background img
banner
banner

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ “ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΤΡΙΝΙΑΣ”: «Μην ενδώσετε στον εκβιασμό της κυβέρνησης ή πληρώνετε τη ρήτρα ενέργειας ή δεν παίρνετε νερό»

Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των μελών του Αρδευτικού Οργανισμού Σελινούντα της 1ης Ιουνίου και να μην ενδώσουν στον εκβιασμό της κυβέρνησης «ή πληρώνετε την ρήτρα ενέργειας ή δεν παίρνετε νερό», καλεί τα μέλη του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας». Επίσης, ζητά έκτακτη επιχορήγηση από την Περιφέρεια για να πληρωθεί η «ρήτρα ενέργειας» των γεωτρήσεων, ενώ τονίζει πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια στο νερό άρδευσης (οργανισμός Σελινούντα κ.λπ.) μαζί με την έλλειψη σχεδιασμού αξιοποίησης των υδάτινων πόρων με έργα υποδομής που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, κάνουν απαγορευτική την χρήση του.

Οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά μας προϊόντα, μαζί με την ακρίβεια (ρεύμα, καύσιμα, εφόδια, λιπάσματα, είδη λαϊκής κατανάλωσης) που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης, οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Αιτία της αυξημένης τιμής ρεύματος η κυβερνητική πολιτική

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου αναφέρει τα γεγονότα της γενικής συνέλευσης των μελών του «Σελινούντα», σημειώνοντας: ΄΄ Η διορισμένη από την Περιφέρεια Διοικούσα Επιτροπή του Αρδευτικού Οργανισμού Σελινούντα επέβαλε  από τα μέσα Μαΐου στους αγρότες μέλη του, αύξηση-σοκ (50%) και μάλιστα αναδρομικά από το 2021. Την ονόμασε «ρήτρα ενέργειας» , με  αιτιολογία το αυξημένο κόστος του ρεύματος των γεωτρήσεων. Έτσι ανέβασε το συνολικό τιμολόγιο άρδευσης μέχρι και 60 ευρώ/στρέμμα. Μετά την γενική κατακραυγή των αγροτών η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  της Περιφέρειας κάλεσε Γενική Συνέλευση μελών με θέμα: «ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία της Διοίκησης  και λήψη αποφάσεων για το μέλλον της». Στη Γενική Συνέλευση που έγινε την 1/6/22,  μετά από δίωρη συζήτηση εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισμα που αναγνώριζε ως «αιτία της σημερινής αυξημένης τιμής ρεύματος, την επί μια δεκαετία, πολιτική της Ε.Ε. που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις στην χώρα μας.  Αυτές προώθησαν την απελευθέρωση της ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, την απολιγνιτοποίηση,  που  είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας  και  την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής». Το ψήφισμα επεσήμαινε ότι «το νερό είναι φυσικός πόρος και αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Δεν πρέπει να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης  από φορείς διαχείρισης, κρατικούς, συνεταιριστικούς ή ιδιωτικούς. Είναι άμεσα αναγκαία η μείωση των τιμολογίων, ώστε να προκύπτει ένα ελάχιστο αντίτιμο μόνο για τη χρήση και τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης». Και κατέληγε στα αιτήματα προς την Περιφέρεια και την κυβέρνηση: «Να καταργηθεί η «ρήτρα ενέργειας» που παράνομα επέβαλε η Διοίκηση του Οργανισμού και γενικότερα η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος. Να διαγραφούν οι τόκοι των χρωστούμενων ποσών στη ΔΕΗ, και να γίνει διακανονισμός με ευνοϊκότερους όρους, Να γίνει μείωση στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος στο 50% για τους βιοπαλαιστές αγρότες και για τις αρδευτικές γεωτρήσεις». Τέλος προκηρυχτήκαν εκλογές για τις 3/7/22΄΄.

Ζητείται έκτακτη επιχορήγηση από την Περιφέρεια

Και συνεχίζει ο Αγροτικός Σύλλογος: ΄΄Η απάντηση της Περιφέρειας και της κυβέρνησης ήταν να ακυρώσει τη Γενική Συνέλευση προφανώς γιατί δεν της άρεσαν οι αποφάσεις της, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάργηση της «ρήτρας ενέργειας» και της διεκδίκησης από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια χρηματοδότησης για την πληρωμή των χρεών. Η παραίτηση των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, για λόγους ευθιξίας, μετά από την πιστή εξυπηρέτηση, επί δεκάδων ετών, των αντιαγροτικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστική γιατί, εκτός των άλλων, δεν αναφέρει καθόλου για την κατάργηση της «ρήτρας ενέργειας» που οι ίδιοι  επέβαλαν. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για διορισμό από την Περιφέρεια νέας Διοικούσας Επιτροπής με δικούς της ανθρώπους που θα εφαρμόσουν την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική, επιβάλλοντας εκβιαστικά την πληρωμή της «ρήτρας ενέργειας» από τους αγρότες΄΄.

Τέλος, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου καλεί τους αγρότες μέλη του Αρδευτικού Οργανισμού Σελινούντα ΄΄να αντισταθούν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. Να απαιτήσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της 1/6/22. Να μην υποταχτούν στον κυβερνητικό εκβιασμό, ή πληρώνετε την ρήτρα ενέργειας ή δεν παίρνετε νερό. Να διεκδικήσουμε συλλογικά έκτακτη επιχορήγηση από την Περιφέρεια για να πληρωθεί το χαράτσι της «ρήτρας ενέργειας» που έχει μπει στις γεωτρήσεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr