background img
banner
banner

Παρελθόν, παρόν και μέλλον στην Κρήνη Αιγιαλείας

ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΑΧΑΙΟΙ» ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΛΟΓΓΟΥ

Μια εκδήλωση που ζωντάνεψε ένα ξεχασμένο χωριό, την Κρήνη (πρώην Αράχωβα Αιγιαλείας) και έκανε γνωστή την ιστορία της, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού την Κυριακή 31 Ιουλίου, από τον Χορευτικό Όμιλο Αβύθου «Αχαιοί», σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου «Μ.Ι.Λ.Λ.».

Η γιορτή ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στον ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Κρήνης με Θεία Λειτουργία που τέλεσαν ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο και ο ιερέας π. Βασίλειος Ράπτης. Ακολούθησε μνημόσυνο εντός του ναού καθώς και επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, στο προαύλιο του Ι. Ναού, υπέρ όλων των ηρώων και αγωνιστών Αραχωβιτών, Μοραϊτών και  Ρουμελιωτών που έπεσαν στη μάχη του Αϊ – Γιαννιού Τσετσεβού (Βερίνου) στις 17 Ιουλίου 1824 . Μετά τον Εθνικό Ύμνο η πρόεδρος του ΜΙΛΛ κ. Μ. Ρογκάλα δώρισε στην Τοπική Κοινότητα Λάβαρο με τα ονόματα των αγωνιστών.

Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες μετέβησαν στην πλατεία του χωριού όπου παρουσιάστηκε Λεύκωμα που συντάχτηκε από  την ομάδα εργασίας του ΜΙΛΛ και Δημοτικοί χοροί από τον Χ.Ο. Αβύθου «Αχαιοί».

Την εκδήλωση προσφώνησε ο πρόεδρος του Χ. Ο. Αβύθου «Αχαιοί» Ανδρέας Παλαιολογόπουλος , ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν: ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης  Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά , ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γεώργιος Κάγκαλος, και η πρόεδρος του ΜΙΛΛ Μέλπω Ρογκάλα. Για το ΜΙΛΛ μίλησε η δασκάλα και μέλος της ομάδας εργασίας Μαρία Σιταρά. Το «Λεύκωμα» παρουσίασε ο καθηγητής και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας Γεώργιος Γεωργόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Κρήνης – Αράχωβας και στη διαδρομή των Ρουμελιωτών Μοραϊτών Αραχωβιτών στο πέρασμα των χρόνων.

Οι κάτοικοι της Κρήνης και ο Χορευτικός Όμιλος «Αχαιοί», με την συμβολή του δήμου Αιγιαλείας, επιφύλαξαν έκπληξη με την φιλοξενία , τους χορούς και  τα τραγούδια τους  και θύμισαν   αλλοτινούς καλούς καιρούς τότε που ο τόπος έσφυζε από κίνηση και ζωή.

Η Διοίκηση του ΜΙΛΛ και ο Χ.Ο. «Αχαιοί», με ανακοίνωσή τους, ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης καθώς και τους φίλους της Ιστορίας και της Παράδοσης που παρευρέθησαν.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr