background img
banner
banner

ΣΤΑΦΙΔΑ… ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: Ύστατη πρωτοβουλία της ομάδας παραγωγών της Π.Ε.Σ

ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ € 1,50

Χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί σε όλη την Πελοπόννησο έχουν ριχτεί στη «μάχη» του τρύγου αλλά με έντονη την απογοήτευση για την τύχη του προϊόντος τους. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η απόγνωση είναι έκδηλη και η εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας προ των πυλών…

Όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτή την εποχή περίμεναν από τη «ναυαρχίδα» του σταφιδεμπορίου, τη δική τους συνεταιριστική οργάνωση, την Παναιγιάλειο Ένωση, να ορίσει για άλλη μια χρονιά την κατώτατη τιμή στη σταφίδα, για να μπορέσει ο σταφιδοπαραγωγός να οργανώσει οικονομικά την ζωή του, να πάει μεροκάματο στην οικογένειά του. Κανείς άλλος δεν έβαζε τιμή στη σταφίδα αλλά παντού υπήρχε η ομολογουμένως τιμητική αποδοχή της αγοράς με τη γνωστή φράση «ό,τι τιμή βάλει η Π.Ε.Σ».

Η συνεχώς μειούμενη ζήτηση της αγοράς τα τρία τελευταία χρόνια 2019, 2020 και 2021 κατά 900 έως 1000 τόνους ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με αποκορύφωμα την πανδημία, η οποία δημιούργησε για πρώτη φορά απούλητα αποθέματα, τα οποία, παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου υπουργείου να ενταχθούν στα μέτρα κορωνοενισχύσεων, όπως έγινε και με άλλα αγροτικά προϊόντα, τελικά δεν απορροφήθηκαν από την πολιτεία, όπως ζητούσαν οι σταφιδοπαραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις τους, είχε αποτέλεσμα να συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την τιμή της σταφίδας και να την οδηγούν σε πτωτική πορεία.

Πέρυσι, η Παναιγιάλειος Ένωση, ένεκα των αποθεμάτων που είχε να διαχειριστεί, δεν μπόρεσε να ορίσει μια κατώτατη τιμή στη σταφίδα με αποτέλεσμα οι τιμές του προϊόντος να έχουν έντονη πτωτική πορεία, χάνοντας περίπου το 40% της τιμής του. Οι σταφιδοπαραγωγοί, έντονα απογοητευμένοι, θεωρούν ότι πλέον έχουν μείνει απροστάτευτοι…

Π.Ε.Σ: «Σε απόγνωση οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου από το κόστος καλλιέργειας- Ζητάμε από τους εμπόρους 1,5 €/κιλό»

Μια εξαιρετικά σημαντική σύσκεψη, με ζωτικής σημασίας αντίκτυπο για τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, διοργανώθηκε στις 08.07.2022 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δια του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασιλόπουλου Θεοδώρου με βασικό θέμα «ορισμός κατώτατης τιμής κορινθιακής σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022», προκειμένου να αναστραφεί η κατάρρευση του εισοδήματος του παραγωγού και να διασωθεί η σταφιδοκαλλιέργεια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας, η Ένωση Κιάτου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ζακύνθου, πλήθος σταφιδικών συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών από την Αιγιάλεια και τις υπόλοιπες σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου, το σύνολο των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων ήτοι Μελισσίδης Α.Ε., Αφοί Κοροντζή, Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε. (Α. Κουνινιώτης), Λαιμός Α.Ε. (Π.Κουνινιώτης), Γεωμπρές Α.Β.Ε.Ε., Ηλιόπουλος Α.Ε. καθώς και έμποροι όπως ο κ.Αγγελακόπουλος Σωτήρης και άλλοι.

Στην ανωτέρω σύσκεψη η Ομάδα Παραγωγών (Ο.Π.) της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών κατέθεσε κοινή πρόταση με όλους τους συμμετέχοντες σταφιδικούς συνεταιρισμούς – εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών και Ο.Π της Πελοποννήσου για κατώτατη τιμή σταφίδας για τον παραγωγό, εσοδείας 2022, €1,50/κιλό και ζήτησε την αποδοχή της πρότασής τους από όλους, ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της.

Στην πρόταση αυτή των παραγωγών, από βήματος, συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών και ιδιωτικών μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων, εκτός του κ. Κοροντζή – που διαφώνησε και αποχώρησε από τη σύσκεψη – και της κ. Γεωμπρέ που δεν ζήτησε το λόγο, δεν υπέβαλε καμία πρόταση και αποχώρησε από τη σύσκεψη.

Όταν όμως στην συνέχεια ζητήθηκε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να συνταχθεί και να υπογραφεί κοινό ανακοινωθέν για να δημοσιευτεί η κατώτατη τιμή σταφίδας για την νέα εσοδεία να είναι € 1,50, οι εταιρείες (ΛΑΙΜΟΣ Α.Ε. και Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε.) που εκπροσωπούσαν οι κ. Ανδρ. & Παν. Κουνινιώτης καθώς και η εταιρεία Ηλιόπουλος Α.Ε που εκπροσωπούσε ο κ. Ηλίας Ηλιόπουλος, δεν δέχτηκαν να το υπογράψουν, παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνήσει από του βήματος της σύσκεψης με την πρόταση των σταφιδοπαραγωγών της Π.Ε.Σ. για την κατώτατη τιμή στη σταφίδα.

Ο πρόεδρος της Ο.Π Π.Ε.Σ Αθανάσιος Σωτηρόπουλος είχε δηλώσει: «Ως σταφιδοπαραγωγοί ζητήσαμε από όλους τους εμπλεκόμενους στην μεταποίηση και εμπορία της κορινθιακής σταφίδας, συνεταιριστικές και ιδιωτικές μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις, να συμφωνήσουν όλοι την κατώτατη τιμή της σταφίδας για τον παραγωγό, νέας εσοδείας ότι πρέπει να είναι 1,50€ το κιλό. Ζητήσαμε δηλαδή να αναγνωρίσουν ότι το κόστος της σταφιδοκαλλιέργειας έχει αυξηθεί τόσο πολύ που δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε ούτε να καλλιεργήσουμε. Ενώ από το βήμα της σύσκεψης οι έμποροι, συμφώνησαν με το αίτημά μας όλοι οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων εταιρειών, εκτός της εταιρείας Αφοί Κοροντζή και της Γεωμπρές ΑΒΕΕπου αποχώρησε, στην συνέχεια οι εταιρείες (ΛΑΙΜΟΣ Α.Ε. και Ολυμπιακή Συσκευαστική Α.Ε.) καθώς και η εταιρεία Ηλιόπουλος Α.Ε δεν υπέγραψαν την κοινή απόφαση ανακοίνωση – δέσμευση για εφαρμογή της κατώτατης τιμής σταφίδας. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η αποδοχή από όλους τους εμπλεκόμενους της κατώτατης τιμής σταφίδας είναι και η θεμελιώδης προϋπόθεση για την εφαρμογή της.

Γι΄ αυτό εμείς, οι σταφιδοπαραγωγοί, είχαμε δηλώσει ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τη σωτηρία της σταφίδας, προσπαθώντας να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους εμπόρους με την μεταποίηση, εξαγωγή και την εμπορία της σταφίδας να κάνουν αποδεκτή την πρότασή μας για κατώτατη τιμή σταφίδας νέας εσοδείας στο 1,5 € /κιλό.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας των σταφιδοπαραγωγών της Π.Ε.Σ και όλων των εκπροσώπων των Ο.Π και των συνεταιριστικών οργανώσεων για την κατώτατη τιμή στο € 1,50 / κιλό σταφίδας δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσουμε τους ιδιώτες εξαγωγείς – εμπόρους να την αποδεχτούν».

Νέα σύσκεψη αύριο – τελευταία προσπάθεια…

Και πρόσθεσε ο πρόεδρος: «Κατόπιν αυτών οι σταφιδοπαραγωγοί της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών σε συνεργασία με τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις Παραγωγών σταφίδας της Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, καλούμε, σε μια ύστατη προσπάθειά μας για τη σωτηρία της σταφιδοκαλλιέργειας και την επιβίωση των σταφιδοπαραγωγών, σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους εμπόρους με την μεταποίηση – εξαγωγήκαι την εμπορία της σταφίδας να κάνουν αποδεκτή την πρότασή μας για κατώτατη τιμή σταφίδας νέας εσοδείας στο 1,5 € /κιλό.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 30 Αυγούστου, στη 1.00 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΣΚΟΣ Α.Ε.Σ. Α.Ε. (Μαιζώνος 2011 – Πάτρα) και έχουν προσκληθεί όλοι οι εξαγωγείς– μεταποιητές συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδιώτες, καθώς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των σταφιδικών συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών σταφίδας της Πελοποννήσου».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr