background img
banner
banner

Πέτρος Καφαντόγιας: «Η Αιγιάλεια είναι άκρως καλλιτεχνική»

Ο “ΑΚΡΑΤΙΝΟΣ” ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ – ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ “Γ. ΠΑΠΠΑΣ”

Ένα διαφορετικό και αρκετά… απρόβλεπτης ροής έργο, την θεατρική παράσταση “ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ” θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, οι Αιγιαλείς – φίλοι της Τέχνης, στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου “Γ. Παππάς” την Τρίτη 16 Αυγούστου. Κεντρικό πρόσωπο της παράστασης, αν μη τι άλλο, θα είναι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της προσπάθειας αυτής, Πέτρος Καφαντόγιας. Ένας “ακούραστος εργάτης” και γνήσιος εκφραστής της Υποκριτικής Δημιουργίας και της Σκηνοθεσίας, τα τελευταία χρόνια. Ο “Ακρατινός” καλλιτέχνης, μαζί με την θεατρική ομάδα του, υπόσχονται να χαρίσουν αρκετό… γέλιο στο κοινό, σε μία “ισορροπία” μεταξύ των αρχαίων χρόνων και του σύγχρονου κόσμου.

Ποιος είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης της παράστασης

Ο Πέτρος Καφαντόγιας, είναι ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους. Γεννήθηκε το διάστημα που μετανάστευσαν οι δικοί του στη Γερμανία για εργασιακούς λόγους, στο Μόναχο. Είναι ένας καλλιτέχνης που αγαπά την τέχνη του θεάτρου και της δημιουργίας. Από τα νεανικά του χρόνια προσπαθούσε να κατανοεί τον κόσμο της Υποκριτικής Τέχνης, να γίνεται μέρος της και να “πλάθει” τον εαυτό του και τους γύρω του, μέσα από αυτήν, με σκοπό τον απώτερο δέκτη: Το κοινό… “Άλλες φορές μου αρέσει το γράψιμο για να αποφορτίζομαι από την καθημερινότητα, άλλες σκηνοθετώ για να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα και κάποιες άλλες ερμηνεύω και κάποιους από τους ρόλους. Θέλω να είμαι ενεργός και παραγωγικός” ήταν τα λόγια του καλλιτέχνη, στην ερώτηση «με τι του αρέσει να καταπιάνεται». Ασχολείται με την Ελληνική Μυθολογία και λατρεύει το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα. Σαν σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός, του αρέσει να συνδέει το σήμερα με το αλληγορικό βάθος της Αρχαίας Τραγωδίας – Κωμωδίας, απαλλαγμένο όμως από τα αυστηρά στερεότυπα της σύγχρονης καταθλιπτικής θεματολογίας.

Λίγα λόγια για το έργο “ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ”

Είναι νύχτα, στον βράχο της Ακρόπολης, στον Παρθενώνα και από το… πουθενά, εμφανίζεται και ένας μυστηριώδης τύπος, σέρνοντας βιαστικά ένα αυτοσχέδιο καρότσι. Μόλις έχει κλέψει από την πρωτεύουσα της Αγγλίας, τα Ιερά Οστά του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ψάχνει μέρος να τα κρύψει, ώσπου να διαπραγματευτεί με τους Λονδρέζους την ανταλλαγή τους, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία με τη σειρά τους εκείνοι, έχουν κλέψει από την Ακρόπολη Των Αθηνών. Κάποιος όμως φαίνεται πως τον κυνηγά, δίχως να το ξέρει. Ξαφνικά, ξεκινάει μια βροχή. Οι Καρυάτιδες ξυπνούν από τον αιώνιο λήθαργό τους, για να μαζέψουν με τις φιάλες τους το βρόχινο νερό, όπου με αυτό θα ποτίσουν την Ιερή Ελιά της Θεάς Αθηνάς. Και εκεί ξεκινούν όλα…

Η Αριστοφανική κωμωδία έχει τεχνική γραφής ποίησης με Ιαμβικό Δεκαπεντασύλλαβο ανομοιοκατάληκτο στίχο, ενώ η απόδοση των διαλόγων ακολουθεί την Μαιευτική Σωκρατική μέθοδο. Είναι μια άκρως κεφάτη παράσταση, αποτελούμενη από οκτώ άτομα, όπου παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο – κλείνοντας το μάτι στο χθες – την σύγχρονη πραγματικότητα. Μια κωμωδία για όλη την οικογένεια, αναφερόμενη σε όσα έχουμε ξεχάσει και όσα πρέπει να διατηρούνται για πάντα στις καρδιές όλων. Η διάρκεια του έργου είναι 100 λεπτά περίπου και πρωταγωνιστούν οι: Αντώνης Καφαντόγιας, Άννα Κορέ, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεμονιά Αντωνάτου, Σταύρος Παππάς, Ειρήνη Πλακογιάννη, Κώστας Βανιώτης και Πέτρος Καφαντόγιας. Το έργο “ΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΙ” θα συνεχίσει να βρίσκεται σε περιοδεία ανά την Ελλάδα, μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Το protionline.gr συνομίλησε με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη – ηθοποιό, ρωτώντας τον για την σχέση του με την Αιγιάλεια, για το έργο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προετοιμασία του, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδιά του. Εκείνος, με χαρά απάντησε στις ερωτήσεις, δίνοντας “ραντεβού” με το τοπικό κοινό την επόμενη ημέρα της εορτής της Παναγίας, θέλοντας το “ραντεβού” αυτό, να έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά: Την εύθυμη διάθεση και το αυθόρμητο γέλιο!

Τι πρόκειται να απολαύσουμε την Τρίτη 16 Αυγούστου στο Αίγιο; Πόσο δύσκολο ήταν σκηνοθετικά, το συγκεκριμένο εγχείρημα;
Είναι ένα πολυεπίπεδο έργο, μια τριλογία για την ακρίβεια. Κωμικό έργο στην βάση του, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται να σχολιάζει και να σατιρίζει πολλά σημερινά και παλιότερα ζητήματα που βασανίζουν τον λαό αυτής της χώρας. Ο βασικός του “στόχος” είναι φυσικά, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της παράστασης γίνονται πολλά ευτράπελα, πολλά χαριτωμένα και ακόμα περισσότερα αστεία γεγονότα, που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι, γιατί η παράστασή μας, δεν έχει καθόλου βωμολοχίες. Είναι γνωστό ότι με το χιούμορ, λέει κανείς τα πιο σπουδαία πράγματα. Σκοπός μας είναι ο θεατής να προβληματιστεί μεν αλλά και να περάσει ευχάριστα, ανάλαφρα και ξένοιαστα. Και το πετυχαίνουμε! Σαν εγχείρημα, υπήρχαν πολλές δυσκολίες και πάντα θα υπάρχουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Όπως όλα στη ζωή όμως, είναι ένας διαρκής αγώνας για να πετύχεις τους καινούριους σου στόχους.

Στο έργο γίνεται αναφορά για το… ευαίσθητο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ποια είναι η σκηνοθετική προσέγγιση; Με ποια κριτήρια αποφασίσατε να αναδειχθεί κάτι τέτοιο;
Στόχος όλης της ομάδας “Μικρός Αριστοφάνης” είναι να περάσει κάποιος ευχάριστα, να γελάσει με την καρδιά του, αλλά και να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί και κάποια θέματα περισσότερο, με την βαθύτερη έννοια. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο της δημιουργίας της εν λόγω παράστασης και αυτή την προσέγγιση είχα στο μυαλό μου, όταν έγραφα το έργο. Είναι θέματα τα οποία όλοι τα… ξέρουμε, αλλά μας συμπαρασύρει η καθημερινότητά μας και τα παραβλέπουμε. Βρίσκονται βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μας και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να έρθουν σε πρώτο πλάνο ξανά με τρόπο εύθυμο. Σατυρικό και Αριστοφανικό!

Τι σας συνδέει με την Αιγιάλεια; Ποιους δεσμούς έχετε με την Ακράτα; Έρχεστε συχνά στην περιοχή;
Ξέρετε αρκετά για εμάς! Ναι, έχω σχέση με την περιοχή και ερχόμαστε μαζί με τον γιο μου πολύ συχνά στην Ακράτα, που έχουμε ένα σπίτι. Τα πράγματα όμως ξεκινάνε από τον πατέρα μου, πολύ νωρίτερα. Ήρθε τυχαία κάποτε στην περιοχή, ερωτεύθηκε… και άνοιξε ένα ταβερνάκι στα Σελιανίτικα, το “Έλα μέσα”! Έτσι, γνωρίσαμε κι αγαπήσαμε τις θάλασσες, τα βουνά και τους ανθρώπους και εγώ και στην συνέχεια ο γιος μου. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε έχουμε άρρηκτους δεσμούς με την περιοχή, εδώ και πολλά χρόνια.

Η περιοχή της Αιγιάλειας έχει αρκετούς εκφραστές των διαφόρων μορφών της τέχνης. Ποιοι κατά την γνώμη σας είναι οι πιο ξεχωριστοί από αυτούς;
Η περιοχή είναι άκρως καλλιτεχνική. Και σίγουρα θα παραλείψουμε πολλούς, γιατί δεν γίνεται να τους αναφέρουμε όλους. Θα μείνω καθαρά στον καλλιτεχνικό τομέα και ειδικά στους ηθοποιούς, από τους αείμνηστους Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Τίμο Περλέγκα, έως τους πιο πρόσφατους. Τον “κολοσσιαίο” Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, την αξεπέραστη ηθοποιό Μαρία Σκούτζου, την πολύ καλή Καίτη Κωνσταντίνου. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό, χωρίς δεύτερη σκέψη. Υπάρχουν όμως και πολλά νέα παιδιά, αξιόλογοι καλλιτέχνες, που μέσα από τις διάφορες θεατρικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε Ακράτα, Αίγιο και άλλες περιοχές, κάνουν πολύ φιλότιμες προσπάθειες και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό.

Ποια η ως τώρα διαδρομή σας, στον χώρο του θεάτρου; Ήταν και είναι δύσκολα τα πράγματα στον χώρο σας;
Σε ποιόν τομέα δεν είναι δύσκολα τα πράγματα; Σε όλους είναι. Όμως υπάρχει αγάπη, υπάρχει πάθος, υπάρχει μεράκι και καθημερινός αγώνας και ας μην υπάρχει η παραμικρή βοήθεια από την πολιτεία. Εμείς προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε και έχουμε καταφέρει προσπαθώντας να έχουμε φθηνό εισιτήριο, οικονομικό, για όλη την οικογένεια, να έχουμε καθημερινά όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση, όλο και σημαντικότερη ανταπόκριση. Για αυτό τολμήσαμε να κάνουμε περιοδεία φέτος το καλοκαίρι μετά από ένα ιδιαίτερα πετυχημένο θεατρικά, χειμώνα.

Στο έργο, αφορμή για όλα στέκεται το… Ιερό Κλαδί της Θεάς Αθηνάς. Στην καθημερινότητα, ποια είναι τα προσωπικά σας… “κλαδιά”, ώστε να εργάζεστε, να πορευτείτε, να υπάρχετε;
Όπως το είπατε, αφορμή. Πρέπει πάντα να βρίσκουμε μια αφορμή για να πηγαίνουμε μπροστά. Φυσικά τα στάνταρ μας αλλάζουν. Όταν είμαστε πολύ νέοι, θέλουμε χρήματα και να γίνουμε γνωστοί. Έπειτα, στόχος είναι να ερωτευθούμε. Αργότερα πάλι, αλλάζουν τα στάνταρ και από την ίδια τη ζωή, αλλά και από τις εμπειρίες που ζει ο καθένας και από την δημιουργία της δικής σου οικογένειας. Το σημαντικό είναι, να κατακτάς καθημερινούς μικρούς στόχους, που όταν τους κερδίζεις, ανεβάζεις τον “πήχη” σταδιακά. Τον προσωπικό σου “πήχη”, της ζωής. Αφορμή, είναι το να γράψω ένα καινούριο έργο ή να σκηνοθετήσω. Θέλω να βρίσκομαι στην δημιουργία μιας θεατρικής δουλειάς, όπως δύο πράγματα που ετοιμάζω ταυτόχρονα: Την μαύρη κωμωδία καταστάσεων “Μέχρι να βγει η ψυχή σου” και μια παιδική παράσταση. Αυτή, δεν είναι αφορμή για δημιουργία; Αυτή είναι που μας κάνει καλύτερους!


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr