background img
banner
banner

Βελτίωση οδικής ασφάλειας στον δήμο Αιγιαλείας

ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Σε έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης της πράξης με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού και υλικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του Δήμου Αιγιαλείας», η οποία θα προταθεί προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, για τις ανάγκες υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης συνέταξε μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 2.182.524 € καθώς και τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με την ανοικτή διαδικασία. Αντικείμενο της σύμβασης θα είναι η δημιουργία σύγχρονων υποδομών που θα εξασφαλίζουν την οδική ασφάλεια, με την προμήθεια νέου κατάλληλου εξοπλισμού και υλικών, όπως μεταλλικά κολωνάκια και κιγκλιδώματα, έξυπνες διαβάσεις, πινακίδες καθώς και έγχρωμη άσφαλτος, που θα συμβάλουν στην οδική ασφάλεια.

Έμφαση σε ΑμεΑ, στην ασφάλεια των μαθητών αλλά και όλων των πολιτών

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, ΤΠΕ, Προγραμμάτων & Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄η μελέτη αποτελεί έναν σχεδιασμό πλάνου δράσεων και παρεμβάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του Δήμου Αιγιαλείας. Έγινε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης για τις υπό-περιοχές μελέτης μέσω επιτόπιας έρευνας καθώς και από δεδομένα που παρείχε η τροχαία. Η επιτόπια έρευνα έγινε αναφορικά με την κατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, ενώ κύρια κριτήρια για την αξιολόγησή του είναι η ασφάλεια των χρηστών, η εύρυθμη λειτουργία των οδών, τα ατυχήματα και η προσβασιμότητα (με έμφαση στα ΑμΕΑ και τα άτομα τρίτης ηλικίας). Δώσαμε έμφαση σε σηματοδοτήσεις έξω από τα σχολεία για την ασφάλεια των μαθητών ενώ θα γίνουν βελτιώσεις για την οδική ασφάλεια σε σημεία στα οποία κυκλοφορούν όλοι οι πολίτες΄΄.

Τι διαπιστώθηκε

Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την έλλειψη ασφαλών διαβάσεων για τους πεζούς αλλά και την απουσία προστατευτικών κιγκλιδωμάτων κολονακίων και πινακίδων επί της οδού. Επιπρόσθετα, δεν χρησιμοποιούνται εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή έξυπνη τεχνολογία σύμφωνα με τις απαιτήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα απαρτίζεται τόσο από βραχυπρόθεσμους όσο και από μακροπρόθεσμους στόχους. Ειδικότερα, στους βραχυπρόθεσμους στόχους συμπεριλαμβάνονται η οδική ασφάλεια των πολιτών, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, η δημιουργία σύγχρονων οδικών τμημάτων και διαβάσεων, η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση για την προειδοποίηση πεζών και οχημάτων, η χρήση έξυπνων υλικών σε υποδομές όπως έξυπνες διαβάσεις, η εύκολη μετακίνηση των ΑμΕΑ και ανθρώπων Τρίτης ηλικίας καθώς και η διασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών στην είσοδο των σχολείων. Αναφορικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους, το στρατηγικό σχέδιο που προτείνεται περιλαμβάνει την ανάπλαση του Δήμου ανά σημεία και περιοχές, την συνολική αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του σταδιακά στο χρόνο, τη δυνητική μελλοντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή αλλά και την ανάπτυξη του Δήμου σύμφωνα με τα πρότυπα των έξυπνων πόλεων.

Η γενική αναβάθμιση θα κάνει πιο ελκυστική την περιοχή

΄΄Στοχεύουμε στην ενίσχυση διαβάσεων με αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις, προμήθεια και τοποθέτηση έγχρωμου ασφαλτικού φωτοκαταλυτικού λεπτοτάπητα slurryseal αλλά και τοποθέτηση πινακίδων. Επιπλέον ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στη μετακίνηση των ατόμων τρίτης ηλικίας καθώς και των ΑμΕΑ με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και συγκεκριμένα με τις έξυπνες διαβάσεις, με την προμήθεια ανακλαστικού χρώματος για σήμανση σε διαβάσεις πεζών, καθώς και με πινακίδες ρύθμισης της κυκλοφορίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση και χρήση των χώρων από όλους΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Χριστόπουλος, καταλήγοντας: ΄΄Το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται πως δύναται να συμβάλλει στη γενικότερη αναβάθμιση και οδική ασφάλεια του Δήμου Αιγιαλείας, να ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και να προάγει τη γενικότερη ανάπτυξη και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών προσελκύοντας επισκέπτες και ενισχύοντας την τοπική οικονομία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr