background img
banner
banner

«Σμύρνη κοσμοπολίτισσα, λίκνο πολιτισμών – βαρβάρων ανάλωμα»

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, ώρα 9.15 το βράδυ, στο ανοιχτό θέατρο Γ. Παππάς στο Αίγιο, θα παρουσιάσει στο κοινό της Αιγιάλειας μια πολυδιάστατη παράσταση για τα 100 χρόνια μνήμης από την καταστροφή της Σμύρνης, μέσα από τραγούδια, μουσική, χορό, εικόνες και λόγο, με τη συμμετοχή 50 χορευτών, αφηγητών και οκταμελούς παραδοσιακής ορχήστρας με την μουσική επιμέλεια των Πάνου Δημητρακόπουλου και Γιώργου Κωτσίνη.

Οι συντελεστές της παράστασης θα μεταφέρουν στους θεατές την κοσμοπολίτικη Σμύρνη των πολλών εθνοτήτων, την ευρωπαϊκή φινέτσα του «Παρισιού της Ανατολής», τη λαϊκή πλευρά στους καφενέδες και στις εξοχές, τα σημαίνοντα προάστια της πόλης, τα αντικρουόμενα γεγονότα του Αυγούστου 1922, το τέλος της «μητέρας των πόλεων» και την δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα συνέχεια. Τραγούδια και μουσικές από όλη την Ιωνική γη (Σμυρναίικα αλλά και αρμένικα, τούρκικα, ποντιακά, καππαδόκικα) θα ακουστούν από την πολύ σπουδαία οκταμελή παραδοσιακή ορχήστρα με την οποία συνεργάζεται το Χ.Ε.Α.

Για ακόμα μία φορά το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου θα συμπράξει σε παράσταση με κορυφαίους Έλληνες δεξιοτέχνες μουσικούς: Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Γιώργος Κωτσίνης κλαρίνο, Θεολόγος Μιχελής βιολί, Ανδρέας Παππάς κρουστά, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο, Στρατής Ψαραδέλλης πολιτική λύρα-πολίτικο λαούτο. Τα τραγούδια θα αποδώσουν με τις υπέροχες φωνές τους η Μαρία Αναματερού και ο Γιάννης Νιάρχος. Οι χορευτές και χορεύτριες του συλλόγου με κοστούμια και παραδοσιακές φορεσιές θα παρουσιάσουν χορούς από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές (συρτός, μπάλος, καρσιλαμάς, χασάπικα, ζεϊμπέκικο, αργιλαμάς, τσιφτετέλι από τον Πόντο, την Καππαδοκία αλλά και τούρκικα και ευρωπαϊκά συμμετέχοντας παράλληλα σε δρώμενα, σε συσχετισμό με τα κείμενα που θα αποδώσουν –με τη γνωστή εξαίρετη ερμηνεία τους- η Ελένη Κλάγκου και ο Γιάννης Καυκάς.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr