background img
banner
banner

Κάν’ το όπως η Αστυπάλαια!

Η ΒΑΣΩ ΨΥΧΡΑΜΗ ΠΑΙΡΝΕΙ… ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αν η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει «φάρος» πράσινης ανάπτυξης για όλο τον κόσμο, τότε σίγουρα και ο δήμος Αιγιαλείας θα μπορούσε να ακολουθήσει για λίγο τα «χνάρια της». Στη διαπίστωση αυτή προέβη η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, η οποία βρίσκεται στο όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, λαμβάνοντας ιδέες για το πώς η Αιγιάλεια θα ήταν εφικτό να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία με την εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η κ. Ψυχράμη είχε εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωτοπόρο δήμαρχο Αστυπάλαιας Νίκο Κομηνέα, τον οποίο επισκέφθηκε στο δημαρχείο και ο οποίος με χαρά της ανέλυσε όλες τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί ως τώρα ώστε να οδηγήσει το νησί του στο να καταστεί βιώσιμο στο διηνεκές με τη μετάβασή του στην πράσινη και την αειφόρο ανάπτυξη. Η επονομαζόμενη «πεταλούδα του Αιγαίου» παραδίδει μαθήματα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φύση προς όφελός μας, αλλά χωρίς να παρεμβαίνουμε σε αυτήν.

Έτσι θα μετατραπεί σε «πράσινο» νησί

Αναλύοντας στην επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» το πρόγραμμα για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου, ο δήμαρχος τόνισε πως εδράζεται ουσιαστικά σε τέσσερις πυλώνες: Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.

Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.
Τα οφέλη σχετίζονται με τις μετακινήσεις, την προσβασιμότητα των ηλικιωμένων και τις μακρινές αποστάσεις, την προστασία του περιβάλλοντος και την έλλειψη θορύβων, τη δρομολόγηση βιολογικού καθαρισμού ώστε το νερό να επιστρέφει στην άρδευση και την ενεργειακή αυτονομία μέσω εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταστήσει το νησί ενεργειακά αυτόνομο.

Η πρόοδος, ο οδοφωτισμός και το θάψιμο των πολυταξιδεμένων απορριμμάτων

Η κ. Ψυχράμη, που βλέπει από κοντά αυτό το σύγχρονο ελληνικό «θαύμα», ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Επισκεφθήκαμε έναν δήμαρχο με όραμα και αγάπη για τον τόπο του, που κοιτάζει το μέλλον. Έχει βάλει τον δήμο του σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο διπλό: Την προσέλκυση επισκεπτών και τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος΄΄. Και υπενθυμίζει η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας»: ΄΄Στο πρόγραμμα της παράταξής μας από το 2019, υπήρχε και παραμένει αυτή η στόχευση και λυπούμαστε βαθιά που η παρούσα δημοτική αρχή, κανένα βήμα δεν έχει κάνει. Δεν είναι πρόοδος το «χαράτσι» των 12.000.000 ευρώ στους δημότες για την αλλαγή του οδοφωτισμού. Πρόοδος είναι η ενεργειακή αυτονομία του δήμου μας, για τον δημοτικό φωτισμό, μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά πάρκα) χωρίς επιβάρυνση των δημοτών. Δεν είναι πρόοδος το συνεχιζόμενο θάψιμο των πολυταξιδεμένων απορριμμάτων με ακριβές μεταφορές και μηδενικές εκπτώσεις. Πρόοδος είναι η διαλογή στην πηγή. Δεν είναι πρόοδος να ανακοινώνεις έργα χωρίς μελέτες. Αυτό είναι οπισθοδρόμηση. Πρόοδος είναι η οργανωμένη, μεθοδική δουλειά με όρους σύγχρονους και όχι αναχρονιστικούς΄΄.

Καταλήγοντας, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» ανέφερε: ΄΄Διαπιστώσαμε πως αν κάποιος αγαπάει τον τόπο του, βρίσκει τον τρόπο και προχωράει. Ο κ. Κομηνέας μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα που εφάρμοσε, έχει καταφέρει να τον καλούν σε συνέδρια και εμμέσως να διαφημίζει το νησί του. Έχει καταφέρει να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό και ανθρώπους που σέβονται το περιβάλλον. Έμπρακτα αποδεικνύει πως για να επιτύχει κάποιος για τον τόπο του, χρειάζεται όραμα, αγάπη, γνώση και δουλειά κι όχι «κούφια» λόγια. Τα εργαλεία υπάρχουν περισσότερα από ποτέ, μακάρι και στον δήμο Αιγιαλείας να μπορούσαμε και να θέλαμε να τα αξιοποιήσουμε΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr