background img
banner
banner

Οι… φύλακες άγγελοι των παραλιών της Αιγιάλειας

ΔΕΚΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΣΤΙΣ… ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ

Είναι οι άνθρωποι που δε διστάζουν αψηφώντας κύματα, ήλιο και δυσκολίες να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ακόμη και αν πολλές φορές θέτουν εαυτόν σε κίνδυνο. Οι “φύλακες” των λουόμενων της Αιγιάλειας, φέτος ανέρχονται σε δέκα και στέκουν στους πύργους τους, ελέγχοντας με το αεικίνητο βλέμμα τους ό,τι συμβαίνει.

Οι ναυαγοσώστες φέτος, όπως και πέρυσι, τοποθετήθηκαν εγκαίρως στις θέσεις τους με μέριμνα του δήμου Αιγιαλείας, παρέχοντας τη σιγουριά ότι στις πολυσύχναστες παραλίες, πάντα θα υπάρχει για όλους ένας… φύλακας άγγελος.

Έχοντας τους πιο καταρτισμένους και “ετοιμοπόλεμους” επαγγελματίες ναυαγοσώστες, η Αιγιάλεια έχει έξι διαφορετικά σημεία που υπάρχουν “σωστικοί πύργοι” και έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν υπηρεσίες από την πρώτη του μηνός Ιουνίου. Είναι εκείνοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες περιπτώσεις, ¨καθημερινές ιστορίες¨ όπως λιποθυμίες, κράμπες ή αναπνευστικά προβλήματα και δηλώνουν… πανέτοιμοι να δράσουν σε ό,τι χρειαστεί. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπου ουσιαστικά κλείνει και η διάρκεια της θερινής περιόδου.

Σε ποια σημεία βρίσκονται φέτος

Βάσει των πλαισίων που ορίζει ο νόμος για περιοχές όπως η Αιγιάλεια, – σύμφωνα δηλαδή με τον δείκτη τουριστικού ενδιαφέροντος και τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής – το χρονικό διάστημα που θα καλύπτουν οι ναυαγοσώστες είναι τετράμηνης διάρκειας. Μεγάλο ρόλο παίζει βέβαια και το οικονομικό “μπάτζετ” που διαθέτει ο κάθε δήμος για ανάλογες τέτοιες δραστηριότητες. Ο δήμος Αιγιάλειας συγκεκριμένα και σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα, έχει για φέτος σε έξι επιλεγμένα σημεία ναυαγοσώστες και πιο συγκεκριμένα, τρεις στην παραλία των Συλιβαινιωτίκων, οι οποίοι καλύπτουν μία ακτογραμμή συνολικής έκτασης περίπου 1,5 χιλιομέτρου (υπάρχει πύργος ανά 400 περίπου μέτρα), ένας ακόμα υπάρχει στην παραλία του Ελαιώνα (Τρυπιά) η οποία θέση είναι νέα “τοποθεσία” για φέτος, ενώ υπάρχουν δύο ακόμα σημεία, στην παραλία του Αιγίου στην Αλυκή και στην ακτογραμμή της κοινότητας του Λόγγου. Τα συγκεκριμένα σημεία, επιλέχθηκαν σύμφωνα με τον όγκο των τουριστών και των λουόμενων και πάντα, βάσει του Ιστορικού, ως οι επικρατέστερες ακτές στις προτιμήσεις του κόσμου.

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, η ¨φύλαξη¨

Τα κριτήρια επιλογής έγιναν βάσει της μελέτης που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα στοιχεία του δήμου Αιγιάλειας, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η “γραμμή” που έδωσε η Λιμενική Αρχή, η οποία εξετάζει πάντα την επικινδυνότητα της εκάστοτε περιοχής και τις αυξημένες ανάγκες. Κάθε ναυαγοσώστης εργάζεται από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και συνολικά για την φετινή θερινή περίοδο, στον δήμο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσα άτομα, έτσι ώστε να βγαίνουν επαρκώς οι βάρδιες. Κάθε άτομο, έχει δίπλωμα οδήγησης ταχύπλοου, ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος από την Λιμενική Αρχή (με επίσημες εξετάσεις) και φυσικά, διαθέτει δίπλωμα ναυαγοσωστικής ιδιότητας, έχοντας λάβει ειδικές γνώσεις διαχείρισης πανικού, ψυχολογικής υποστήριξης και φυσικά, μαθήματα ιατρικής βοήθεια για καταστάσεις πρώτης ανάγκης.

Ο εξοπλισμός

Ο κάθε ναυαγοσώστης διαθέτει πλήρη εξοπλισμό και κουτί πρώτων βοηθειών. Πρόκειται για αρκετά εξειδικευμένα άτομα με πολλές γνώσεις επάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Κάθε “ναυαγοσωστικός πύργος” έχει όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστεί κάποιος σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύπτει, ενώ υπάρχει άμεση ενδοσυνεννόηση με τις αρχές, δηλαδή το Λιμενικό Σώμα ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία και φυσικά, με γιατρό που θα επέμβει άμεσα και καίρια σε κάθε περίπτωση και το ΕΚΑΒ. Αυτό που για πρώτη φορά όμως ισχύει και παρέχεται για το φετινό θέρος, είναι ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο ονομάζεται απινιδωτής. Αυτό, είναι μια συσκευή που παρέχει ρεύμα υψηλής ενέργειας στην καρδιά μέσω του θωρακικού τοιχώματος και είναι το πλέον κατάλληλο εξάρτημα για την επιβίωση ενός ασθενούς που έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Η ναυαγοσωστική σχολή που θωρακίζει τον δήμο

Η σχολή η οποία εκπαίδευσε τους φετινούς “φρουρούς της Αιγιάλειας” εδρεύει στην γειτονική Πάτρα και ονομάζεται Aqua School. Υπεύθυνοι και εκπαιδευτές της σχολής, είναι τα αδέλφια Δημήτρης και Παναγιώτης Ντεμίρης (φωτό). Όπως μετέφεραν στο protionline.gr, κάθε ναυαγοσώστης τους, έχει κάνει τρίμηνο σεμινάριο ετοιμότητας κατά την διάρκεια της προηγούμενης χειμερινής περιόδου και ο μισθός δεν θεωρείται ότι είναι από τους πλέον μεγάλους, σύμφωνα πάντα με τις παροχές που προσφέρουν και τις γνώσεις που διδάσκονται. Οι άνθρωποι αυτοί αποκτούν εξειδίκευση σε έκτακτα περιστατικά, έχουν άρτια ψυχική και σωματική υγεία και βεβαίως, αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, δίνουν ειδικές εξετάσεις στην Λιμενική Υπηρεσία. Στις εξετάσεις περιλαμβάνονται μέχρι και χρονομετρημένες αποστάσεις κολύμβησης (π.χ. να καλύψουν μια απόσταση 100 μέτρων με “αντίθετες συνθήκες” σε 2 λεπτά της ώρας) και διαχείρισης έκτακτων αναγκών, όπως η διαχείριση πανικού ή οι καρδιακές ανεπάρκειες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ίδιος, να έχει άρτια κλινική και ιατρική εικόνα.

Ο ναυαγοσώστης Νίκος Κατσίκας εξιστορεί περιστατικά…

Μιλώντας στo protionline.gr ο ναυαγοσώστης Νίκος Κατσίκας, ο οποίος είναι ο ένας από τους δέκα “επίλεκτους” και πλήρως καταρτισμένους επαγγελματίες, περιγράφει βιωματικά δύο περιπτώσεις που θυμάται πολύ έντονα από την μακρόχρονη εμπειρία του στον χώρο: “Ένα απόγευμα πριν λίγα χρόνια στην παραλία του Ελαιώνα, ένας 27χρονος έχασε τις αισθήσεις του ενώ κολυμπούσε. Τον είδα με τα κιάλια και κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δύσκολο συμβαίνει. Οι συνθήκες ήταν ήδη ιδιαίτερες και κατάφερα να τον βγάλω έξω με μεγάλη αυταπάρνηση. Δεν είχε τις αισθήσεις του και ήταν σχεδόν νεκρός. Τον επανέφερα στην ζωή, εφαρμόζοντας τις τεχνικές και τις γνώσεις που διδάχτηκα. Ο άνθρωπος, δυστυχώς μπήκε στην θάλασσα φαγωμένος και είχε κάποιο πνευμονολογικό θέμα, όπως μάθαμε αργότερα. Ήταν πολύ έντονα τα συναισθήματα και μεγάλη η ένταση της στιγμής. Αυτό το περιστατικό θα το θυμάμαι για πάντα…” ανέφερε ο 35χρονος ναυαγοσώστης, που εργάζεται φέτος στις παραλίες του δήμου.

Αναφερόμενος σε ένα άλλο, πρόσφατο περιστατικό που του συνέβη πριν λίγες μέρες, ο κ. Κατσίκας, θυμάται: “Ήταν ένα πρωί πριν περίπου δέκα ημέρες. Μια 70χρονη γυναίκα στην προσπάθειά της να βγει από την θάλασσα ενώ είχε κύμα, “γύρισε” με το κεφάλι προς τον βυθό και δεν μπορούσε να επανέλθει, δεν είχε την δύναμη να έρθει σε θέση μη επικίνδυνη. Ήταν ένα περιστατικό που όπως λέμε στον κλάδο μας, ήταν “παρ’ ολίγον πνιγμός”. Την πρόλαβα γιατί κινήθηκα γρήγορα και καίρια. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στην παραλία της εποπτείας μου και ευτυχώς… στο οπτικό πεδίο μου” ανέφερε ο έμπειρος ναυαγοσώστης.

Ο δήμος Αιγιάλειας, τα δύο τελευταία χρόνια κατάφερε να σταθεί σε πολύ καλό επίπεδο στον τομέα της υπευθυνότητας και της εποπτείας των ακτογραμμών σε πολυσύχναστες παραλίες και σημεία. Το τετράμηνης διάρκειας πρόγραμμα, ήδη προσφέρει πολλά και θα συνεχίσει να το κάνει, προκειμένου να περιορισθούν άσχημα περιστατικά της “θάλασσας”. Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή οι δέκα εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, εποπτεύουν τις παραλίες της Αιγιάλειας και είναι όλοι τους νεαρής ηλικίας (από 22 ετών μέχρι και 35) ενώ άπαντες διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον τομέα, καθώς έχουν εργαστεί σε πολλές οργανωμένες ή μη ακτές της ευρύτερης περιοχής, ή σε διάφορα σημεία της χώρας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr