background img
banner
banner

Ο δήμος κοντά στην τρίτη ηλικία

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TEC-MED ΤΗΣ Ε.Ε. – ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ 

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που αφορά δημότες από 60 ετών και άνω υλοποιείται στον δήμο Αιγιαλείας, ταυτόχρονα μαζί με άλλες περιοχές. Η δωρεάν κοινωνική παροχή ονομάζεται “Tec-Med” και αφορά μία δραστηριότητα που επιχορηγείται πλήρως από την Ε.Ε., απευθυνόμενη σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και ηθική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη.

Πρόκειται για μια σειρά δραστηριοτήτων όπως ομαδικές παρεμβάσεις, κοινωνικά εργαστήρια, ψυχομετρικά test και ασκήσεις μνήμης, τα οποία εντάσσονται στο “Πρόγραμμα Μέριμνας” και πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη ανταπόκριση τις τελευταίες εβδομάδες, υπό την σκέπη της αντιδημαρχίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας. Και βέβαια η δράση είχε την υποστήριξη του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και των δομών του δήμου Αιγιάλειας.

Επισημαίνεται ότι η όλη προσπάθεια αφορά αποκλειστικά και μόνο άτομα της τρίτης ηλικίας, δηλαδή 60 ετών και άνω, ενώ η εκπαίδευση δύναται να πραγματοποιείται και με κατ’ οίκον επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης, αλλά και με επισκέψεις σε δομές ιδιωτικών ή δημόσιων χώρων. Η αξιολόγηση είναι μία εντελώς φιλική και ανώδυνη διαδικασία και δεν υπάρχει καμία χρέωση, ενώ μπορούν να υποστηριχθούν και πιο συγκεκριμένα ή ιδιαίτερα περιστατικά ψυχικής ή σωματικής υγείας. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα απευθύνεται και στους συνοδούς – φροντιστές των ανθρώπων που πρόκειται να συμμετέχουν, καθώς οι υπεύθυνοι του Tec-Med έχουν προβλέψει την πλήρη υποστήριξη που χρειάζονται οι συνοδοί (18 ετών και άνω) και σε πρακτικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο.

4.700 άτομα μέχρι στιγμής αφορά το πρόγραμμα σε επίπεδο νομού

Το πρόγραμμα αυτό έχει σκοπό να ωφεληθούν συνολικά 4.700 άτομα, δηλαδή περιπτώσεις που η ίδια η υπηρεσία έχει καταγράψει ως συγκεκριμένα περιστατικά μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους με τους αρμόδιους. Οι προκαθορισμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή και έμπρακτο ενδιαφέρον ηλικιωμένων, ωστόσο η Μέριμνα θα “τρέχει” μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη του ερχόμενου έτους και θα αφορά όσους δηλώσουν συμμετοχή από εδώ και στο εξής.

120 και πλέον οι συμμετέχοντες σε μία συνεδρία στο Αίγιο

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος πραγματοποίησαν ενημερώσεις και σεμινάρια όλο αυτό το διάστημα, αρχίζοντας από την Πάτρα, ενώ ακολούθησαν οι περιοχές της Ναυπάκτου, του Αγρινίου και των Καλαβρύτων. Στην Αιγιάλεια, πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία, μεταξύ των οποίων και το ΚΑΠΗ Αιγίου. Μάλιστα, μόνο σε μία δράση σε αυτό, συμμετείχαν περίπου 120 άτομα. Πραγματοποιήθηκαν ακόμη, παρουσιάσεις σε Διακοπτό, Καμάρες, Αιγείρα, Άκολη, Ακράτα και σε άλλα επιλεγμένα σημεία του δήμου.

Το ευρωπαϊκό δωρεάν πρόγραμμα υποστηρίζεται από την αντιδήμαρχο Διαμάντω Καρτσωνάκη – Βασιλακοπούλου η οποία οργάνωσε όλες τις λεπτομέρειες για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις δομές “Βοήθεια στο σπίτι”, το Γραφείο Πρόνοιας και φυσικά την Κοινωνική Μέριμνα. Η αξιολόγηση γίνεται από μια σειρά εξειδικευμένων επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, όπως ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και γυμναστές. Μεγάλο πλεονέκτημα δίνει το ίδιο το πρόγραμμα στους συνοδούς των χρηστών της κοινωνικής μέριμνας, καθώς γίνεται εκτενής συζήτηση και ενημέρωση για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στην καθημερινότητα και το ποιες είναι οι προτεραιότητες ενός ατόμου, πώς μπορούν να καλυτερεύουν τις συνθήκες της ψυχικής υγείας και ισορροπίας τους και βέβαια, πώς θα τους κάνουν να νιώθουν ευελιξία και άνεση, ξεπερνώντας τα προβλήματα της ζωής.

Διαμ. Βασιλακοπούλου: “Μέσα από αυτό το πρόγραμμα επωφελούνται και οι ενδιαφερόμενοι αλλά και οι φροντιστές τους”

Μιλώντας στο protionline.gr η αντιδήμαρχος Διαμάντω  Βασιλακοπούλου και σχολιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα κοινωνικά οφέλη που παρέχουν τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα αλληλεγγύης και προστασίας, δήλωσε: “Μέσα από τα ψυχομετρικά τεστ που έγιναν στους ενδιαφερόμενους, μέσα από αυτή την πολύπλευρη προσέγγιση που πραγματοποιείται σε ψυχολογικό και ψυχοσωματικό επίπεδο, οι άνθρωποι βρήκαν τη σταθερότητα και την ισορροπία που χρειάζονται” τόνισε. Επισήμανε δε, ότι οι ειδικοί επιστήμονες του προγράμματος, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι, ιατροί και φυσικοθεραπευτές, είναι επιστημονικό προσωπικό άρτιας εκπαίδευσης, ενώ συμπλήρωσε: “Η προσφορά που επιτελεί όλη η ομάδα έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα που ανεβάζει κατακόρυφα και το επίπεδο των δημοτών αλλά και τις δραστηριότητες του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση, προς τα άτομα που πραγματικά χρειάζονται μέριμνα και καθημερινή βοήθεια. Η συμμετοχή του “Βοήθεια στο Σπίτι” και του προγράμματος “Φροντίζω” είναι καθοριστική και καίρια. Το ότι υπάρχει η δυνατότητα για επίσκεψη κατ’ οίκον για τους ενδιαφερόμενους, δίνει μια μεγάλη ευελιξία και στο ίδιο το πρόγραμμα και στους συνοδούς – φροντιστές των ανθρώπων που συμμετέχουν”.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται και οι δράσεις θα επαναληφθούν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν και τα σεμινάρια θα διαρκούν από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι σε ημερομηνίες και τοποθεσίες που θα ανακοινωθούν. Το άτομα που μπορούν να συμμετέχουν στο ειδικό αυτό πρόγραμμα θα πρέπει να δηλώσουν την επιθυμία τους στην τηλεφωνική γραμμή 2610272988 και 2610221946 ή στο email [email protected], ενώ άλλες πληροφορίες δίδονται στο Γραφείο Πρόνοιας του δήμου Αιγιάλειας. Οι επισκέψεις θα ανανεώνονται σύμφωνα με την ζήτηση που υπάρχει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr