background img
banner
banner

Το πνεύμα του λογοτέχνη συναντά τη διαλεκτική κόρη της αρχαίας ελληνικής σοφίας

ΤΡΙΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ

Κόντρα σε όσους προτιμούν να θέσουν σε γνώση του κοινού, εμπνεύσεις και γραφόμενα μέσω διαδικτύου, σε έναν κόσμο που δεν θεωρεί προτεραιότητα το βιβλίο, ο βραβευμένος λογοτέχνης Παναγιώτης Κουμπούρας εξ Ανατολικής Αιγιάλειας, συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και να μας τροφοδοτεί με σκέψεις. Η περίπτωσή του διαφέρει χαρακτηριστικά και αυτό, τον κάνει να διαθέτει μία άλλη βαρύτητα.

Ο ¨Ακρατινός¨ Παναγιώτης Κουμπούρας, ως προς την προσφορά του στα δρώμενα του πολιτισμού και σε επίπεδο Αιγιάλειας, είναι μια ¨δοκιμασμένη περίπτωση¨. Ο 69χρονος δάσκαλος, που έχει ήδη πάρει τις επίσημες διαπιστεύσεις του για την συγγραφική του δεινότητα, είναι χαρούμενος για το νέο συγγραφικό του ¨παιδί¨ το οποίο κυκλοφόρησε πριν από περίπου έναν μήνα. Τίτλος του έργου, είναι η ¨Διαλεκτή Κόρη της Σκέψης¨. Πρόκειται για μια συλλογή 80 ποιημάτων, τα οποία προλογίζουν οι Βασίλης Αντωνίου και Κώστας Κλάγκος.

Το protionline.gr συνομιλεί με τον άνθρωπο, καλλιτέχνη και δάσκαλο Παναγιώτη Κουμπούρα σε μία συνέντευξη εκ βαθέων. Εκείνος, μιλά με χαρά για το νέο συγγραφικό του έργο. Σχολιάζει διάφορα ζητήματα τα οποία θα… συζητηθούν αλλά και θα “κεντρίσουν” τους εκπροσώπους του κλάδου του, κυρίως όμως τους “οπαδούς “ του. Η νέα του προσπάθεια δεν φαίνεται ότι θα αφήσει ασυγκίνητους εκείνους που ξέρουν τον τρόπο γραφής του και θεωρούνται ¨fun club¨ του, ενώ ταυτόχρονα, η καινούρια αυτή προσπάθεια είναι ένα “κάλεσμα” σε αυτούς που δεν γνωρίζουν το συγγραφικό του έργο.

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Κουμπούρα

Γεννήθηκε πριν 69 χρόνια στην Κόνιτσα των Ιωαννίνων. Υπηρέτησε την εκπαίδευση ως φιλόλογος, έχοντας διδάξει στην Ανατολική Αιγιάλεια για τουλάχιστον 36 χρόνια στο Γενικό Λύκειο Ακράτας, 39 συνολικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή και ζει μόνιμα στην Ακράτα. Είναι παντρεμένος, λάτρης της μουσικής και του κινηματογράφου, ενώ το καλλιτεχνικό του πνεύμα δεν τον αφήνει ποτέ… ασυγκίνητο απέναντι στα πολιτιστικά, πολιτικά ή κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. Είναι ενεργός στα διάφορα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας πρωτίστως τον τόπο που ζει και αγαπά και την μεγάλη του αγάπη για την λογοτεχνία και την ποίηση. Έχει βραβευθεί πολλάκις σε δεκάδες διαγωνισμούς ποίησης, διηγήματος ή δοκιμίου.

Πολύ συχνά, δημοσιεύει άρθρα, μελέτες και κείμενα στον αθηναϊκό και τοπικό Τύπο. Αίσθηση έκανε ο έπαινος που έλαβε πριν λίγα χρόνια – διά χειρός του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου – για την “ευδόκιμη και αποδοτική διδασκαλία” του, ενώ έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικές βραδιές σε όλη σχεδόν την χώρα. Ασχολείται ενεργά με το ερασιτεχνικό θέατρο ως ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης, με πιο… ξεχωριστές, τις ερμηνείες του που αναφέρονται στην ζωή και το έργο λογοτεχνών ή αγωνιστών του έθνους.

Το ¨τόλμημα¨ με την ονομασία «Η ΔΙΑΛΕΚΤΗ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ»

Τα δεκάδες ποιήματα του Παναγιώτη Κουμπούρα, είναι σπαρμένα κατά μήκος μιας… 30ετίας, σε πάνω από 170 σελίδες και ήδη σημαδεύουν ένα από τα θεαματικά πετάγματα της ποίησης στην Ανατολική Αιγιάλεια. Η πρώτη ποιητική συλλογή του “Ανακομιδή Ονείρων”, χαρακτηρίστηκε… η ιλιγγιώδης ταχύτητα στο διάδρομο απογείωσης. Ο δεύτερος κύκλος ποιημάτων του ποιητή με τίτλο “Διαλεχτή” (Διαλεκτική κόρη της Αρχαίας Ελληνικής Σοφίας), σημαίνει ήδη, την ανύψωσή της, πάνω από τα χωράφια της επίπεδης ομοιομορφίας. «Η σοφή, όμως, Διαλεχτή, το βλέπει καθαρά, ότι επήλθε αδόκητα και βίαια το τέλος της ζωής, κενός νοήματος και περιεχομένου, κοντανασαίνει ο άνθρωπος στα εφημερεύοντα νεκροταφεία, συνετελέσθη η συντέλεια του χάους μέσα στις μαυρισμένες ψυχές των νέων ανθρώπων, ¨νεκρές ψυχές¨ που ζουν στη λησμονιά, με σβησμένο το χθες κι ανύπαρκτο το αύριο». Να σημειωθεί ότι, η έκδοση είναι από τις Εκδόσεις ¨Κέφαλος¨ και τα κείμενα, προλογίζουν οι φίλοι του συγγραφέα, Βασίλης Αντωνίου και Κώστας Κλάγκος.

Πολλοί έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τον χαρακτήρα, δάσκαλο και καλλιτέχνη της Γραφής, Παναγιώτη Κουμπούρα. Σε μία βαθιά αλλά και… ¨επιθετική¨ ταυτόχρονα αυτοκριτική, πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως δημιουργό;
Όταν, παρουσιάζοντας στο Αίγιο την Κική Δημουλά την απεκάλεσα «δημιουργό», μου έκανε μία παρατήρηση, είπε ότι δημιουργός είναι μόνο ο θεός και όχι οι ποιητές. Ακόμη και ο αυτοχαρακτηρισμός κάποιου ως ποιητή κατά πολλούς είναι αλαζονικός. Ποιεί ήθος ο ¨ποιητής¨ στις μέρες μας; Οπότε, θα αρκεσθώ στον χαρακτηρισμό του δασκάλου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, όταν μικροί και μεγάλοι με φωνάζουν ¨δάσκαλε¨. Ο δάσκαλος εκφράζεται δημιουργικά με την φαντασία του, με τον λόγο και με την αρετή της ψυχής του. Είναι δημιουργός, διαμορφωτής προσωπικοτήτων και συνειδήσεων. Δημιούργημα της φαντασίας είναι και η πνευματική μου κόρη, η Διαλεκτή φιλόλογος, που αναζητεί την διαλεκτική αρμονία των αντιθέσεων σε έναν κόσμο πολλαπλών συγχύσεων και στρεβλώσεων, όπως είναι αυτός που ζούμε. Η Διαλεκτή μου κόρη της σκέψης, αγωνίζεται να μετουσιώνει την ουτοπία της φαντασίας σε πράξη ζωής και ελπίδας.

Η περιοχή της Αιγιάλειας, είχε καλή παράδοση στο να ¨γεννά¨ πολιτισμό. Το Θέατρο, η Λογοτεχνία, η Μουσική, οι Εικαστικές Τέχνες, είχαν ικανούς εκφραστές στην πορεία, προς τον σύγχρονο κόσμο που ζούμε. Τα τελευταία χρόνια όμως δεν υπάρχουν νέοι εκφραστές. Αυτό… ήταν; Όταν θα φύγει η αποδοτική γενιά των 50 ετών και άνω, τελειώνει εκεί η ζωντανή ¨υποθήκη¨ στον τόπο;
Έγινα Αιγιαλέας – και μάλιστα Ακρατινός – γιατί το έφεραν οι συγκυρίες της ζωής να βρεθώ σε αυτό το ανθισμένο πολιτισμικά ¨γυρογιάλι¨. Ως ενεργός συμμέτοχος επί 40 χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, γνωρίζω πολύ καλά την ακμή της Αιγιάλειας στα Γράμματα και στις Τέχνες. Τώρα είμαστε σε παρακμή, που όμως, νομίζω, είναι και αυτή ακμή θανούσα και μέλλουσα. Έχει μέλλον αυτός ο ευλογημένος τόπος. Και αν υπάρχουν ευθύνες για την πτώση αυτή, η νέα γενιά έχει τις λιγότερες. Σε πείσμα των καιρών και των ανθρώπων, όπως συνηθίζει να λέγει ο φίλτατος δάσκαλος και συνεργάτης Κώστας Κλάγκος
που προλογίζει το βιβλίο μου μαζί με τον Βασίλη Αντωνίου, υπάρχουν γύρω μας νέοι άνθρωποι ικανοί και ταλαντούχοι, που δραστηριοποιούνται σε όλες τις Τέχνες. Θα μιλήσω για την Ακράτα που γνωρίζω καλά, στο θέατρο της Αναγέννησης συναντάς τρεις γενιές μαζί, παππού ή γιαγιά, παιδιά και εγγόνια μαζί, στην ίδια παράσταση.
Στη Φιλαρμονική και στις χορωδίες, συναντάς από νήπια μέχρι υπερήλικες. Θεωρώ ότι δεν έπαψε να ¨μπολιάζεται¨ το δέντρο του πολιτισμού. Χρειάζεται συγκρατημένη αισιοδοξία και η επαγρύπνηση όλων, για να διατηρήσουμε την φλόγα της ¨νιότης¨ άσβεστη.

Η καινούρια σας ποιητική συλλογή είναι ένα κράμα συναισθημάτων και αναζητήσεων. Ποιοι άνθρωποι έγιναν η έμπνευσή σας; Ποιες καταστάσεις ¨γέννησαν¨ το έργο σας;
Η νεοφώτιστη ποιητική μου συλλογή Η Διαλεκτή Κόρη της σκέψης είναι σύνθεση και γέννημα οργής και ανάγκης για τα δολοφονημένα όνειρα των νέων μας, είναι κράμα πόνου και χαρμολύπης για τον εσταυρωμένο άνθρωπο των βίαιων καιρών μας. Μαθητής και εγώ – όπως όλοι μας – του Σωκράτη και του Αριστοτέλη, προσπαθώ να φωτίσει η ¨Διαλεκτή¨ μου με αρετή και τόλμη, κρυμμένες ενοχές ιθυνόντων στην Παιδεία και στην κοινωνία γενικά. Να αναστήσει πεθαμένες αλήθειες μέσα από σάτιρα πολιτική – όχι κομματική – με την αρχαιοελληνική έννοια του πολίτη και της πολιτείας. Ο αναγνώστης ευελπιστώ να συναντήσει στο ταξίδι του με την Διαλεκτή, δικά του βιώματα και μνήμες και να συμπορευθεί με τους ¨Ορίζοντες Ψυχής¨, όπως είναι ο τίτλος του τελευταίου ποιήματος του βιβλίου, που έλαβε το Β΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό της ΔΗ.Κ.ΕΠ. Αιγιαλείας. «Ψηλά με την αθανασία τ’ ουρανού, στα μύχια με τον αστερία του βυθού, στην δύση της γεροντικής σοφίας και στην ανατολή, τη ροδαυγή της ελπίδας για το σήμερα και το αύριο».

Στην περιοχή της Αιγιάλειας, το κοινό ενδιαφέρεται για την Λογοτεχνία και την Ποίηση; Τα τελευταία χρόνια η πτώση των πωλήσεων στον κλάδο είναι ραγδαία. Έχει αλλάξει πλέον ο κόσμος, τα τελευταία 20 χρόνια με το διαδίκτυο στην καθημερινότητα;
Νομίζω ότι, μικρή σημασία έχει το να στηρίζει και να ενδιαφέρεται το κοινό κάθε περιοχής για τη Λογοτεχνία και την Ποίηση. Προέχει, η ίδια η Λογοτεχνία και η Ποίηση να στηρίζουν και να ενδιαφέρονται για τον κάθε τόπο, για τους ανθρώπους, για το περιβάλλον, για την Ιστορία και την Πολιτισμική κληρονομιά. Η ποίηση ποτέ δεν πουλούσε. Έκανα 30 χρόνια για να βγάλω την πρώτη μου συλλογή και 10 χρόνια τη σημερινή, γιατί δεν μπορούσα να πληρώσω την έκδοση. Το διαδίκτυο είναι ευλογία και κατάρα. Η ευλογία να μπορείς να διαβάζεις ολόκληρες βιβλιοθήκες ηλεκτρονικά είναι μηδενική, περισσεύει η κατάρα της χειραγωγημένης σκέψης, ο μέσος αναγνώστης έχει εθιστεί στο κουτσομπολιό και στο ξεκατίνιασμα. Τίποτα, ωστόσο, δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη ζεστή φλόγα του έντυπου βιβλίου, το ξεφύλλισμα, την ζωντάνια και τη μέθεξη στο λογοτεχνικό ταξίδι.

Τι φέρνει το άμεσο μέλλον για εσάς; Ποια είναι τα επόμενα βήματα και τι θα πρέπει να περιμένει, ο κόσμος που σας ακολουθεί;
Τον Δεκαπενταύγουστο μπαίνω στα 70, άρα το μέλλον… στενεύει. Έχω έτοιμα στο συρτάρι του υπολογιστή άλλα τρία βιβλία. Ξεχωρίζω τις γαλλικές μου μπαλάντες, που μαζί με τα σονέτα και τις ωδές συνθέτουν την συλλογή ¨Δοξάρι Ψυχής¨. Επίσης, τα 150 Χαϊκού με τίτλο ¨Δροσουλίτες¨. Κάποια στιγμή θα ήθελα να εκδοθούν συγκεντρωμένα τα ¨Έπαθλα Λόγου¨, τα 100 βραβευμένα λογοτεχνικά μου έργα. Περιμένοντας τον… εκδότη. Είμαι ικανοποιημένος από τον εκδοτικό μου οίκο, όμως κάθε νέα πρόταση θα είναι καλοδεχούμενη. Η αγάπη μου για το Θέατρο με κάνει να ονειρεύομαι την συγγραφή ενός θεατρικού έργου. Τέλος, θα με έκανε ευτυχή, η μελοποίηση στίχων μου. Ήδη υπάρχει στο
ΥouΤube μελοποιημένο το ¨Η αρετή εάλω¨ από την Ελευθερία Μεταξά. Προσδοκώ να προλάβω να ζήσω την μέγιστη χαρά, του να ακούς άξιους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν δικά σου λόγια.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr