background img
banner
banner

Ο Χορευτικός Όμιλος τίμησε τους πρόσφυγες του Αιγίου όπως τους αξίζει… | ΦΩΤΟ

ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΗΛΩΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΧΙΛΙΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ «Γ. ΠΑΠΠΑΣ»

Ωδή στην ιστορία των προσφύγων του Αιγίου αλλά και σε όσα άφησαν πίσω τους, κειμήλια καθώς και άυλη πολύτιμη κληρονομιά, αποτέλεσε η εκδήλωση «Σαν τα τρελά πουλιά» που διοργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, την Κυριακή 7 Αυγούστου, τιμώντας το «2022 έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού». Το υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς» αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει τους πολυάριθμους θεατές που καταχειροκρότησαν τη θεματική, γεμάτη συμβολισμούς και συγκίνηση, εκδήλωση.

Σε κάθε ενότητά της, ο θεατής διέκρινε ένα αρμονικό μόνοιασμα του παλιού αλλά διόλου ξεθωριασμένου, με το νέο, αυτό δηλαδή που έφεραν στη σκηνή οι εκπρόσωποι της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων. Τα νιάτα του Αιγίου και κυρίως του Συνοικισμού Νικολάου Πλαστήρα, απέδειξαν ότι γνωρίζουν και τιμούν το προσφυγικό αίμα που κυλά στις φλέβες τους, με τους υπεύθυνους του Ομίλου να προσεγγίζουν με μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη ευαισθησία το ζήτημα των προσφύγων του Αιγίου, ακριβώς δηλαδή όπως τους αξίζει…

Οι χοροί…

Η εκδήλωση ξετύλιξε το αφήγημά της γύρω από τέσσερις μουσικοχορευτικές σουίτες: Προποντίδα, Ερυθραία, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη. Χόρεψαν κι εντυπωσίασαν, το νεανικό εφηβικό τμήμα ή τμήμα παραστάσεων, το τμήμα ενηλίκων και το τμήμα παλαιών χορευτών. Οι χορευτές, όχι μόνο απέδιδαν άριστα και με απόλυτο συγχρονισμό τους χορούς, αλλά έδειχναν να ζουν την εποχή, τους στίχους των τραγουδιών και την ατμόσφαιρα της Πόλης ή των πόλεων της Μικρασίας. Άλλοτε να σιγοτραγουδούν κι άλλοτε με τον βασιλικό στο αυτί, με τις εντυπωσιακές στολές τους, κρατούσαν αιχμάλωτο πάνω τους το βλέμμα του κοινού, που τη μία συγκινείτο και την άλλη παρασυρόταν στο κέφι. Η ορχήστρα απέδωσε άριστα τα τραγούδια που επελέγησαν. Έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Γεωργούλης βιολί, Περικλής Κατσώτης κρουστά, Ζωή Μήλιου κανονάκι και τραγούδι, Θεοδόσης Συκιώτης λαούτο.

Μελωδίες και πέταγμα πουλιών…

Σε σχεδόν μυσταγωγικό κλίμα, οι μελωδικές φωνές της Χορωδίας του 3ου Γυμνασίου του Συνοικισμού Νικ. Πλαστήρα, χάιδεψαν γλυκά το αυτί στην αρχή της εκδήλωσης κι ανάγκασαν το κοινό να σιωπήσει και να αφεθεί, ώσπου το πέταγμα των περιστεριών έδωσε άλλη πνοή. Κάτι σαν τους ανθρώπους που άφησαν την αγκαλιά της πατρίδας τους και κυνηγημένοι βρήκαν καταφύγιο κάπου στο Αίγιο αλλά και σε άλλες γωνιές της Ελλάδας. Τα αναμμένα κεριά στα χέρια των χορευτών, η φλόγα που δεν θα σβήσει ποτέ, όσο υπάρχουν άνθρωποι που τιμούν τις μνήμες, την οικογενειακή ιστορία, τον ανεκτίμητο πλούτο στο εργαστήρι της ψυχής μας… Κι ύστερα, μαρμαρινές μελωδίες… Ντίλι, ντίλι, ντίλι… κι ο γάμος, τραγούδια της αγάπης και του έρωτα με τα χαρακτηριστικά κοντύματα, υπό τη διδασκαλία της Μαρίας Σταυράκη.

Η «Προποντίς» και Τα κειμήλια

Συγκίνηση στο άκουσμα ονομάτων, ανθρώπων, πόλεων, ζωών, προερχόμενα από το αρχείο του Συλλόγου του Συνοικισμού «Προποντίς». Στην οθόνη τα ιστορικά, εκκλησιαστικά κειμήλια που φυλάσσονται στο Κειμηλιαρχείο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης Συνοικισμού Αιγίου, λίγο πριν το άκουσμα καθηλωτικής ψαλμωδίας, με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αγαθόνικο Τσάκαλο να μιλά για τους «θησαυρούς» ανεκτίμητης αξίας που χρονολογούνται από τον 13ο ως τον 19ο αιώνα κι ήταν αυτοί που μετρίαζαν τη θλίψη και τον πόνο του ξεριζωμού.

Παιχνίδια και αθλητισμός

Μαθητές και μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου έδωσαν ραντεβού στο προαύλιο του σχολείου και της εκκλησίας, γνώρισαν τα παιδικά παιχνίδια των παππούδων τους (βασιλιά βασιλιά, τζαμί, πόλεμος και ειρήνη, κουμπί, τυφλόμυγα, μαντηλάκι) κι έγιναν πρωταγωνιστές στα γυρίσματα μιας μικρής ταινίας που προβλήθηκε υπό τη χαριτωμένη φωνή του Θοδωρή Γιατρά.

Στην εκδήλωση και η αθλητική δραστηριότητα, μέσα από την Αθλητική Ένωση Αιγίου που ιδρύθηκε το 1931 ως Α.Ε.Κ. Αιγίου, με τον Κώστα Κωστόπουλο να συγκινεί. Οι παλαίμαχοι παίκτες Γιώργος Τίντας και Σωτήρης Κολοκοτρώνης να δίνουν την… πάσα στα εγγόνια του πρώτου, μεταλαμπαδεύοντας το υγιές αθλητικό πνεύμα.

Θερμές ευχαριστίες για τους συντελεστές της εκδήλωσης και για όσους παρέστησαν εξέφρασε στο τέλος της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου Γιώργος Νικολόπουλος. Να σημειωθεί ότι στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλε η μουσικός Μαρία Καβούνη.

Τα άυλα δώρα…

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της βράβευσης της πρώην προέδρου του Συλλόγου «Προποντίς» Ελένης Καβούνη, η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στη συγκέντρωση υλικού από τους πρόσφυγες, ικανού να γεμίσει ένα ολόκληρο μουσείο μικρασιατικής μνήμης… Τη βράβευση έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Χορευτικού Ομίλου Χρήστος Κιλιάς, με την κ. Καβούνη, στον χαιρετισμό της, να καθηλώνει, μιλώντας για τα σπουδαιότερα δώρα που κληροδότησαν οι πρόσφυγες στις νέες γενιές, τα οποία είναι η ευλάβεια, η εξυπνάδα, η εντιμότητα, η εργασιομανία τους, η τελειομανία τους, η υπομονή, το θάρρος, η αλληλεγγύη τους, η ευγένειά τους, η υπερηφάνεια, η καθαριότητα και η νοικοκυροσύνη τους, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τιμήθηκαν ακόμη, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ι.Ν. του Συνοικισμού π. Αγαθόνικος Τσάκαλος, οι διευθυντές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και του 3ου Γυμνασίου Αιγίου Γιάννης Παπαδόπουλος και Ελένη Τσουρέκη αντίστοιχα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Προποντίς Πόπη Μανετσιώτη και ο Φίλιππος Κοσσαράς εκ μέρους της Α.Ε.Α.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσιανιώτης, ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr