια για τον εαυτό της – Αντωνία Παπαχριστοδουλοπούλου και οι αξιόλογοι προσκεκλημένοι της, είχαν την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους το βιβλίο (υπέγραψε δεκάδες αντίτυπα) και να γνωρίσουν μία… καινοτομία της τέχνης του λόγου σε μια διαφορετική προσέγγιση γραφής. Μια προσέγγιση, μέσα από την ιδιαίτερη αντίληψη και σκέψη της δεινότητας της δημιουργού.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Φιλοπροοδευτικού Μορφωτικού Συλλόγου Παρασκευής, ο κόσμος που παραβρέθηκε στην όμορφη λογοτεχνική βραδιά, αλλά και όλοι όσοι συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, είχαν κάθε λόγο να “αφεθούν” στην πνευματικότητα της εκδήλωσης και να “βουτήξουν” στον τρόπο αντίληψης της δημιουργού, απέναντι στον εαυτό της αλλά και τις βιωματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγραψε και “σκηνοθέτησε” το δεύτερο λογοτεχνικό
“παιδί” της.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης, είχε αναλάβει η δημοσιογράφος της “Π” Αθηνά Μπόκολα, η οποία με την εκφραστικότητα, αλλά και την ξεχωριστή χροιά της φωνής της, “μάγεψε” και… φυσικά, συνεπήρε το κοινό  στην “δίνη” της ουσίας του έργου της δημιουργού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο γραμματέας του τοπικού συλλόγου Γιάννης Κραουνάκης, ο οποίος ευχήθηκε τα καλύτερα για την συγχωριανή του, ενώ αμέσως μετά, η φιλόλογος, διευθύντρια του Γυμνασίου Καμαρών, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων και πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αχαΐας Κατερίνα Δημουλά, ανέλυσε τις πτυχές του βιβλίου και παρουσίασε
στο κοινό με λόγο όμορφο και κατατοπιστικό, τη δική της προσέγγιση στο έργο της συγγραφέα, με την δική της φιλολογική “ματιά”.

Διαβάστηκαν αποσπάσματα με εκφραστικότητα

Στην εκδήλωση, δεν κατέστη εφικτό να παρευρεθεί λόγω επαφής του με κρούσμα covid, ο γνωστός Αιγιώτης λογοτέχνης Σπύρος Γκρίντζος, ωστόσο αναγνώστηκε σχολιασμός του για το έργο της συγγραφέα. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν επίσης, εκ μέρους του τοπικού συλλόγου η Μαργαρίτα Γκόγκου, αλλά και ο Χρήστος Γκραικιώτης.

Τα συναισθήματα… περίσσευαν στην όμορφη εκδήλωση και άρχισαν να “αβγατίζουν” όταν η ίδια η δημιουργός, μίλησε για τις συνθήκες και τον τρόπο που εμπνεύστηκε και έγραψε το βιβλίο, ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει με… αυτοσαρκασμό, την αντίληψη της γραφής της ή ακόμα – ακόμα και το πρακτικό της δημιουργίας της, κατά την διάρκεια της δομής της ιστορίας του βιβλίου, ενώ οι σκέψεις της και οι “εικόνες” που πλάθει η ιστορία, “κέντρισαν” όλους όσους δεν είχαν προμηθευτεί ως εκείνη την στιγμή το έργο της, που ολοκληρώθηκε συγγραφικά πριν περίπου δύο χρόνια.

Στην παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Παπαχριστοδουλοπούλου στο όμορφο χωριό της Παρασκευής, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πατήρ Αγαθόνικος Τσάκαλος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ποιοτική Αιγιάλεια” Βασιλική Ψυχράμη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Καρανικόλας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Γιώργος Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου “Μπακόπουλος – Ντρίνιας” Γιάννης Μποδιώτης, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου, αρκετός κόσμος της διανόησης και της Τέχνης, εκπρόσωποι από την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, αλλά και εκπρόσωποι της κοινωνικής ζωής του τόπου της Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr