background img
banner
banner

Οι δικοί μας «γητευτές» του λαϊκοδημοτικού τραγουδιού

Η ΤΟΥΛΑ ΚΑΤΣΙΒΑΛΗ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤO PROTIONLINE.GR

Οι ανοιχτές καλοκαιρινές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια είναι πλέον στην καλύτερη περίοδό τους, ειδικά στην Αιγιάλεια που ούτως ή άλλως, είναι μια παραδοσιακά… “γλεντζέδικη” περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα υπαίθρια θερινά πανηγύρια σε όλο το φάσμα του δήμου, δίδουν νέες εικόνες και κέφι, καθώς η ανάγκη για εκτόνωση και χορό είναι ένας ζωογόνος… παλμός της σύγχρονης ζωής. Πολύς κόσμος ζει “διψασμένος” για πολύωρη διασκέδαση και υψηλά ¨ντεσιμπέλ¨. Δύο από τους πιο γνωστούς και εκφραστικούς ανθρώπους που κλάδου, είναι η Τούλα Κατσιβάλη και ο Κώστας Σωτηρόπουλος.

Δύο καλλιτέχνες που εκτός από την βαθιά φιλία που τους ενώνει, έχουν την μουσική και το τραγούδι στην καρδιά τους και αυτό τους δένει και τους απογειώνει. Με αφορμή την εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών την Παρασκευή 22 Ιουλίου στην εκδήλωση που διοργανώνει η Κοινότητα Ροδοδάφνης στην θέση “Μάτι” στην παραλία της Άκολης, το protionline.gr παρουσιάζει τους Τούλα Κατσιβάλη και Κώστα Σωτηρόπουλο, δύο εκφραστές του λαϊκοδημοτικού τραγουδιού που σκοπεύουν να “ξεσηκώσουν” και να παρασύρουν όλον τον κόσμο σε ένα απίστευτο, αστείρευτο γλέντι στην Άκολη. Και θα το θυμάται για δύο λόγους: Ο ένας είναι η ανάγκη της διασκέδασης, η οποία “καθηλώθηκε” επί 2 χρόνια με την πανδημία του κορωνοϊού και τις απίστευτες “απαγορεύσεις” που έφερε μαζί του και ο άλλος λόγος είναι η Τέχνη της Μουσικής, αποδιδόμενη από δύο, από τους πιο χαρακτηριστικούς και εκφραστικούς τραγουδιστές του είδους.

Στον ¨κόσμο¨ της μουσικής από τα… γεννοφάσκια τους

Η Τούλα Κατσιβάλη και ο Κώστας Σωτηρόπουλος δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Είναι δύο άνθρωποι που έχουν δώσει το δικό τους “στίγμα” αρκετά χρόνια τώρα και σε κοινωνικό και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Η Αιγιάλεια (και όχι μόνο, βεβαίως…) έχει απολαύσει πολλές φορές τις τραγουδιστικές τους ικανότητες, αλλά και το ήθος τους ως πρόσωπα του κοινωνικού γίγνεσθαι. Ορισμένες φορές, η τύχη ή οι μοίρες, “ενώνουν” κάποιους ανθρώπους με μια “απόκοσμη γέφυρα επικοινωνίας” προτού καν αυτούς, τους… ενώσει η ζωή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την Τούλα και τον Κώστα! Πρόκειται για γόνους πολυμελών οικογενειών και με άμεσους συγγενείς με “επαγγελματική υποθήκη” στην αγάπη τους για την μουσική. Ο πατέρας της Τούλας, είχε υπάρξει ένας από τους πιο αξιόλογους ιεροψάλτες της Αιγιάλειας πριν από ορισμένες δεκαετίες, φημισμένος για τις φωνητικές του δυνατότητες, ενώ ο αδελφός της Γιώργος έχει ήδη χαράξει την δική του πορεία στον χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

Ο παππούς του Κώστα, πριν από περίπου 50-60 χρόνια ήταν επαγγελματίας βιολιστής σε πανηγύρια της Ρούμελης αλλά και γενικότερα σε όλη την χώρα, ένας αυτοδίδακτος βιρτουόζος με μεγάλη αποδοχή από τους ανθρώπους της εποχής του, για τις δεξιότητές του στη μουσική και τη δημιουργία.

To protionline.gr συνάντησε τους δύο εκφραστές της Μουσικής Τέχνης που εκπροσωπούν και συνομίλησε μαζί τους για την πανδημία, την οικονομική κρίση που επικρατεί, για την μουσική τους πορεία και για πολλά άλλα ακόμα, ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα. Οι δύο καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα του protionline.gr, σε μία συνέντευξη ¨εκ βαθέων¨.

Τι «φρένο» στη διασκέδαση και η ανάγκη για ψυχαγωγία

Μιλώντας στo protionline.gr η τραγουδίστρια Τούλα Κατσιβάλη και σχολιάζοντας την “επιστροφή στην κανονικότητα” που βιώνει η κοινωνία στην καθημερινότητά της, απάντησε: «Διαφορές στην συμπεριφορά και στον τρόπο που διασκεδάζει ο κόσμος δεν υπάρχουν. Το γεγονός ότι ανταμώνουμε σε συγκεκριμένο περιβάλλον που προδιαθέτει έτσι κι αλλιώς τη ξεγνοιασιά, μετά από αυτή τη διετή απουσία λόγω covid, είναι από μόνο του ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα. Βέβαια, υπάρχει ακόμα ο φόβος της πανδημίας. Υπεύθυνη συμπεριφορά, σημαίνει κάποιος να είναι μέσα στη χαρά αλλά προφυλάσσοντας όσο γίνεται περισσότερο τον εαυτό του από τους γύρω του, αλλά και το αντίθετο» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Σωτηρόπουλος απαντώντας στην ίδια ερώτηση, λέγοντας: «Η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε “φρένο” στην διασκέδαση. Η άμεση επαφή μεταξύ μας, χάθηκε και ο κόσμος αποξενώθηκε. Η κατάσταση αυτή τροφοδότησε την ανάγκη για ψυχαγωγία. Η δυναμική επιστροφή στην κανονικότητα έδειξε ολοφάνερα πως η διάθεση δεν συρρικνώθηκε, αντίθετα… έγινε πιο έντονη σε σχέση με πριν. Η “δίψα” του κόσμου να περάσει όμορφα και να χορέψει, είναι κάτι το οποίο φαίνεται πλέον πολύ ξεκάθαρα!» τόνισε ο 48χρονος τραγουδιστής και μουσικός.

Βρίσκεστε στο κέντρο της προτίμησης του κόσμου σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο και στον χώρο του δημοτικολαϊκού τραγουδιού. Πόσο δύσκολος είναι ο “δρόμος” αυτός;

Τ.Κ.: Αγαπώ αυτό που κάνω, θέλω να το κάνω με κέφι αλλά και αξιοπρέπεια. Η δική μου ευχαρίστηση, είναι να διασκεδάζει ο κόσμος που παραβρίσκεται σε κάθε εκδήλωση. Οι τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν κατά διαστήματα, εξαφανίζονται με την αποδοχή και την αγάπη που δέχομαι από τον κόσμο. Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω, έστω και αν κάποιες φορές υπάρχει το αίσθημα της… κούρασης. Ένα από τα θετικά στοιχεία αυτής της δουλειάς, αποτελούν οι γνωριμίες που έκανα με σημαντικούς ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν την τέχνη της μουσικής. Επίσης, οι δυνατές φιλίες που αναπτύχθηκαν με το πέρασμα των χρόνων με ανθρώπους που δεν θα γνώριζα σε διαφορετική περίπτωση. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα όταν με κάποιους φίλους, συναντιόμαστε από κοντά πάλι στα τοπικά πανηγύρια, κάθε καλοκαίρι.

Κ.Σ.: Η προτίμηση του κόσμου με χαροποιεί ιδιαίτερα! Μου δίνει τη δυνατότητα να “υπηρετώ” εκτός από το λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι, που έχει πολλά να διδάξει και αξίζει τον απόλυτο σεβασμό μας. Το κοινό αυτού του μουσικού είδους είναι ¨αυστηρός¨ κριτής με υψηλές απαιτήσεις. Όμως, ένα ευρύ ρεπερτόριο που ¨περικλείει¨ κάθε είδος μουσικής, πάντα ικανοποιεί οποιοδήποτε ακροατήριο, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία και στον καλλιτέχνη να ελιχθεί και να αναδειχθεί, μέσα από τα μουσικά ¨τολμήματά¨ του.

Η ακρίβεια και το υψηλό κόστος της καθημερινότητας, έχει επηρεάσει τον χώρο του τραγουδιού και των live; Ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν, λόγω αυτής της κατάστασης;
Τ.Κ.: Η οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και κατά συνέπεια και τον καλλιτεχνικό χώρο που εκπροσωπούμε. Αν και η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις είναι πολύ ικανοποιητική, καθώς μεσολάβησε η περίοδος του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας και η ανάγκη για βραδινή έξοδο κορυφώθηκε, παρόλα αυτά διαπιστώνει κανείς ότι το κοινό είναι πιο συγκρατημένο, όσον αφορά στη κατανάλωση και στα χρήματα που θα ξοδέψει στην έξοδό του.
Κ.Σ.: Όταν ο κόσμος πιέζεται οικονομικά και το πορτοφόλι του αδειάζει, το πρώτο πράγμα που περιορίζει είναι μοιραία τα όχι απαραίτητα. Άρα και την διασκέδασή του. Βλέπουμε ότι το κοινό ελαχιστοποιεί τις εξόδους του και την κατανάλωση. Τα τελευταία χρόνια στις μουσικές εκδηλώσεις οι ορχήστρες είναι ολιγομελείς με σκοπό τη μείωση του κόστους. Όλα αυτά συνεπάγονται συρρίκνωση του εισοδήματος των καλλιτεχνών ή ακόμα και εξώθηση στην ανεργία. Βέβαια, η λαχτάρα για ψυχαγωγία δεν παύει να υπάρχει, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεστε συχνά σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, με συγκεκριμένους συνεργάτες. Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει “σταθερή επιλογή” συνεργασίας;
Τ.Κ.: Είναι γεγονός ότι όταν υπάρχουν σταθεροί συνεργάτες, μειώνεται κατά πολύ το άγχος. Ξέρουμε ο ένας “τα πατήματα” του άλλου, οι μουσικοί γνωρίζουν το ρεπερτόριο και συνεννοούμαστε με τα μάτια για το επόμενο τραγούδι ή με… δικό μας ¨κώδικα¨. Πολύτιμοι συνεργάτες όπως ο Βασίλης Δούκας, ο Αντώνης Σπηλιόπουλος, ο Νίκος Δημητρακόπουλος, ο Λεωνίδας Καΐσης, είναι μουσικοί που μας συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια. Όσο για τον Κώστα Σωτηρόπουλο… μετά από τόσα χρόνια… τι να πω; Αδερφός, φίλος και συνεργάτης μαζί! Όσο δύσκολη και αν είναι μια δουλειά, μαζί την κάνουμε πιο εύκολη! Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθώ στον Γιώργο Τσενέκο, ο οποίος είναι και ο πιο… αυστηρός κριτής μας. Ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα είναι γέννημα της προσπάθειας και των τριών μας. Η επιτυχία μας, ανήκει και στους τρεις.

Κ.Σ.: Θεωρώ πως στον καλλιτεχνικό χώρο, οι σταθερές συνεργασίες επιδρούν θετικά στην σκηνική παρουσία αλλά και στην πορεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης. Συνήθως, συνεργάζομαι με συγκεκριμένους μουσικούς και τραγουδιστές ή τραγουδίστριες. Μία από αυτές είναι η Τούλα Κατσιβάλη, η οποία είναι αξιόλογη καλλιτέχνιδα και με προσφορά στο χώρο. Μα πάνω από όλα, είναι φίλη μου και μία αξία συνοδοιπόρος στο υπέροχο ταξίδι της Τέχνης της Μουσικής.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr