background img
banner
banner

Ξενοίκιασαν και έγιναν… καπνός οι φοιτητές

ΑΔΕΙΑΣΑΝ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ – ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Τεράστιες ανατροπές στις ενοικιάσεις ακινήτων στην περιοχή έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα, που αποκλείει την Αιγιάλεια από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από μία εικοσαετία.  Προτού καλά – καλά τελεσιδικήσουν οι ενέργειες δήμου και φορέων για την παραμονή του Τμήματος, οι φοιτητές ξενοικιάζουν ο ένας μετά τον άλλο, αφήνοντας «σύξυλους» τους ιδιοκτήτες που είχαν επενδύσει σε αυτά τα ακίνητα, κάποιοι τους κόπους μιας ζωής…

Από την πρώτη εβδομάδα υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος που κλείνει ουσιαστικά το Παράρτημα του Πανεπιστημίου στο Αίγιο, ξεκίνησαν οι αναχωρήσεις για να φτάσουμε στις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου όπου είχαν παραμείνει μόνο όσοι είχαν συμβόλαιο μέχρι τέλος Αυγούστου. Το «κύμα φυγής» ήταν κάτι που δεν αναμενόταν, αφού πολλοί πίστεψαν πως κάποιοι φοιτητές ενδεχομένως θα θελήσουν να κρατήσουν τη στέγη στο Αίγιο και να πηγαινοέρχονται ή τουλάχιστον θα περιμένουν να γίνει η μεταφορά…

Επένδυσαν σε ακίνητα αλλά… αδειάστηκαν από την εξέλιξη του Παραρτήματος

Η λειτουργία του ΤΕΙ στο Αίγιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα της οικοδομής και της κτηματαγοράς. Μέσα στο Αίγιο κατασκευάστηκαν τόσες γκαρσονιέρες και μικρά διαμερίσματα ώστε με την μετέπειτα εξέλιξη του Παραρτήματος, δεν κατέστη εφικτό ποτέ να καλυφθούν όλα από φοιτητές.

Σε αυτό βέβαια συντέλεσε το γεγονός ότι το δεύτερο τμήμα, βάσει συμβολαιογραφικών δεσμεύσεων του δήμου που παραχώρησε την έκταση της πρώην Χαρτοποιίας, θα ερχόταν πολύ νωρίτερα και μέσα σε μία δεκαετία, το Παράρτημα ΤΕΙ Αιγίου θα μετρούσε τέσσερα τμήματα με προοπτική δημιουργίας αυτόνομης σχολής. Αυτό βέβαια δεν έγινε, το δεύτερο τμήμα μπήκε σε μεταβατικότητα και έκλεισε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που επένδυσαν σε αυτό τον τομέα να μένουν… ξεκρέμαστοι. Πόσο μάλλον σήμερα που, εκτός θετικού για την περιοχή απροόπτου, οι μόνοι φοιτητές που θα έρχονται στο Αίγιο θα είναι οι Αιγιαλείς που σπουδάζουν αλλού και επιστρέφουν για διακοπές στη γενέτειρά τους…

«Πνιγμένοι» από δάνεια και υποθήκες

Την εικόνα, έτσι όπως διαμορφώνεται στην περιοχή, περιγράφει στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου «Control» Παναγιώτης Θεοχαρόπουλος: ΄΄Δυστυχώς, αδειάζει όλη η περιοχή από φοιτητές. Μιλάμε για μία πολύ μεγάλη ζημιά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Η πλειοψηφία έχει ξενοικιάσει και έχει αναζητήσει στέγη στην Πάτρα.

Μόνοι λίγοι άφησαν τα πράγματά τους στα διαμερίσματα, μέχρι να κλείσει η εγγύηση ως τα τέλη Αυγούστου. Στο περιβάλλον το δικό μου, ξεπερνούν τους είκοσι οι ιδιοκτήτες που έχουν δάνεια τα οποία εξοφλούσαν όλο αυτό τον καιρό από τα ενοίκια που λάμβαναν από φοιτητές΄΄.

Όπως αναφέρει ο κτηματομεσίτης, ΄΄κάθε χρόνο εισάγονταν περί τα 180 παιδιά και τα περισσότερα έμεναν στο Αίγιο. Ακόμη κι αν δεν έμεναν 700 φοιτητές στην περιοχή, που υπολογίζεται πως ήταν οι ενεργοί, σίγουρα διέμενε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών. Από όσο γνωρίζουμε οι φοιτητές αναζήτησαν διαμερίσματα στην Πάτρα ωστόσο διαπίστωσαν πως εκεί τα ενοίκια είναι πολύ πιο υψηλά και πολλοί αναγκάζονται να συγκατοικήσουν. Οι φοιτητές λειτουργούν γκρουπαρισμένα κι αυτό το γνωρίζουμε. Πάντως, εφόσον θα μείνουν στην Πάτρα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 100 ευρώ παραπάνω τον μήνα για τη διαμονή τους΄΄.

Αυτόματη «βουτιά» στις τιμές

Αναφορικά με το πώς επηρεάζει τις τιμές στα διαμερίσματα στο Αίγιο η αρνητική αυτή εξέλιξη, ο κ. Θεοχαρόπουλος, σημειώνει: ΄΄Ήδη έχουν υπάρξει αλλαγές. Έχω πελάτες που αυτομάτως μείωσαν τις απαιτήσεις τους, π.χ. από 220 ευρώ που νοίκιαζαν τώρα νοικιάζουν και με 150 ευρώ τον μήνα, από το να είναι αδρανές το ακίνητό τους. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον…΄΄.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι όλη αυτή η απαξίωση θα επιφέρει μειώσεις και στις τιμές αγοράς των ακινήτων. ΄΄Ως τώρα είχαμε αγοραπωλησίες αρκετές και προσφορές και για χαμηλά βαλάντια. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση γιατί οι τιμές έχουν επηρεαστεί και από την αύξηση στον τομέα της ενέργειας΄΄, πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης του «Control».

Πρόθεση να… χαθούν στη μεγαλούπολη

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι του χώρου αιφνιδιάστηκαν όχι τόσο από την υπογραφή του Π.Δ. και την απόφαση κλεισίματος του Παραρτήματος Αιγίου του Πανεπιστημίου (αυτό ήταν κάτι που συζητείτο έντονα μετά την απόφαση της Συγκλήτου), αλλά κυρίως από την άμεση αντίδραση των φοιτητών να εγκαταλείψουν το Αίγιο και να μετακομίσουν προτού καλά – καλά γίνει η μετακόμιση του εξοπλισμού του ίδιου του Τμήματός τους.

Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως κάποιοι θα παραμένουν να δουν την εξέλιξη ή και αφότου κάνουν την έρευνά τους στην Πάτρα, θα προτιμήσουν να παραμείνουν στο Αίγιο.

Υπάρχει ωστόσο και η πρόθεση των φοιτητών να «χαθούν» στη μεγαλούπολη κι αυτό ήταν ορατό από τη στιγμή που κάποιοι νοίκιαζαν στο Αίγιο και στη συνέχεια έφευγαν για Πάτρα. Σύμφωνα δε με πρόχειρους υπολογισμούς, από τους 700 φοιτητές, περίπου οι 300 διέμεναν στην Πάτρα. Βεβαίως, ακόμη κι αν αυτό ισχύει, η απώλεια 400 φοιτητών συνεπάγεται με αντίστοιχο αριθμό διαμερισμάτων που θα μείνουν αδρανή το επόμενο διάστημα…

Προβλέπονται πολλαπλές επιπτώσεις

Ο ιδιοκτήτης του στεγαστικού συγκροτήματος «Eagle’s Nest» Θανάσης Βάκρινος, μεταφέρει στo protionline.gr το κλίμα που επικρατεί γενικότερα στα ακίνητα μετά την απόφαση κλεισίματος της Σχολής: ΄΄Εδώ στο Αίγιο, κάποιοι βάλαμε υποθήκη τα σπίτια μας, αναπτύξαμε τις δουλειές μας, στραφήκαμε στον τομέα των κατασκευών, φτιάξαμε διαμερίσματα τα οποία όμως έμειναν στον… αέρα και κυρίως υφίστανται μεγάλη ζημιά όσοι επένδυσαν στους φοιτητές΄΄.

Ο κ. Βάκρινος στέκεται και σε μία άλλη παράμετρο: ΄΄Πλέον είναι δεδομένο ότι για το πρώτο διάστημα τουλάχιστον, θα επέλθει μαρασμός και οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλές. Για παράδειγμα, επειδή τα ενοικιαζόμενα θα είναι άδεια, οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν έσοδα άρα δεν θα μπορούν να κάνουν συντήρηση στα κτίριά τους, με αποτέλεσμα το Αίγιο να φαίνεται άσχημο και παλιό. Εκείνο που πρέπει να πράξουμε στην παρούσα φάση, είναι να δείξουμε ψυχραιμία.

Πρέπει να κρατηθεί το επίπεδο των τιμών καθώς ήδη είμαστε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την Πάτρα εκεί όπου τα ενοίκια μικρών διαμερισμάτων έχουν διπλή τιμή και βέβαια υστερούν σε ποιότητα. Αυτό ίσως λειτουργήσει κάπως θετικά για εμάς΄΄.

Μόνο με επενδύσεις θα… σωθεί ο δήμος

Και πολύ εύστοχα, καταλήγει: ΄΄Δεν θέλω να αναφέρω ποιος φταίει γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη για την περιοχή μας. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν ωφελεί η επίρριψη ευθυνών αλλά το τι θα γίνει από εδώ και πέρα και σε ποιους τομείς πρέπει να σταθούμε ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και το απολεσθέν για την περιοχή μας εισόδημα. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να δώσουν βαρύτητα όσοι διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου.

Μόνοδρομος είναι πλέον η δημιουργία προϋποθέσεων για επενδύσεις. Αν έρθει κόσμος, το Αίγιο έχει τα εφόδια να τον κρατήσει. Κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει πλέον, από μόνοι μας πρέπει να βρούμε τη λύση΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr