background img
banner
banner

Σήμερα Τρίτη η πιο… μεγάλη ώρα για τη Φυσικοθεραπεία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ… ΠΡΟΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Ομόφωνη απόφαση για εξουσιοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες μέσω των οποίων θα διαφυλάξει τα συμφέροντα της πόλης που συνεπάγονται με τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, αλλά και απόφαση για δυναμική παρουσία στις 7.30 το πρωί της Τρίτης 2 Αυγούστου, ώστε να παρεμποδιστεί η προγραμματισμένη από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταφορά της υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος στο Ρίο, αποφάσισε αργά  το βράδυ της Δευτέρας 1 Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, στην έκτακτη – κατεπείγουσα συνεδρίασή του.

Στην αρχή της συνεδρίασης, η οποία «μέτρησε» αρκετές απουσίες, διαβάστηκαν από τη γραμματέα του Συμβουλίου Γιώτα Γκρέμου, τα έγγραφα του Πρύτανη προς το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου αλλά και του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου προς τον δήμο, και αφορούσαν τη διαδικασία της μεταφοράς αλλά και την παρεμπόδιση από σταθμευμένα οχήματα του δήμου στην είσοδο του Παραρτήματος και τα οποία έχουν κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία.

Τι ανέφερε το έγγραφο Μπούρα στο Λιμεναρχείο

Στο έγγραφο του κ. Μπούρα με αποδέκτη το Λιμεναρχείο, αναφέρονται τα εξής: «Έπειτα από την εντολή της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών σε εφαρμογή των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος 52/2022, πρόκειται να προβεί στην μεταφορά της τεχνικής υποδομής και του αρχείου του τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, από το κτίριο του Π.Π. επί της οδού Ψαρρών 6 της περιοχής της Μυρτιάς, στην παραλία του Αιγίου, στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών στο Ρίο. Η εν λόγω μεταφορά του ανήκοντος στο Πανεπιστήμιο αρχείου και εξοπλισμού, είναι επείγουσα και αναγκαία για την κατά νόμο λειτουργία του οικείου τμήματος, στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Η οποιοδήποτε ματαίωση ή παρεμπόδιση της μεταφοράς αυτής, θα καταστήσει ανέφικτη την εγγραφή των φοιτητών, την διεξαγωγή των εξετάσεων κατά την εξεταστική της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Σεπτεμβρίου και την πραγματοποίηση των διοικητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου τμήματος, από 1ης Σεπτεμβρίου ’22. Από όσα αναφέρονται κατά πληροφορίες, ο δήμος Αιγιάλειας θεωρεί ότι ανήκουν αυτά τα αρχεία και ο εξοπλισμός σε αυτόν. Γι’ αυτό, οχήματα σταθμεύουν μπροστά στην κεντρική πύλη του κτιρίου, η οποία είναι και η μόνη είσοδος στο κτιριακό συγκρότημα, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση των μεταφορέων, ενώ σε προηγούμενη προσπάθεια μεταφοράς του υλικού, έλαβε χώρα παρακώληση των σχετικών ενεργειών, από εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα. Παρακαλούμε να προβεί ο καθείς υπεύθυνος σε κάθε νόμιμη διαδικασία, που θα εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη πρόσβαση και κυκλοφορία του προσωπικού του ιδρύματος στον χώρο του κτιρίου. Ευελπιστούμε την μη απρόσκοπτη χρήση της πύλης εισόδου – εξόδου του κτιρίου του τμήματος Φυσικοθεραπείας και την ανεμπόδιστη πρόσβαση της εισόδου των οχημάτων, προκειμένου να γίνει η μεταφορά, από την κυρία και μόνη είσοδο του χώρου. Ευελπιστούμε να υπάρχει πρόσβαση στην κυρία πύλη του κτιρίου και να μην υπάρχει παρεμπόδιση των οχημάτων και των υπαλλήλων στον εσωτερικό χώρο. Ευελπιστούμε ότι η μεταφορά δεν θα παρεμποδιστεί εντός του χώρου και το απαραίτητο εργατοτεχνικό προσωπικό θα έχει κάθε πρόσβαση, για την εκτέλεση οποιουδήποτε είδους εργασιών που απαιτούνται, για την μεταφορά υλικού και αρχείων του Τμήματος μέσω οχήματος, καθώς και την εκτέλεση όλων των απαραίτητων τεχνικών και λοιπών εργασιών. Ευελπιστούμε στην συνεργασία σας για την ομαλή διεκπεραίωση της κατά τα άνω απαιτούμενης διαδικασίας, μεταφοράς του υλικού του Πανεπιστημίου Πάτρας, στην πανεπιστημιούπολη Πατρών».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος τόνισε πως έχει σημασία να μην γίνει οποιαδήποτε προπαρασκευαστική πράξη πριν την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινά η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος, επισημαίνοντας: ΄΄Όλοι μαζί με την νομική υπηρεσία αύριο στις 7.30 το πρωί να είμαστε στην είσοδο του Τμήματος, να αποτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η παρανομία. Είδαμε έναν υπερβάλλοντα ζήλο από τον Λιμενάρχη στο ζήτημα ενώ όλα τα οχήματα της υπηρεσίας του σταθμεύουν μπροστά στην είσοδο ώστε να έχει τον χώρο έτοιμο να έρθει αύριο η μεταφορική εταιρεία. Το Αίγιο αδικήθηκε παράφορα, η συμπεριφορά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων είναι προσβλητική, θα έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε για τη στάση τους. Ένα πολιτικό σύστημα ολόκληρο συνωμότησε ενάντια στην πόλη, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, προσωπικά έχω παράπονο και από τα άλλα κόμματα, ενώ και η συμπεριφορά του κ. Μπούρα προβληματίζει΄΄.

 Το νομικό «οπλοστάσιο» για να ανατραπεί η απόφαση

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος πραγματοποίησε τη νομική εισήγηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, κάνοντας γνωστό ότι στις 13 Οκτωβρίου ορίστηκε δικάσιμος επί της αιτήσεως ακύρωσης του δήμου Αιγιαλείας για το Π.Δ. και όπως είπε είναι ένα χρονικό σημείο πολύ άμεσο πράγμα που είναι ιδιαιτέρως θετικό. Σημείωσε ακόμη πως κατατέθηκε και η αίτηση αναστολής η οποία αύριο Τρίτη 2/8 κοινοποιείται και στο Πανεπιστήμιο και στο υπουργείο Οικονομικών που έχουν πέντε μέρες προθεσμία να προσκομίσουν τις συζητήσεις τους ώστε το Θερινό Τμήμα του ΣτΕ να πάρει απόφαση ως προς την αναστολή, κάτι που εκτίμησε ότι θα γίνει πριν το τέλος του μήνα και πριν την τυπική ισχύ του Π.Δ. που είναι η 1η Σεπτέμβρη. ΄΄Έχουν προσκομιστεί όλα τα έγγραφα και οι τεχνικές εκθέσεις, έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα τον φάκελο και αναμένουμε τις αποφάσεις΄΄, τόνισε, προσθέτοντας: ΄΄Ο πρύτανης έχει ξεκινήσει μία διαδικασία από τη λήψη της απόφασης του Στρατηγικού Σχεδιασμού μη νόμιμη και εξακολουθεί να ενεργεί παραβιάζοντας τον νόμο΄΄. Ως προς το πού συνίσταται η παράνομη απόφαση για το ΣΣ είπε πως έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί ερώτημα από την υπουργό καθώς ο νόμος το επιτάσσει, και μάλιστα πρέπει να δίνει απαντήσεις σε τέσσερα σημεία κάτι που δεν έγινε. Σύμφωνα με τον κ. Μπέσκο, ΄΄η απόφαση στηρίχθηκε στη χιλιομετρική απόσταση που δεν είναι επιχείρημα που προβλέπεται από τον νόμο. Η κ. Κεραμέως προχώρησε στο Π.Δ. τη στιγμή που είχε καταθέσει στη Βουλή τον νόμο που λέει ότι σε περίπτωση μεταφοράς Τμήματος προηγείται ερώτημα της υπουργού και απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση για τους λόγους μεταφοράς. Ο νόμος βάζει πιο αυστηρά κριτήρια όμως αυτοί εφάρμοσαν τον νόμο Γαβρόγλου που κατέκριναν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι το ΣτΕ θα εξετάσει τα δεδομένα κι αυτό προκύπτει και από έγγραφο που μας έχει δώσει το υπουργείο. Αυτό είναι το νομικό μας «οπλοστάσιο» για να αποφευχθεί η άσχημη εξέλιξη΄΄.

«Καταστρατηγεί και την αίτηση αναστολής και το Π.Δ.»

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου γνωστοποίησε ακόμη πως ο πρύτανης άλλαξε και το πρόγραμμα των εξετάσεων που ήταν 27-30 Ιουλίου στο Αίγιο και το μετέθεσε 1η Σεπτεμβρίου για να ασκήσει πίεση στους δικαστές. ΄΄Η έναρξη της τυπικής ισχύος είναι από 1/9 άρα όλες οι πράξεις θα ξεκινήσουν από τότε. Τώρα από τη στιγμή που έχει κατατεθεί η αίτηση αναστολής ο πρύτανης μη υπολογίζοντας την αίτηση θέλει να προχωρήσει σε μεταφορά. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε προπαρασκευαστική κίνηση. Διαπράττει αδίκημα αυτοδικίας. Το ίδιο αδίκημα διαπράττει από τη στιγμή που αλλάζει την εξεταστική. Υπάρχει αυτοδικία προχωράει σε πράξεις που παραβαίνουν το Π.Δ. που θέτει σε ισχύ τις όποιες ενέργειες από 1η Σεπτεμβρίου.

Χρ. Γούτος: ΄΄Να συμμετάσχω αλλά δεν θα πάω να σκάσω τα λάστιχα του Μπούρα εγώ΄΄

Ο Χρήστος Γούτος έθεσε το ερώτημα εάν ο δήμος έχει ενημερώσει τον Εισαγγελέα για τις αυθαιρεσίες που καταλογίζει στον πρύτανη και ο κ. Μπέσκος του απάντησε πως θα πρέπει να ξεκινήσει τη μεταφορά για να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε πάντως πως έπρεπε πριν υπογραφεί το Π.Δ. να γίνουν αυτές οι ενέργειες και ότι τώρα είναι αργά. ΄΄Δεν μπορώ να σας επιβάλω τη γνώμη μου, έτσι κι αλλιώς δεν με ακούσατε ποτέ. Αν θεωρείτε ότι η παρουσία μου κάτι λέει, που για εμένα δεν λέει κάτι, δεν έχω αντίρρηση να είμαι εκεί αύριο το πρωί. Αλλά στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Δεν θα πάω να σκάσω τα λάστιχα του Μπούρα εγώ΄΄, τόνισε ο κ. Γούτος.

Δήμαρχος: ΄΄Το πρωί μετριόμαστε με την ιστορία του τόπου μας. Όλοι εκεί΄΄

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε πως το πολιτικό κομμάτι έχει σχέση με το κοινωνικό και τόνισε: ΄΄Όταν λέμε να γυρίσουμε τη γη ανάποδα, αν δεν το κάνουμε αύριο το πρωί δεν κάνουμε κάτι. Τα γεγονότα καθορίζουν την απόφαση του δικαστηρίου με ποια πραγματικότητα πάμε παρακάτω. Οφείλουμε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του δήμου. Να αναδείξουμε κοινωνικά το πρόβλημα. Προτείνω 7.30 να είναι εκεί οι δημοτικοί σύμβουλοι ως εκφραστές της τοπικής κοινωνίας να διατρανώσουμε την αντίδρασή μας. Αύριο το πρωί μετριόμαστε με την ιστορία του τόπου μας. Να κάνουμε διαμαρτυρία με παρουσία όλων των δημοτικών συμβούλων εκεί με ευθύνη των αρχηγών και τοποθέτηση εμποδίων (στάθμευση αυτοκινήτων) ώστε να μην γίνει μεταφορά μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Σκεφτείτε ότι τίποτα δεν χαρίζεται σε κανέναν΄΄.

Ναι στη συμμετοχή από Παπακωνσταντινόπουλο, Μαρινόπουλο, Παπαδόπουλο

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είπε μεταξύ άλλων πως ΄΄αν θεωρούμε νόμιμη την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη που έγινε χωρίς κανένα νόμιμο κριτήριο και παράνομες τις αντιδράσεις, τότε τίθεται θέμα του τι είναι νόμιμο και παράνομο. Εδώ λαμβάνουν αποφάσεις και… τσουβαλιάζουν τα πάντα για να κάνουν οικονομία. Όλοι μαζί αύριο να είμαστε εκεί, να αναλάβουμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο΄΄.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μαρινόπουλος ανέφερε πως ΄΄όλοι θα είμαστε παρόντες και θα συμμετάσχουμε στην κινητοποίηση΄΄. Να σημειωθεί πως από τη συνεδρίαση απουσίαζε η επικεφαλής της παράταξής του, Βάσω Ψυχράμη.

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος είπε: ΄΄Θα είμαστε εκεί. Είναι η περιουσία μας θα τη δώσουμε χωρίς μάχη; Όχι. Όλοι αύριο να είμαστε στο Τμήμα. Να γραφτούμε στην ιστορία της Αιγιάλειας ότι διαφυλάττουμε το περιουσιακό στοιχείο της πόλης μας. Δεν έχουμε άλλο όπλο΄΄.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του πρώην αντιδημάρχου Λεωνίδα Μαυρουδή που επί των ημερών του συστάθηκε το Παράρτημα, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος όπως είναι η χωροταξική θέση και έκτασή του Τμήματος και το πώς είχε οριστεί η Σχολή Επιστημόνων Αποκατάστασης Υγείας. Πρότεινε μία επιτροπή να επεξεργαστεί ένα κείμενο που θα γνωστοποιηθεί και τα μέσα ενημέρωσης της Πάτρας, επεξηγώντας γιατί η Φυσικοθεραπεία λειτουργεί καλύτερα στο Αίγιο.

Ομόφωνη, τουλάχιστον από όσους παρέμεναν στην αίθουσα, ήταν η απόφαση εξουσιοδότησης της νομικής υπηρεσίας να προχωρήσει σε μηνύσεις εφόσον γίνει η μεταφορά πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Για τη σημερινή κινητοποίηση, όσοι παρίσταντο ψήφισαν υπέρ εκτός της Αγγελικής Κουρή που ψήφισε «παρούσα».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr