background img
banner
banner

Αυξάνονται οι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες της Αιγιάλειας

ΑΚΟΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΕΪΚΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ – ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Στο πόρισμα ότι την επόμενη θερινή σεζόν η Αιγιάλεια πρέπει να περιέχει περισσότερες παραλίες με τον χαρακτηρισμό της πολυσύχναστης, κατέληξαν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής που συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες. Έτσι, από τέσσερις που είναι την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, το καλοκαίρι του 2023 θα είναι έξι, πράγμα που σημαίνει πως ο δήμος πρέπει να μεριμνήσει για την πλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται, με πρώτη και κύρια την τοποθέτηση ναυαγοσώστη.

Η τριμελής επιτροπή, που αποτελείτο από τον διοικητή του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου, Πλωτάρχη Μιχάλη Κωστάκη ως πρόεδρο, τον εκπρόσωπο της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας Δημήτρη Άνθιμο ως μέλος και τον αντιδήμαρχο Αιγιαλείας Βασίλη Χριστόπουλο ως μέλος, εξέτασε τις περιπτώσεις 14 παραλιών του δήμου Αιγιαλείας, λαμβάνοντας, ομόφωνες αποφάσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές για κάθε μία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε στα υπόλοιπα μέλη την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τον χαρακτηρισμό παράλιων χώρων ως πολυσύχναστων, καθώς και τις υποχρεώσεις πρόσληψης ναυαγοσωστών και διάθεσης του απαραίτητου εξοπλισμού. Ακολούθως, εξετάστηκε το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού ως πολυσύχναστων για: Λαμπίρι, Λόγγο, Σελιανίτικα, Άβυθο, Αλυκή, Διγελιώτικα, Τέμενη, Βαλιμίτικα, Νικολέικα, Ελαιώνα, Εγκάλη Διακοπτού, Πούντα, Ακράτα και Αιγείρα.

Οι παραλιακοί χώροι

Επισημαίνεται ότι για παραλία με μήκος ακτογραμμής μέχρι ενός χιλιομέτρου, η Επιτροπή αποφαίνεται για τον χαρακτηρισμό της ως πολυσύχναστης για το σύνολο του μήκους της, ενώ για παραλία με μήκος ακτογραμμής άνω του ενός χιλιομέτρου, η Επιτροπή αποφαίνεται για τον χαρακτηρισμό για κάθε ένα χιλιόμετρο του μήκους της. Τελικώς, αποφασίστηκε να χαρακτηριστούν πολυσύχναστες οι εξής παραλίες: Λόγγος: Παραλιακό μήκος 400 μέτρα. Όρια: Από την επιχείρηση “Base” έως το κατάστημα “Ανώνυμο”. Αλυκή: 400 μέτρα δυτικά από τον χώρο στάθμευσης των Ι.Χ. έως την αρχή του βιότοπου της περιοχής. Ελαιώνας: 400 μέτρα, από το κατάστημα “Ανεμόεσσα” μέχρι το cafe – Ojo. Παραλία Συλιβαινιωτίκων: 995 μέτρα, από την κάθετη οδό Νάξου της παραλίας έως την κάθετη οδό Αιγαίου της παλαιάς Εθνικής Οδού. Αβύθος: 400 μέτρα από τον όρμο της Αβύθου έως το κατάστημα “Αλμύρα” και Νικολέικα: 400 μέτρα, από το κατάστημα “Porto Eliki” έως την ράμπα ανέλκυσης και καθέλκυσης μικρών σκαφών.

 

Sea trac και ναυαγοσώστες… πηγαίνουν μαζί

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο κ. Κωστάκης, ερωτηθείς σχετικά, ΄΄το κριτήριο που ελήφθη υπόψη για τον χαρακτηρισμό των παραλιών, ήταν κυρίως η επισκεψιμότητα, δεδομένου ότι η Άβυθος αλλά και τα Νικολέικα παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό λουόμενων τα τελευταία χρόνια΄΄. Επισήμανε ακόμη πως από τις παραλίες που διαθέτουν seatrac, ως τώρα μόνο η Άβυθος δεν διαθέτει ναυαγοσώστη. Εκτιμήθηκε όμως πως από τη μία η παρουσία μεγάλου αριθμού ανθρώπων καθημερινά και από την άλλη το αυτόματο σύστημα εισόδου στη θάλασσα, πρέπει να κάνουν την παραλία πιο «οχυρωμένη» με την παρουσία ναυαγοσώστη. Επιπλέον, ο Λιμενάρχης έκανε γνωστό ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν αυτοψιών στις εξεταζόμενες παραλίες και μετά από διαλογική συζήτηση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κωστάκη, το χρονικό διάστημα που ισχύει ο χαρακτηρισμός, σε όλες τις περιπτώσεις είναι από 01/ 06 έως 30/09.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή δεν καθορίζει την αναγκαίο αριθμό ναυαγοσωστών που πρέπει να προσληφθούν σε λουτρική εγκατάσταση, ωστόσο λόγοι όπως αδυναμία οικονομικής κάλυψης των προβλεπόμενων εκ μέρους των κατά περίπτωση υπόχρεων δεν αποτελούν νόμιμη διαδικασία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr