background img
banner
banner

Διαπαραταξιακή και… φύγαμε για Σεπτέμβριο

ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Το θέμα που έφερε προς ψήφιση η δημοτική αρχή για τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Αιγιαλείας, δυναμίτισε την ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής 1η Ιουλίου. Κατά πλειοψηφία η πρόταση απορρίφθηκε και αποφασίστηκε η σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και η επανεξέταση του θέματος από Σεπτέμβριο…

Από πλευράς δημοτικής αρχής ζητήθηκε η έγκριση του σχεδίου τροποποιήσεων που περιελάμβανε τις επιβεβλημένες από τον νόμο αλλαγές ως προς τη σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς επίσης και τροποποιήσεις που κρίθηκαν αναγκαίες για τη λειτουργικότητα του δήμου. Πλην όμως, η αντιπολίτευση δεν ενέκρινε την εισήγηση, προβάλλοντας στην ουσία δύο επιχειρήματα. Αφενός το γεγονός ότι σε λίγους μήνες θα εκδικαστεί η προσφυγή που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία εργαζομένων για προβλεπόμενα του προηγούμενου σχεδίου ΟΕΥ που είχε εγκριθεί το 2019 και αφετέρου το γεγονός ότι ενώ εκλήθησαν δημοτικοί υπάλληλοι και άλλοι εμπλεκόμενοι, δεν ζητήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Έτσι τέθηκε και πάλι ζήτημα συνεργασίας και εφαρμογής στην πράξη της απλής αναλογικής. Ως ένα «εργαλείο» δυναμικό για την εξέλιξη του δήμου, όχι μόνο στα… χέρια της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν και επιθυμούν την καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, χαρακτήρισε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, τονίζοντας πως η πρόταση έχει διαμορφωθεί με βάση την επιβαλλόμενη τροποποίηση που έχει στείλει στον δήμο το υπουργείο Εσωτερικών, που εστιάζει σε δύο τρία υποχρεωτικά πεδία, αλλά και κάποιες βελτιώσεις που έχει προτείνει η δημοτική αρχή σε συνδυασμό με προτάσεις που της υποβλήθηκαν.΄΄Έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώνουμε τον Οργανισμό κάθε φορά. Αλλά επειδή είναι ένα εργαλείο που πρέπει να λειτουργήσει, πρέπει να ψηφιστεί. Μπορεί να υπάρχουν προτάσεις –βελτιώσεις και σε ένα μελλοντικό Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετηθούν΄΄, τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα

΄΄Σίγουρα ο οργανισμός είναι ένα εργαλείο όμως να μην τον… παρακάνουμε. Κι αυτός που ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εφαρμόστηκε ούτε πέντε μήνες. Και τώρα ερχόμαστε να κάνουμε τις βελτιώσεις, πέρα από το αναγκαίο που είναι το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Όμως και αυτό είναι αντιπροσωπευτικό της εν γένει τακτικής σας στη δημοτική αρχή και της πορείας των τριών χρόνων που δείχνει ότι όλα γίνονται «στο πόδι». Σας έχουμε καταλογίσει πολλές φορές προχειρότητα κι έρχεστε και με τον Οργανισμό να μας επιβεβαιώσετε΄΄, ανέφερε προς τον δήμαρχο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος. Θύμισε ακόμη πως η Ομοσπονδία τον έχει προσβάλει και θα εξεταστεί το φθινόπωρο, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να αποσύρει το θέμα και να συγκαλέσει μία διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων για τη διαμόρφωση του ΟΕΥ. Υπενθύμισε ακόμη πως την προηγούμενη φορά είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή να μην μειώσει τις δομές στον δήμο κι ας υπάρχει έλλειψη προσωπικού. ΄΄Αντί να μειώσουμε θα πρέπει να αυξήσουμε το μόνιμο προσωπικό με το οποίο πρέπει να λειτουργεί ο δήμος και όχι να συρρικνώνουμε τμήματα΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι κ. Ψυχράμη, Παπακωνσταντινόπουλος και Κουρή, επικεφαλής των τριών αντίστοιχων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η Μαρία Ιατροπούλου, από την παράταξη «Μπροστά για την Αιγιάλεια», τόνισε πως είναι άκαιρο να συζητείται ο Οργανισμός σε αυτή τη φάση, καθώς εκκρεμεί δικαστικά η απόφαση για την προσφυγή που έχει κάνει η Ομοσπονδία, συμφωνώντας στην απόσυρση του θέματος ώστε ΄΄να το δούμε αναλυτικά σε επόμενο χρόνο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές όταν θα έχουμε αποτέλεσμα από τη δικαστική διαδικασία΄΄, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια αύριο» Δημήτρης Μπούνιας τόνισε πως ΄΄όταν λέμε ΟΕΥ εννοούμε έναν κανόνα που δεν επιδέχεται μετάφρασης και τους αφορά όλους. Αυτό είναι ο κανόνας. Είναι μία ευκαιρία, επειδή το θέμα αφορά και τις επόμενες δημοτικές αρχές, να δείξουμε την συναίνεση γιατί όντως υπάρχουν ενστάσεις, απορίες και παρατηρήσεις στην εισήγησή σας. Θα έπρεπε να έχει ληφθεί και η γνώμη των άλλων παρατάξεων άλλωστε δεν θα έχουμε μεγάλες αποκλίσεις. Κι έτσι δεν έρχονται σε δύσκολη θέση οι αιρετοί αλλά και οι υπάλληλοι΄΄.

Καταγγελίες για τοποθέτηση συγκεκριμένων προσώπων

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Παναγιώτης Μαρινόπουλος ανέφερε πως οι τροποποιήσεις του ΟΕΥ δεσμεύουν και τις επόμενες δημοτικές αρχές και ότι δεν είναι κάτι πρωτοφανές, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι δεσμεύει τις επόμενες δημοτικές αρχές όπως –σύμφωνα με τα λεγόμενά του – με το θέμα του ηλεκτροφωτισμού. ΄΄Αφού οι εργαζόμενοι έχουν κάνει μία προσφυγή που εκδικάζεται σε λίγους μήνες, εμείς τώρα τι να τροποποιήσουμε; Έναν Οργανισμό που μπορεί να απορριφθεί από το όργανο που έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι; Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα πει το δικαστικό όργανο; Αν δικαιωθεί ο δήμος, πολύ ευχαρίστως να το δούμε όλες οι παρατάξεις. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι οι τροποποιήσεις είναι φωτογραφικές για να τοποθετηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα σε συγκεκριμένες θέσεις για να ελέγχετε την επόμενη δημοτική αρχή. Αποσύρατε το θέμα, να το δούμε όλοι μαζί όπως επιτάσσει η απλή αναλογική, με συνεργασία΄΄, τόνισε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια αύριο» Περικλής Παπαγιαννακόπουλος: κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν ζητήθηκαν οι προτάσεις των παρατάξεων και πως αντιθέτως στην αρχή δεν πήρε τη γνώμη των εργαζομένων και το παρουσίασε. Τη Δευτέρα κάλεσε τους εργαζόμενους, δέχθηκε τις παρεμβάσεις τους, κατέθεσε καινούρια πρόταση την Τετάρτη αλλά και πάλι οι παρατάξεις δεν μπορούσαν να παρέμβουν. ΄΄Γιατί το φέρατε προς συζήτηση; Για να πείτε ότι είναι ένας καλός Οργανισμός; Σας λέμε όμως ότι εμείς έχουμε καλύτερο. Είναι τόσο φωτογραφικός και φαίνεται ποιον κρύβει ανά τμήμα. Εκ των υστέρων κι εφόσον θέλετε να κάνετε το δικό σας λέτε «φταίει η αντιπολίτευση». Φάνηκε ότι κάνατε λάθος στον προηγούμενο ΟΕΥ γιατί διαφορετικά δεν θα φέρνατε καινούριο σε έξι μήνες΄΄, τόνισε.

Άγνωστο το πότε θα εκδικαστεί η προσφυγή της Ομοσπονδίας

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις» Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος είπε πως δημιουργείται μονίμως μία λάθος εικόνα και ότι η εισήγηση είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη. ΄΄Εσείς που έχετε την πλειοψηφία – μια χαρά συνεργάζεται ο κ. Γούτος με την κ. Ψυχράμη – ελάτε να ασκήσετε εσείς διοίκηση. Η δημοτική αρχή έχει μία καθαρή θέση όποιος θέλει να τη σεβαστεί εντάξει, όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί την πλειοψηφία εις βάρος του δήμου οδηγεί τον δήμο στα βράχια΄΄, σχολίασε.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ντίνος είπε πως κανένας δήμος δεν διοικείται με καχυποψία και πως ΄΄εδώ η καχυποψία πάει μπροστά από κάθε απόφασή μας΄΄. Σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Βεβαίως η διοίκηση δεσμεύει την αυριανή διοίκηση. Ακούσαμε ότι θα βγουν θέσεις που θα είναι δεσμευμένες. Υπάρχουν κριτήρια και δεδομένα για να πάρει κάποιος κάποιον και να τον βάλει σε μία θέση. Είναι ένας Κανονισμός που συμφωνήθηκε και με τον Σύλλογο Εργαζομένων. Σήμερα ζητάμε να προχωρήσει διότι έχουμε καθυστερήσει. Να σταματήσει αυτή η καχυποψία και να πιστεύουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου. Βεβαίως μία δημοτική αρχή εκφράζει την πολιτική της η οποία μπορεί να ανατραπεί από την επόμενη δημοτική αρχή. Έτσι είναι η διοίκηση΄΄.

Η αντιδήμαρχος Μαρία Σαυροπούλου ανέφερε πως ΄΄η τελευταία τροποποίηση ήταν το 2019, εγκρίθηκε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης τον Νοέμβριο του 2020 και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε και ισχύει νομίμως. Όντως εκκρεμεί μία προσφυγή που από το 2019 που έχει κατατεθεί δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Δεν ξέρουμε πότε θα εκδικαστεί κι αν θα πάρει αναβολή. Οπότε δεν μπορούμε ως δήμος, από τη στιγμή που έχουμε εγκεκριμένο και με ΦΕΚ Κανονισμό να περιμένουμε πότε θα εκδικαστεί. Στις 7/2/2020 εκδόθηκε νόμος του κράτους που μας υποχρεώνει ως δήμος να συστήσουμε Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Και επιπλέον είναι και η σύσταση του Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου. Είναι μία εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2014 που πρέπει να διευθετήσουμε γιατί ερχόμαστε στην Οικονομική Επιτροπή και τα αρμόδια όργανα και λέμε γιατί πληρώνουμε εσωτερικό έλεγχο. Όσον αφορά την αναφερόμενη υποθήκευση με τον Κανονισμό, είναι νόμος όμως δεν σημαίνει ότι θα ψηφιστεί σήμερα, και αύριο θα απαγορεύεται να ψηφιστεί. Δεν υποθηκεύουμε κανέναν. Παίρνουμε μία απόφαση για να επιλύσουμε ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα και μας θέτουν προ σοβαρών ευθυνών γιατί δεν έχουν ψηφιστεί΄΄.

Τα περί συνεργασίας…

Στη δευτερολογία του ο κ. Γούτος αντέκρουσε την κατηγορία της μη συνεργασίας λέγοντας πως η δημοτική αρχή στην αρχή τον έθεσε εκτός μη συμπεριλαμβάνοντας στις Επιτροπές συμβούλους – μέλη από τη μεγαλύτερη παράταξη της Αιγιάλειας. Ο δήμαρχος τόνισε πως ΄΄αν από την αρχή η αντιπολίτευση είχε δείξει διάθεση συνεργασίας θα μπορούσε να με εκθέσει λέγοντας «κι εγώ θέλω να συνεργαστώ», αλλά είπατε «εγώ δεν συνεργάζομαι». Η Δημοκρατία χαρακτηρίζεται από νόμους και συγκλήσεις άρα μεγαλώνει όταν υπάρχει απλή αναλογική παρότι εδώ στην Αιγιάλεια υπάρχει κακή εφαρμογή. Δεν μπορεί να εκφράζεται παράπονο ότι «εγώ δεν πήγα εκεί άρα δεν ψηφίζω». Αυτά είναι δείγματα ελάχιστης πολιτικής συμπεριφοράς. Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Ισχύει αν κάτι αντικειμενικά σήμερα είναι ωφέλιμο ή όχι. Είναι ψέματα ότι δεν δόθηκε στις παρατάξεις ο Οργανισμός. Δόθηκε πριν εννέα ημέρες στους αρχηγούς των παρατάξεων. Όπως έγινε συνεργασία και με άλλους φορείς που είπαν «θέλουμε αυτές τις βελτιώσεις» το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με εσάς. Δεν έχω αντίρρηση να δούμε βελτιώσεις. Εάν εσείς κρίνετε ότι έχουμε την πολυτέλεια να πάμε τον Σεπτέμβριο, ψηφίστε αυτή την πρόταση. Δεν είναι θέμα μειοψηφίας ή πλειοψηφίας αλλά το πώς θα κάνουμε πιο λειτουργικό τον δήμο. προτείνω να το ψηφίσουμε και εφόσον θέλετε, να συστήσουμε μία διαπαραταξιακή και ελάτε εδώ δια του κειμένου, να το δούμε από Σεπτέμβρη να δούμε ποιες βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε. Βλέπω ότι είσαστε πολύ καλά πληροφορημένοι με την Ομοσπονδία. Όμως δεν είναι σωστό δημοτικοί σύμβουλοι να γίνονται μεταφορείς συντεχνιών΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr