background img
banner
banner

Εν αναμονή απαντήσεων για τους πληγέντες από τη φωτιά παραγωγούς που έμειναν χωρίς αποζημιώσεις

ΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Δεν καλύπτει η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών τους βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με τις αποζημιώσεις προς όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν από τη φωτιά της 31ης Ιουλίου 2021 που έπληξε τη Δυτική Αιγιάλεια. Οι κ. Αναγνωστοπούλου και Μάρκου αναμένουν τώρα την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μήπως είναι πιο κατατοπιστική ως προς τις αποζημιώσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα ένα χρόνο τώρα… Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές, επισημαίνουν: ΄΄Στα πλαίσια άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, την 08.7.2022, από κοινού με άλλους Βουλευτές, καταθέσαμε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τον «Αποκλεισμό παραγωγών από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 21 στην Ζήρια Αιγιάλειας και την Αχαΐα». Στην ερώτηση αυτή τονίσαμε ότι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, ενώ υποσχόταν αποζημιώσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021, τελικά τις έδωσε τον Φεβρουάριο , χωρίς όμως να γίνει αυτοψία από κανέναν φορέα πριν την καταβολή των αποζημιώσεων. Σημειώσαμε δε, ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν όλα τα πληγέντα ελαιόδεντρα και αφορούν μόνο αυτούς που έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛ.Γ.Α. και ταυτόχρονα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μόνο αυτοί αποζημιώθηκαν. Όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (π.χ. συνταξιούχοι, ετεροεπαγγελματίες κ.ά.) δε πήραν τίποτε. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά και οι ανασφάλιστοι παραγωγοί μένουν «επί ξύλου κρεμάμενοι»΄΄.

Κάνουν δε γνωστό ότι ζήτησαν από τα συναρμόδια υπουργεία να τους απαντήσουν αν είναι διατεθειμένα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αποζημιώσουν όλους εκείνους τους παραγωγούς που έμειναν εκτός αποζημιώσεων και να τους ενημερώσουν γιατί η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν οι καταγραφές στη Ζήρια και με ποια κριτήρια έγινε η αποτίμηση των ελαιόδεντρων τόσο καθυστερημένα.

΄΄Το υπουργείο Οικονομικών αφού μας ενημέρωσε για όλες τις διατάξεις, τις υπουργικές αποφάσεις και τις τροποποιήσεις νόμων που προβλέφθηκαν, δεν μας απάντησε ούτε για την κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά την αυτοψία και την καταγραφή των ζημιών αλλά ούτε για το τι ενέργειες έχουν γίνει ή αν προτίθεται να αποζημιώσει όλους εκείνους τους παραγωγούς, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και έμειναν εκτός αποζημιώσεων. Ίσως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην αφήσει αναπάντητα τα ερωτήματά μας…΄΄, επισημαίνουν οι Αχαιοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr