background img
banner
banner

Έγκριση χρηματοδότησης για το διυλιστήριο Σελινούντα οριστική και αμετάκλητη!

ΜΕ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Χαρμόσυνη μέρα ήταν η Τετάρτη 27 Ιουλίου για την Αιγιάλεια. Εν μέσω δύσκολης συγκυρίας και αρνητικών ειδήσεων, ανακοινώθηκε δια στόματος της βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Χριστίνας Αλεξοπούλου, η έγκριση της χρηματοδότησης του εμβληματικού έργου κατασκευής του διυλιστηρίου Σελινούντα, ύψους 24 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό έργο της χώρας, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική είναι η έγκριση επιπλέον 5 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το κόστος των ανατιμήσεων των υλικών, κάμπτοντας έτσι όλα τα πιθανά εμπόδια που θα μπορούσαν να αναστείλουν την εκτέλεσή του.

Τα οφέλη του έργου, τεράστια για το περιβάλλον, την αξιοποίηση φυσικών πόρων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων! Αν και πέρασε από… χίλια μύρια κύματα, με εντάξεις και απεντάξεις, με γέφυρες που δεν… στήθηκαν, τελικά οι πιέσεις απέδωσαν καρπούς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, όχι μόνο διαβεβαίωσε την κ. Αλεξοπούλου για τη χρηματοδότηση του έργου, αλλά της κατέστησε σαφές ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κιόλας τις επόμενες ημέρες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εκτέλεσή του!!!

Από 19,5 εγκρίνει 24 εκατ. ευρώ!

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία κινητικότητα στο υπουργείο προς την κατεύθυνση της ένταξης, ωστόσο οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ Αιγιαλείας… κρατούσαν μικρό καλάθι, έχοντας λάβει και στο παρελθόν διαβεβαιώσεις που δεν είχαν γίνει πράξη. Βεβαίως, ουδόλως απλό ήταν να βρεθεί ένα τόσο μεγάλο κονδύλι ώστε να εκτελεστεί το τεράστιο έργο, πλην όμως είναι δεδομένο ότι και το υπουργείο «ζύγισε» το κόστος με τα οφέλη, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον άψογο σχεδιασμό και την αξιόπιστη διαχείριση της ΔΕΥΑΑ σε σοβαρά αναπτυξιακά έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημοτική Επιχείρηση εκτιμούσε τα κατά καιρούς δεδομένα και αναπροσάρμοζε τις απαιτήσεις του έργου, με αποκορύφωμα την αναπροσαρμογή του αρχικού προϋπολογισμού που από τα 19,5 εκατ. ευρώ (με βάση τα δεδομένα προ του 2018), πήγε στα 24 εκατ. ευρώ. Η διαφοροποίηση, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΑ έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις αυξήσεις των τιμών των υλικών και ειδικά του εν λόγω έργου που εμπεριέχει εγκατάσταση μεγάλων αγωγών και ειδικούς εξοπλισμούς.

Ποιοτικό και πιο φθηνό νερό για 50 χρόνια

Τι σημαίνει όμως στην πράξη η λειτουργία του διυλιστηρίου του Σελινούντα; Πρόκειται για ένα έργο πνοής που όχι μόνο θα λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης του Αιγίου αλλά και των οικισμών ανατολικά και δυτικά της Αιγιαλείας για τουλάχιστον πενήντα χρόνια, αλλά θα αποφέρει παράλληλα και ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τη ΔΕΥΑΑ από τη μέχρι σήμερα δαπάνη των γεωτρήσεων που ουσιαστικά θα καταστήσει δυνατή και τη σταδιακή μείωση του τιμολογίου νερού σε όλους τους κατοίκους, κλείνοντας ουσιαστικά 20 γεωτρήσεις. Από την υλοποίηση και λειτουργία του συνολικού έργου που χαρακτηρίζεται εμβληματικό έργο ύδρευσης, θα εξασφαλιστεί όχι μόνο η επαρκής ποσότητα αλλά και ποιότητα νερού για τον καταναλωτή αλλά και επιπλέον θα επιλυθεί κατά ορθολογικό τρόπο η διαχείριση και η προστασία του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής ,με την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων του Σελινούντα.

Έτσι επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα με σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους και όρους ευαισθησίας απέναντι στο περιβάλλον όχι μόνο για τις σημερινές αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Τι θα κατασκευαστεί

Βάσει της αρχικής μελέτης, το διυλιστήριο θα κατασκευαστεί κοντά στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών ,σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων που έχει εκμισθώσει για πενήντα χρόνια η ΔΕΥΑ από την Ιερά Μονή Ταξιαρχών και θα διυλίζει 900 κυβικά την ώρα. Οι περιοχές που θα υδροδοτηθούν είναι οι εξής:
1. Δημοτική ενότητα Αιγίου: η πόλη του Αιγίου και οι τοπικές κοινότητες Βαλιμιτίκων, Τεμένης, Διγελιωτίκων και Κουλούρας.
2. Δημοτική ενότητα Διακοπτού: Διακοπτό, Νικολέϊκα, Ριζόμυλος, Ελαιώνας, Ελίκη, Τράπεζα και Πούντα.
3. Δημοτική ενότητα Συμπολιτείας: Ροδοδάφνη, Άκολη, Άβυθος, Πανόραμα, Σελιανίτικα και Λόγγος.
4. Δημοτική ενότητα Ερινεού: Ν. Ερινεός, Καμάρες, Ζήρια και Λαμπίρι.

Τα έργα μεταφοράς περιλαμβάνουν σωληνωτό δίκτυο αγωγών και πιο συγκεκριμένα: -Αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 10.500 m περίπου, από την δεξαμενή αποθήκευσης νερού πλησίον του διυλιστηρίου έως την υφιστάμενη κεντρική δεξαμενή της πόλης του Αιγίου (θέση Ρούβαλη) που έχει όγκο 1.500 κυβικά. -Ανατολικός αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 17.400 m περίπου, έως τη δεξαμενή του οικισμού Τράπεζα. -Δυτικός αγωγός μεταφοράς συνολικού μήκους 12.000 m περίπου έως την δεξαμενή του οικισμού Ζήρια.

Επιπλέον το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών μέσω 6.000 ασυρμάτων-μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης των δικτύων ύδρευσης για τη δραστική μείωση των διαρροών σε ζώνες υδροδότησης των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης με Σταθμούς Ελέγχου Κατανάλωσης στις τοπικές κοινότητες Διακοπτού, Ελαιώνα, Σελιανίτικα, Λόγγου και Καμαρών.

Χρ. Αλεξοπούλου: Το διυλιστήριο στον Σελινούντα, ένα ακόμα εμβληματικό έργο της Κυβέρνησης στην Αιγιάλεια

Σε ανακοίνωσή της, η κ. Αλεξοπούλου επισημαίνει: ΄΄Ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται στην τελική φάση της υλοποίησης. Την ένταξη του διυλιστηρίου στον Σελινούντα ανακοίνωσε στη Βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά τη συνάντησή τους.

Ο υπουργός ενημέρωσε την Αχαιή βουλευτή ότι είναι θέμα ημερών το έργο της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού στον δήμο Αιγιαλείας, το οποίο αφορά κυρίως στην κατασκευή διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα, να ενταχθεί και να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή του. Το ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι ο προϋπολογισμός του έργου αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 24 εκατομμύρια.

Η κ. Αλεξοπούλου ευχαρίστησε τον υπουργό για την πολύ σημαντική είδηση καθότι η ίδια έχει επανειλημμένως ενδιαφερθεί, προκειμένου να προχωρήσει το έργο τάχιστα. Τόνισε στον υπουργό την μεγάλη σημασία της κατασκευής του διυλιστηρίου καθώς θα λύσει για πάντα το πρόβλημα της υδροδότησης της περιοχής. Η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας ως φορέας υλοποίησης, με την ολοκλήρωση του έργου θα προσφέρει άμεσα και χωρίς διακοπές ποιοτικότερο νερό, και χωρίς μεγάλο κόστος, σε πάνω από 40.000 κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Αιγίου, Διακοπτού, Συμπολιτείας και Ερινεού.

΄΄Για ακόμη μία φορά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της για την Αχαΐα και την ανάπτυξή της. Η κα Αλεξοπούλου που με την ιδιότητα του μηχανικού γνωρίζει την μεγάλη ανάγκη υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο που υπήρξε και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αναζητά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου η Αχαΐα να αναπτύσσεται συνεχώς και η καθημερινότητα των πολιτών να γίνεται καλύτερη και ποιοτικότερη.

Τα μεγάλα έργα της Κυβέρνησης στην Αιγιαλεία συνεχίζονται, μετά τα εσωτερικά δίκτυα, έρχεται τώρα το διυλιστήριο στον Σελινούντα. Εξίσου σημαντικό για την τοπική κοινωνία είναι το γεγονός ότι καθώς τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισμούς πολλών εκατομμυρίων, δημιουργούν παράλληλα πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον τεχνικό κόσμο΄΄, αναφέρεται εκ μέρους του πολιτικού γραφείου της βουλευτή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr