background img
banner
banner

Λαμπρά εγκαίνια για το λαογραφικό μουσείο Βαλιμιτίκων | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΟΜΟΡΦΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΑΙΟΛΟΣ”

Μια πολύ μεγάλη εκδήλωση σε σημασία αλλά και σε συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 26 Αυγούστου στο όμορφο παραλιακό χωριό των Βαλιμιτίκων. Τα μέλη του “Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλιμιτίκων Αίολος” σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς αλλά και φυσικά πρόσωπα, διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία τα εγκαίνια του νέου Λαογραφικού Μουσείου Βαλιμιτίκων, το οποίο πλέον θα στεγάζεται στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, πλησίον του αμφιθέατρου “Βάσω Παπανδρέου”. Τα 400 περίπου άτομα που παραβρέθηκαν, αλλά και η αστείρευτη θέληση του ανθρώπων του συλλόγου να αναδειχθεί ο χώρος και τα εκθέματα και να θαυμαστούν όπως τους αξίζει, ήταν όχι μόνο έκδηλη αλλά και σε κάθε περίπτωση… λατρευτική! Ακριβώς, όπως οι ντόπιοι αγαπούν το ξεχωριστό χωριό.

 

Συλ. Κονταρίνη: “Συγχαρητήρια σε όσους κόπιασαν για τη δημιουργία του χώρου”

Οι προγραμματισμένες δράσεις ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, με την πρόεδρο του συλλόγου Βαλιμιτίκων Σύλβια Κονταρίνη, να παίρνει τον λόγο, καλωσορίζοντας τον κόσμο γεμάτη συγκίνηση από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που έδειξε, ενώ έκανε μία μικρή αναφορά στην σημασία που παίζει η ύπαρξη του Λαογραφικού Μουσείου για την περιοχή, την ιστορικότητα και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν δεκάδες άνθρωποι ώστε να πάρει “σάρκα και οστά” ο χώρος, αλλά και διάφορα ιστορικά στοιχεία που αφορούσαν τα εκθέματα και τους ανθρώπους που βοήθησαν να υλοποιηθεί.

Μιλώντας στο protionline.gr η πρόεδρος του συλλόγου, η οποία αυτές τις μέρες συμπληρώνει έξι μήνες στο “τιμόνι” του “Αιόλου” ανέφερε για την εκδήλωση: “Ήταν μία όμορφη βραδιά και ευχαριστούμε πάρα πολύ τα 400 άτομα που κατέκλυσαν το θεατράκι “Β. Παπανδρέου”. Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου, που με μεράκι είχε δημιουργήσει το προηγούμενο Δ.Σ. του συλλόγου και η πρώην πρόεδρος, Ρούλα Ανδρικοπούλου. Εγκαινιάστηκαν δύο αίθουσες που θα εκτίθενται αντικείμενα που προέρχονται από δωρεές κατοίκων των Βαλιμιτίκων, αντικείμενα όπως παλαιά οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία ή και οικογενειακά κειμήλια μεγάλης ιστορικής σημασίας”.

Μία τετράωρη εκδήλωση που τα είχε… όλα!

Η καλαίσθητη εκδήλωση που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες… “έκλεψε” τα βλέμματα όσων παραβρέθηκαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Έπειτα από τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις των ομιλητών, παρουσιάστηκε ένα δρώμενο στο οποίο συμμετείχαν αφενός η χορευτική ομάδα του ίδιου του συλλόγου, αφετέρου ένα τμήμα του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης “Η Ένωση”. Να σημειωθεί ότι, στο Λαογραφικό Μουσείο Βαλιμιτίκων, θα λειτουργεί και μία “γωνιά” με δωρεές εκτός περιοχής, με αντικείμενα εποχής. Το Μουσείο θα στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βαλιμιτίκων και θα είναι πλήρως επισκέψιμο για το ευρύ κοινό κάθε Τετάρτη απόγευμα, ενώ θα είναι ανοιχτό για όποιον επιθυμεί να το επισκεφτεί (τάξεις σχολείων, εκπρόσωποι συλλόγων ή λάτρεις παλαιών αντικειμένων) κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

“Το χωριό είχε μεγάλη επισκεψιμότητα φέτος”

Ερωτώμενη η κ. Κονταρίνη για το ποια ήταν η εικόνα που παρουσίασε από άποψη τουρισμού το χωριό κατά το φετινό καλοκαίρι και αν είχε αρκετή επισκεψιμότητα, σημείωσε: “Η μεγάλη επισκεψιμότητα είναι κάτι που φανερώνουν και οι πληρότητες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν ακόμα και αυτή την στιγμή! Μεγάλο ρόλο στο γεγονός, συνετέλεσε και η επίσκεψη αρκετών ομογενών από την Αυστραλία, που τα προηγούμενα χρόνια λόγω κορωνοϊού δεν μπόρεσαν να έρθουν…” ενώ σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για την μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών από άποψη συνολικής οργάνωσης, τόνισε: “Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν φαγητά σε μπουφέ τα οποία δημιούργησαν και προσέφεραν με αγάπη στον κόσμο κυρίες – μέλη του Συλλόγου, ενώ προσφέρθηκε και δωρεάν κρασί, προσφορά γνωστού οινοποιείου. Οι εθελοντές, μας στηρίζουν πολύ και αυτό είναι απόλυτα συγκινητικό…”.

Να σημειωθεί ότι μετά τις ομιλίες και τα χορευτικά από τους αξιόλογους “βιρτουόζους” των δύο συλλόγων, χόρεψαν και άτομα από τον κόσμο κάνοντας το κλίμα τόσο κεφάτο και παρεΐστικο που όλοι τελικά… πέρασαν υπέροχα!

Τέλος, σημαντική ως προς το Μουσείο είναι και η συμβολή της εκπαιδευτικού από τα Βαλιμίτικα, του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης, Χριστίνας Κοκοτή. Παρέστησαν στην εκδήλωση ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Βαλιμιτίκων π. Διονύσιος, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Τέμενης και Διγελιωτίκων, άνθρωποι του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού κόσμου της περιοχής και πολυάριθμα παιδιά, τα οποία έδωσαν μεγάλο παλμό και ζωντάνια, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον!


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr