background img
banner
banner

“Ποντάρουν” στον επόμενο… μήνα

ΛΟΓΓΟΣ – ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ…

Είναι δύο πανέμορφοι, τουριστικοί προορισμοί της Αιγιάλειας, οι οποίοι εδώ και πολλές δεκαετίες “ρυθμίζουν” απόλυτα και σε κάθε περίπτωση την συνολική επισκεψιμότητα, αλλά και τα “καλοκαιρινά έσοδα” που μπορεί να έχει κάθε τέτοια εποχή η ευρύτερη περιοχή. Παρ’ όλο που ο κορωνοϊός έχει μπει στην… άκρη και οι Αιγιαλείς δεν ασχολούνται και πολύ πλέον μαζί του, οι δύο φημισμένες ακτές της δυτικής πλευράς του δήμου, Λόγγος και Σελιανίτικα, δεν έχουν τον κόσμο που θα επιθυμούσαν.

Η ανησυχία των καταστηματαρχών εστίασης – αναψυχής, αλλά των ιδιοκτητών των καταλυμάτων είναι ορατή και “καρδιοχτυπούν” για το ποια θα είναι η τελική εικόνα του απολογισμού του Σεπτεμβρίου, στα έσοδά τους.

Δεν έχει πιάσει “ταβάνι” η κίνηση στα δύο παραλιακά σημεία

Με μία πρώτη προσέγγιση, θα μπορούσε να διαπιστώσει κάποιος – βλέποντας την κίνηση στα καταστήματα της παραλιακής ζώνης και σε όλο το μήκος της ακτογραμμής των δύο κοινοτήτων τον τελευταίο μήνα – ότι η κατάσταση είναι μέτρια. Από Δευτέρα έως Πέμπτη στις ακτές αλλά και στα καταστήματα, απολαμβάνει κανείς μία “ήρεμη” έξοδο, δίχως ο κόσμος να είναι στριμωγμένος, αντιθέτως επικρατεί μία χαλαρότητα. Τα τριήμερα από Παρασκευή έως Κυριακή, τα πράγματα καλυτερεύουν πολύ από πλευράς ψυχαγωγίας και επισκεπτών, όμως καμία στιγμή μέχρι ώρας, δεν έχει πιάσει “ταβάνι” η κίνηση στα δύο παραλιακά χωριά. Μια κρυφή ελπίδα που τρέφουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, είναι ότι από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 23 – 24 Ιουλίου και μέχρι περίπου τις 20 – 21 Αυγούστου, θα είναι η “χρυσή εποχή” της τουριστικής κίνησης για φέτος, ¨ποντάροντας όλες τις μάρκες¨ σε αυτό το σημείο, προκειμένου να μην χαθεί ακόμα μία… παρτίδα, ακόμη μια καλοκαιρινή σεζόν.

Με αυξημένη την πληρότητα στα καταλύματα για το διάστημα 1 έως 20 Αυγούστου

Οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για μία κατάσταση “φοβισμένη και προβληματική”. Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις σε προϊόντα και ενέργεια, οι “εκρήξεις” της αξίας των καυσίμων και η ακρίβεια, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη την τσέπη του εκδρομέα και του τουριστικού επισκέπτη, στην Αιγιάλεια. Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και οι μαγαζάτορες των δύο περιοχών, αναφέρουν πως η τελευταία τους φετινή “ελπίδα” αποτελεί το διάστημα 20 Ιουλίου με 20 Αυγούστου, περίοδος που, όπως λένε οι… αριθμοί και οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, θα είναι και το “φόρτε” των φετινών καλοκαιρινών διακοπών του λαού και μια ευκαιρία να εσοδεύει η περιοχή σε όλα τους κλάδους, λόγω της μαζικής εισροής που αναμένουν.

Σκαρμούτσος: ‘‘Αν φύγει η κάμψη θα έρθει η… λάμψη’’

Σύμφωνα με άλλες χρονιές και με βάση το ιστορικό της επισκεψιμότητας στην Αιγιάλεια, οι “καλύτερες” εβδομάδες του καλοκαιριού είναι οι τρεις πρώτες βδομάδες του Αυγούστου. Η κάμψη που καταγράφεται σε σχέση με άλλες παλαιότερες εποχές σε σχέση με την κίνηση, είναι πολύ μεγαλύτερη και… επώδυνη, για φέτος. Ορισμένοι επιχειρηματίες θέλουν να δηλώνουν αισιόδοξοι, ότι θα υπάρξει μαζική εισροή εκδρομέων από το Σαββατοκύριακο στις 30 Ιουλίου και μέχρι το Σαββατοκύριακο λίγο μετά τον δεκαπενταύγουστο. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Λόγγου Διονύσης Σκαρμούτσος και ερωτώμενος για το ποια είναι η εικόνα της τουριστικής κίνησης στο χωριό, ανέφερε: «Σε γενικές γραμμές η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη και δεν είμαστε “κοντά” σε αυτό που θέλαμε και “στοχεύαμε” αρχικά. Η επισκεψιμότητα δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε και θα επιθυμούσαμε, τηρουμένων των αναλογιών σε σχέση με όσα βιώνουμε και ζούμε. Αναμένουμε καλύτερες ημέρες και ελπίζουμε άμεσα, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ, το καλοκαίρι ήδη έφτασε στο μέσον του. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη σε αυτό το ζήτημα και ότι η περιοχή θα “ζεσταθεί” για τα καλά, καθώς πολλοί εκδρομείς επιλέγουν μετά τις 20 Ιουλίου να πάρουν άδειες από τις εργασίες τους και να πάνε διακοπές».

«Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς, η κίνηση σημειώνει πτώση 30%»

Ο πρόεδρος εν συνεχεία, επισήμανε κάποια προβλήματα που προκύπτουν στο “παράλιο μέτωπο” και ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες της πεζοδρόμησης και την λειτουργία του δρόμου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά: «Δεν θα μπορούσα να πω ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με την λειτουργία του πεζόδρομου, δεδομένου ότι και φέτος, έχει χαρακτηριστικά περισσότερο… ευκαιριακά, πάρα ουσιαστικά και τεκμηριωμένα. Θεωρώ ότι η κίνηση και στα καταλύματα του Λόγγου αλλά και στα μπαράκια και εστιατόρια της ακτογραμμής, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς, είναι 30% λιγότερη, δυστυχώς. Προσβλέπουμε την αύξηση της επισκεψιμότητας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και μετά. Σαν Τοπική Αρχή, κάνουμε “αγώνα δρόμου” ώστε να υπάρξουν όλες οι παροχές που μπορεί να αναζητήσει ο κόσμος που θα επιλέξει τον Λόγγο για διακοπές. Οι άνθρωποι που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους εκδρομείς, οι επιχειρηματίες της περιοχής μας, είναι όλοι ικανότατοι για “φροντίσουν” τις ανάγκες κάθε επισκέπτη, ο καθένας στον τομέα του» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Λόγγου, ο οποίος δήλωσε ότι τον “σφυγμό” της διασκέδασης στην περιοχή, δίνουν κατά πολύ τα καταστήματα της νυχτερινής ζωής στα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης τα οποία προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες και τα πιο κατάλληλα “πλεονεκτήματα” για την διασκέδαση της νεολαίας και όχι μόνο.

Ρόζος: «Φτάσαμε στα μέσα της συνολικής τουριστικής περιόδου και η κίνηση είναι μικρή»

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Σελιανιτίκων Γιώργος Ρόζος, για το ποια είναι η εκτίμησή του για την μέχρι ώρας κίνηση στην περιοχή, αλλά και για την έλευση του κόσμου, τόνισε: «Αν πάρουμε σαν μέτρο σύγκρισης την περσινή τουριστική σεζόν, φέτος έχουμε μια αισθητή μείωση στην επισκεψιμότητα. Παρ’ όλο που σε μια εβδομάδα από σήμερα φτάνουμε ουσιαστικά στα… μέσα της συνολικής τουριστικής περιόδου, η κίνηση είναι μικρή, δυστυχώς. Τα πράγματα δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητικά και κινούμαστε σε μέτρια επίπεδα και από πλευράς των δημοτών που επιλέγουν να έρθουν σε κάποια από τα θερινές λύσεις διασκέδασης που διαθέτουμε σαν περιοχή, αλλά κυρίως και από ξένους τουρίστες και εκδρομείς από διάφορα σημεία της χώρας. Δεν υπάρχει η “ζωντάνια” περασμένων ετών. Ο κόσμος είναι ¨παγωμένος¨ και προβληματισμένος με όσα βιώνει στην καθημερινότητά του…» σημείωσε ο κ. Ρόζος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δωρεάν παροχή που τελείται στα Σελιανίτικα και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Ιατρείο του χωριού, όπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πραγματοποιεί Rapid Tests για το ευρύ κοινό, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Προβληματισμός για τους επιχειρηματίες, μήπως η θερινή σεζόν έχει ήδη… “χαθεί”

Ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του μπορεί να μην έχουν “εγκαταλείψει” την καθημερινότητα των δημοτών της Αιγιάλειας (…μάλιστα λέγεται ότι η διασπορά του έχει συνεχώς αυξητική τάση) όμως, ούτε οι επισκέπτες που θα επιλέξουν την ακτή των Σελιανιτίκων για μπάνιο, καφέ ή και για φαγητό κοντά στο κύμα, ούτε οι εκδρομείς από άλλες περιοχές της χώρας που προτιμούν την Αιγιάλεια για διακοπές, δείχνουν να… αρκούν για να “σηκώσουν το βάρος” μιας καλής και ανθηρής σεζόν με θετικό οικονομικό πρόσημο, ως το τέλος του θέρους. «Ναι, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους. Η οικονομική δραστηριότητα αυτές τις μέρες, είναι ένα ασταμάτητο “άγχος” σχεδόν για όλους όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με δουλειές που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και που επηρεάζονται άμεσα από την κίνηση και την επισκεψιμότητα. Τα εστιατόρια, οι ψησταριές και τα φαγάδικα στα Σελιανίτικα, έχουν κόσμο μέχρι τη 1.00π.μ. και μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Θέλω να πιστεύω όμως, ότι η ανάκαμψη έρχεται από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται αύξηση της κίνησης, σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν γίνει στα καταλύματα. Ίσως βοηθήσει και ο “επαναπατρισμός” των Σελιανιτών όπου κατοικούν σε άλλες περιοχές, για τις επόμενες εβδομάδες» επισήμανε ο πρόεδρος του όμορφου και ξεχωριστού παραλιακού χωριού.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr