background img
banner
banner

Δημιουργία σημείου συγκέντρωσης- διαφυγής σε έκτακτη ανάγκη στη Ζήρια

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΧΩΡΙΟ – ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

Περίπου δύο χρόνια κράτησαν οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ ιδιώτη πωλητή, κατοίκου Ζήριας, με τους υπεύθυνους του δήμου Αιγιαλείας, προκειμένου να αγοραστεί χώρος συνολικής έκτασης 1.350 τετραγωνικών μέτρων. Το οικόπεδο πρόκειται να αξιοποιηθεί ως ¨σημείο συγκέντρωσης – διαφυγής σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών¨ (πυρκαγιές, σεισμοί κ.λπ.) και θα εξυπηρετεί όχι μόνο το χωριό, αλλά σε κάθε περίπτωση όλες τις όμορες κοινότητες. Η αγορά ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχει ήδη διαμορφωθεί κατάλληλα και να χρησιμοποιηθεί. Θα αποτελέσει έτσι μία… έξοδο διαφυγής για περίπτωση ανάγκης, σε μία περιοχή που έχει δοκιμαστεί όσο λίγες, από τις πυρκαγιές.
Μάλιστα, σχετική απόφαση ελήφθη και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, με το σύνολο των παρατάξεων να αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της κίνησης για την τοπική κοινωνία.

Περίπου 20 χρόνια “παραμένει” ανεκμετάλλευτο το οικόπεδο

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα περσινά και απολύτως τραγικά γεγονότα της μεγάλης κλίμακας πυρκαγιάς της 31ης Ιουλίου, ο δήμος Αιγιάλειας αποφάσισε να αγοράσει έναν χώρο στο κέντρο ακριβώς του χωριού της κοινότητας Ζήριας, προκειμένου να γίνει ένα σημείο “προστασίας” των κατοίκων από έκτακτα περιστατικά και κυρίως, από φωτιές. Η απίστευτη καταστροφή της περσινού καλοκαιριού, έγινε η απόλυτη αφορμή να ενεργοποιηθεί ο δήμος έτσι ώστε να αγοραστεί επιτέλους μια έκταση γης για αυτόν το σκοπό. Τα χρήματα της αγοράς του οικοπέδου, βρέθηκαν έπειτα από αίτηση επιχορήγησης που υπέβαλε ο δήμος Αιγιάλειας στο αρμόδιο υπουργείο, η οποία πήρε έγκριση ύψους 250 χιλιάδων ευρώ περίπου προκειμένου να διατεθούν για την αγορά, τη δημιουργία και την διοργάνωση του χώρου ως σημείο διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς και φυσικά, σαν “ευέλικτος” εκμεταλλεύσιμος χώρος σε μελλοντικό χρόνο. Το οικόπεδο έχει κοστολογηθεί στις 75 χιλιάδες ευρώ περίπου, όσα δηλαδή και θα λάβει ο ιδιοκτήτης, ενώ το υπόλοιπο κονδύλι θα διανεμηθεί για τις ανάγκες κατασκευής του έργου, στο οικόπεδο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και ακριβώς κάτω από την εκκλησία.

Θα λειτουργήσει και ως νέα πλατεία – Πολλά πλεονεκτήματα για τους ντόπιους η αγορά του οικοπέδου

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένας “διακαής πόθος” αρκετών ετών για τους κατοίκους της περιοχής. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Κοινότητα Ζήριας προσπαθούσε να βρεθεί ένας ικανοποιητικά μεγάλος εξωτερικός χώρος προκειμένου να κατασκευαστεί μια νέα κεντρική πλατεία για το χωριό, γεγονός που θα έφερνε πολλά και ποικίλα οφέλη στον τόπο. Το 2006 η τότε Δημοτική Αρχή (τέως δήμος Ν.Ερινεού) είχε έρθει μια “ανάσα” για την αγορά και εκμετάλλευση του οικοπέδου, κάτι που τελευταία στιγμή “στράβωσε”. Το ποσό που είχε κοστολογηθεί ως αξία από τον ιδιοκτήτη, είχε φανεί… μεγάλο στον δήμο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να “παγώσει” και να παραμείνει ο χώρος εντελώς ανεκμετάλλευτος.

Γ. Ντίνος: «Οι συνθήκες για τη διαδικασία έχουν ωριμάσει πλήρως»

«Είναι μια διαδικασία που θα πάρει σίγουρα αρκετό χρόνο, αλλά αξίζει 100% τον κόπο. Οι πυρκαγιές της περσινής χρονιάς ήταν η… τέλεια αφορμή για το χωριό, να έρθει στην επιφάνεια και πάλι η ανάγκη της δημιουργίας ενός τέτοιου χρηστικού χώρου. Πριν από 17 χρόνια δεν είχαμε καταφέρει να αγοράσουμε το συγκεκριμένο οικόπεδο προκειμένου να γίνει ανάλογη εκμετάλλευσή του, όμως το καταφέρνουμε τώρα!» ανέφερε στο protionline.gr ο αρμόδιος για θέματα Δ.Ε. Ερινεού αντιδήμαρχος Γιώργος Ντίνος, ο οποίος συμπλήρωσε επίσης πως «είναι σημαντικό που βρέθηκε αυτή η λύση και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Πρόκειται να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και απολύτως ασφαλής χώρος. Θα είναι ένα σημείο που κυριολεκτικά θα μπορεί να προστατεύει τον κόσμο από οποιαδήποτε έκτακτη “συμφορά”. Επιπλέον θα λειτουργεί και σαν ένας νέος ενιαίος χώρος συγκέντρωσης κόσμου. Οι συνθήκες για την διαδικασία έχουν ωριμάσει πλήρως, το κονδύλι εγκρίθηκε και οι κάτοικοι το αναμένουν. Όλα έχουν πάρει πλέον τον δρόμο τους. Άμεσα, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα εποπτεύει την όλη διαδικασία και πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα, αν πάνε όλα κατ’ ευχή, θα έχουμε αποτέλεσμα» κατέληξε να πει στo protionline.gr ο κ. Ντίνος.

Β. Γλωσσίδης: “Ήταν κάτι που το… παλεύαμε για πολλά χρόνια’’

Ο “κυκλικός” χώρος του εν λόγω οικοπέδου, έχει φυσικό “σχηματισμό” τέτοιο, που δικαιολογεί απόλυτα την δημιουργία μιας οργανωμένης και σύγχρονης πλατείας, νέων προδιαγραφών. Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζήριας Βασίλης Γλωσσίδης και σχολιάζοντας την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του οικοπέδου, τόνισε μεταξύ άλλων: “Ήταν κάτι που το… παλεύαμε για πολλά χρόνια. Θα είναι ένα έργο πνοής για το χωριό μας και το ότι ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει με διπλό όφελος, δηλαδή και σαν σημείο διαφυγής έκτακτων αναγκών και σαν κεντρική πλατεία, μας προσφέρει και διπλό πλεονέκτημα. Όταν είχε έρθει ο υπουργός κ. Πέτσας πέρυσι είχα ζητήσει την αγορά ενός τέτοιου χώρου, που θα λειτουργούσε ως “καταφύγιο”. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή την έκβαση. Υπάρχουν πολλές ιδέες για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο συνολικός χώρος και τι μπορεί να προσφέρει. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε “.

Ο δήμος Αιγιάλειας προκειμένου να εγκριθεί από το υπουργείο το εν λόγω κονδύλι, θα μετατρέψει τον χώρο κατά την κατασκευή του σε σημείο συνάντησης του κόσμου σε έκτακτες φυσικές ή όχι ανάγκες, ο οποίος στο απώτερο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί και ως κεντρικό σημείο – πλατεία του χωριού, δίδοντας νέα πνοή στο χωριό και απίστευτα πλεονεκτήματα στους κατοίκους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr