background img
banner
banner

Η χάρις της Αγίας Άννας στις καρδιές των πιστών… | ΦΩΤΟ

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τίμησε την εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας ο πανηγυρίζων ιερός ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Αγίας Άννας καθώς και ιερά λείψανα που είχαν μεταφερθεί στον κέντρο του ναού.

Τόσο το Σάββατο παραμονή της εορτής όσο και ανήμερα, κάτοικοι της ενορίας και επισκέπτες έδωσαν το «παρών» στις λατρευτικές εκδηλώσεις, προσευχόμενοι.

Λιτάνευση της ιεράς εικόνας στους δρόμους του Συνοικισμού

Ο πανηγυρικός Εσπερινός εψάλη το απόγευμα της Κυριακής προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ Βενιανάκη. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος, Διαμάντω Βασιλακοπούλου και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και η επικεφαλής και το μέλος της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια», δημοτικοί σύμβουλοι, Βάσω Ψυχράμη και Γιώτα Γκρέμου. Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας στους δρόμους του Συνοικισμού, όπου οι κάτοικοι από τα σπίτια την έρρεαν με άνθη.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Χρυσόστομου Μυλωνά. Κατά την ομιλία του ο πατήρ Χρυσόστομος καθήλωσε το εκκλησίασμα με το πάθος αλλά και τα βαθιά νοήματα που ανέλυσε. Ειδικότερα, κι αφού ανέλυσε το όνομα της Αγίας Άννας που σημαίνει «χαρά» μίλησε για τις εφήμερες χαρές που εσφαλμένα αποζητούμε στη σύγχρονη ζωή, έχοντας χάσει το πραγματικό νόημα της χαράς που δεν είναι άλλο από την επαφή με τον Χριστό.

Οι εφήμερες απολαύσεις δεν είναι οι πραγματικές χαρές

΄΄Έρχεται η Αγία Άννα σήμερα, στην ιερά της Κοίμηση, που τελικά δεν είναι Κοίμηση αλλά ιερά μετάσταση στην αγκαλιά του Θεού, σε εμάς τους απελπισμένους να μας καλέσει στο μυστήριο της χαράς, να μας παιδαγωγήσει και να μας μυσταγωγήσει στη χαρά. Αυτή τη χαρά που πολλές φορές προσπαθούμε με υποκατάστατα να βάλουμε στη ζωή μας και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Η θλίψη, η στεναχωρία και η απελπισία. Γιατί συμβαίνει αυτό και δεν βρίσκουμε την πραγματική χαρά; Διότι από μυστήριο που είναι, την έχουμε βγάλει από τη ζωή μας και την έχουμε ταυτίσει με παροδικές απολαύσεις. Στοχεύουμε σε συναισθήματα χαράς που έχουν ημερομηνία λήξης. Όμως σε τέτοιου είδους χαρές, μόλις πέσει η αυλαία, μένουμε δυσαρεστημένοι για να γυρίσουμε πάλι στην απελπισία μας΄΄, επισήμανε μεταξύ άλλων, αναφέροντας ως παράδειγμα ένα περιστατικό που του έκανε εντύπωση. Όπως είπε, πέρυσι σε μία μεγάλη δεσποτική γιορτή πηγαίνοντας το πρωί στην εκκλησία, στον δρόμο επέστρεφαν κάποιοι άνθρωποι από διασκέδαση μισομεθυσμένοι, «τσουγκρίστηκαν» και άρχισαν να βρίζουν έξω από τον ναό. Κι αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν ότι επέστρεφαν από χαρά δηλαδή από πανηγύρι…

Η Αγία Άννα με το όνομά της δείχνει ότι η χαρά είναι ενέργεια του Θεού

΄΄Αυτό δηλαδή που εμείς θεωρούμε ικανοποίηση των αισθήσεων, τελικά έχει ημερομηνία λήξης. Η Αγία Άννα με το όνομά της και τη ζωή της έρχεται να μας δείξει ότι η χαρά είναι ενέργεια του Θεού, είναι το ίδιο το πρόσωπό του. Ο ενανθρωπήσας Χριστός μετά το πάθος και την Ανάσταση, όταν συνάντησε τους μαθητές του, είπε:
Χαίρετε ακόμη κι όταν έχετε θλίψη γιατί Εγώ ο Θεός νενίκηκα τον κόσμο της αμαρτίας και αυτό που γεννά όλα τα προβλήματα, τον θάνατο.
Όμως εμείς ούτε τον θάνατο ούτε την αμαρτία σκεφτόμαστε. Ο διάβολος έχει καταφέρει σήμερα να μας έχει σε μία αναισθησία πνευματική κι έτσι από αυτό το μυστήριο που λέγεται χαρά, δηλαδή ένωσις του ανθρώπου με τον Θεό, απέχουμε΄΄, τόνισε ακόμη.

Αναφέρθηκε ακόμη στους Αγίους που είχαν όλες τις ευαγγελικές αρετές, λέγοντας: ΄΄Εμείς πού να βρούμε την αγάπη, όταν τον Χριστό τον έχουμε εξορίσει από τη ζωή μας, τον έχουμε βάλει στο χρονοντούλαπο και τον θυμόμαστε μόνο όταν έχουμε προβλήματα; Έρχεται λοιπόν σήμερα η Αγία Άννα να μεταφέρει τη χαρά μέσα από τον θάνατό της, λέγοντάς μας πως η πραγματική χαρά είναι ο Χριστός κι όταν ο άνθρωπος τον βάλει στη ζωή του, με τις Άγιες εντολές, με τα μυστήρια της Εκκλησίας το Σώμα Του και το Αίμα Του, τότε τη βρίσκει τη χαρά μέσα του. Ας πάρουμε λοιπόν όλοι το παράδειγμα της «γιαγιάς μας» της Αγίας Άννας ώστε να λυτρωθούμε από αυτή τη δαιμονική ζωή που ζούμε, ας κάνουμε τον Χριστό νόημα και σκοπό της ζωής μας και τότε τον παράδεισο τον κρατάμε μέσα στα χέρια μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr