background img
banner
banner

Γιόρτασε το Κράθιο με ιεροσύνη και μεγάλη συμμετοχή κόσμου | ΦΩΤΟ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε το πανηγυρικό διήμερο του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κράθιο, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό. Οι ιδιαιτερότητες που είχαν οι φετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν αφενός η καθολική συμμετοχή του κόσμου στον Μέγα Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος, αφετέρου η τεράστια επισκεψιμότητα στο χωριό σε ένα γενικότερο πλαίσιο, σε σημείο μάλιστα να λέγεται από τους ντόπιους ότι ήταν το πρώτο διήμερο για φέτος όπου κυριολεκτικά δεν έπεφτε… καρφίτσα.

Λιτανεία και κατάνυξη

Το πανηγυρικό κλίμα και η έντονη θρησκευτική πίστη, ήταν δύο χαρακτηριστικά που υπερτερούσαν στο όμορφο παραλιακό χωριό της ανατολικής κοινότητας του δήμου Αιγιάλειας. Ο Μέγας Εσπερινός της Παρασκευής, ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και τμηματικά, ο Ιερός Ναός αλλά και ο περιβάλλων χώρος γέμιζαν συνέχεια από πιστούς και αγιοσύνη. Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερωνύμου και με την συμμετοχή 15 τουλάχιστον ιερέων ακόμα – μεταξύ των οποίων ήταν βέβαια και ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Μεντζελίδης – η κατανυκτική ατμόσφαιρα ήταν εντελώς καθηλωτική και εξέχουσα. Μεγάλη αίσθηση, δημιούργησε το γεγονός ότι πάρα πολλοί πιστοί που συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις, ήταν επισκέπτες ή τουρίστες, ενώ κόσμος βρέθηκε μέχρι και από τον γειτονικό νομό της Κορινθίας και πιο συγκεκριμένα από τις πόλεις Κιάτο και Δερβένι.

Η στιγμή της Λιτανείας, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως το κορυφαίο γεγονός των θρησκευτικών εκδηλώσεων του διημέρου. Η Εικόνα του Πολιούχου της περιοχής, βγήκε από τον Ιερό Ναό περίπου στις 9 το βράδυ και ακολούθησε μια εικοσάλεπτη διαδρομή, από τον Ιερό Ναό μέχρι το κτίριο του ΟΤΕ (μία διαδρομή περίπου 900 μέτρων) η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της Π.Ε.Ο. Ιδιαίτερο κατανυκτικό “τόνο” στην όλη διαδικασία έδωσαν οι συμμετοχές των δύο φιλαρμονικών της περιοχής, δηλαδή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας “Ιωάννης Κοκονέτσης” και της Φιλαρμονικής Ακράτας. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, η αντιδήμαρχος Μαρία Σταυροπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Περικλής Παπαγιανακόπουλος, Γιώργος Γιοβάς, Θανάσης Χρυσανθόπουλος, Πάνος Γιαννούλης, καθώς και ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Α.Α. Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Επίσης εθεάθησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Αιγείρας Ηλίας Σταθακόπουλος, της Παραλίας Πλατάνου Θανάσης Σμυρνιώτης, της Ποροβίτσας Γιώργος Αναγνωστόπουλος, του Πλατάνου Ανδρέας Ρεκούτης, της Εξοχής Χρήστος Λυμπερόπουλος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Καλαμιά Γιάννης Παπαϊωάννου.

Καθήλωσε ο Μητροπολίτης με τον λόγο του

Να σημειωθεί ότι, κατά την επιστροφή της Ιερής Εικόνας στα προπύλαια του Ναού, πραγματοποιήθηκε η απόδοση από τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο ο οποίος κυριολεκτικά “καθήλωσε” τους πιστούς με τον δεινό και ρητορικό του λόγο, μιλώντας για το βαθύτερο νόημα της εορτής της Μεταμορφώσεως και χρησιμοποιώντας πότε στόμφο και πότε ήπιους τόνους, κατάφερε να “μαγνητίσει” κάθε ματιά και ακοή, κάθε πιστό που παραβρέθηκε στην μεγάλη τοπική εορτή του παραλιακού χωριού. Τέλος, ο τοπικός ποιμενάρχης απηύθυνε χαιρετισμό και ευχήθηκε σταθερότητα και ευημερία, επισημαίνοντας τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει και εργάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος, βρισκόμενος συνέχεια σε έναν κοινωνικό, οικονομικό και ηθικό αγώνα επιβίωσης.

Να επισημανθεί ότι, μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων, παρατέθηκε κέρασμα σε όμορο υπαίθριο κατάστημα της περιοχής, στο οποίο συμμετείχαν και ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος αλλά και ο δήμαρχος Αιγιάλειας, ενώ η παρέα “μεγάλωνε” συνέχεια, με κόσμο ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εορταστική εκδήλωση της ημέρας.
Την επόμενη ημέρα και ανήμερα της γιορτής της περιοχής, στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μυλωνάς, με την συμμετοχή του κόσμου να είναι ανάλογη της προηγούμενης βραδιάς, κάτι που έκανε τρομερή αίσθηση για την λατρεία και την αγάπη που έδειξαν οι πιστοί στην ανατολική πλευρά του δήμου και φέτος.

Δημητρίου: «Ευχαριστούμε πολύ όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις θρησκευτικές εκδηλώσεις μας»

Ο πρόεδρος της κοινότητας Κράθιου Δημήτρης Δημητρίου, μιλώντας στο protionline.gr για το κατανυκτικό διήμερο εκδηλώσεων και την συμμετοχή του κόσμου, επισκεπτών και μη, τόνισε: “Να ευχηθούμε σε όλους, ο Μεταμορφωθείς Ιησούς Χριστός να χαρίζει υγεία, ειρήνη και ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε πολύ όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις θρησκευτικές εκδηλώσεις μας και θα ήθελα να πω ένα ξεχωριστό και μεγάλο ευχαριστώ στον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Νικόλαο, ο οποίος με το ήθος του και την προσωπικότητά του, βοηθά πάντα το χωριό μας, σε κάθε περίπτωση και με κάθε τρόπο” δήλωσε περιχαρής ο πρόεδρος του χωριού. Να σημειωθεί ότι, ανήμερα της γιορτής, στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ακράτας καθώς και πλήθος πιστών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr