background img
banner
banner

Την Κυριακή η εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου

«ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΠΟΥΛΙΑ» ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟ «2022 ΕΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες στον Χορευτικό Όμιλο Αιγίου για την εκδήλωση που αποτελεί μείζον πολιτιστικό γεγονός για το φετινό καλοκαίρι αλλά και για την ιστορία του πολυπληθέστερου συλλόγου της Αιγιάλειας. Η εκδήλωση «Σαν τα τρελά πουλιά» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Αυγούστου, στις 9.00 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς» και αποτελεί ειδικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες του Αιγίου που ήρθαν κυρίως από την Προποντίδα, τη θάλασσα του Μαρμαρά, τα Προικοννήσια.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου τιμά το «2022 έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού» με την εκδήλωση να ξετυλίγει το αφήγημά της γύρω από τέσσερις μουσικοχορευτικές σουίτες: Προποντίδα, Ερυθραία, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη. Χορεύουν το νεανικό εφηβικό τμήμα ή τμήμα παραστάσεων, το τμήμα ενηλίκων και το τμήμα παλαιών χορευτών. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Γεωργούλης βιολί, Περικλής Κατσώτης κρουστά, Ζωή Μήλιου κανονάκι και τραγούδι, Θεοδόσης Συκιώτης λαούτο.

Τιμώντας τους πρόσφυγες του Αιγίου

Η εκδήλωση ξετυλίγεται γύρω από τις μουσικές και τους χορούς τεσσάρων περιοχών: της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Ερυθραίας και της Προποντίδας, από την οποία κυρίως κατάγονται οι πρόσφυγες του Αιγίου. Η μουσική και ο χορός αποτελούν αναμφίβολα το κεντρικό περιεχόμενο της εκδήλωσης αλλά όχι το μόνο. Με έμφαση στην Προποντίδα και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου εδώ και καιρό ερευνά σιωπηλά, σχεδιάζει, επιμελείται και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στοιχεία που θα εγείρουν μνήμες και συγκίνηση σε όσους βρεθούν στο Υπαίθριο Θέατρο μεθαύριο το βράδυ. «Εκατό χρόνια μετά, όλοι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένοι με το προσφυγικό στοιχείο και η μικρασιατική μνήμη αφορά όλους μας. Η μικρασιατική μνήμη είναι η ιστορική μας μνήμη, η οικογενειακή μας ιστορία και ανεκτίμητος πλούτος στο εργαστήρι της ψυχής μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα σχολεία του Συνοικισμού Νικ. Πλαστήρα

Μαθητές και μαθήτριες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου έδωσαν ραντεβού στο προαύλιο του σχολείου και της εκκλησίας, γνώρισαν τα παιδικά παιχνίδια των παππούδων τους (βασιλιά βασιλιά, τζαμί, πόλεμος και ειρήνη, κουμπί, τυφλόμυγα, μαντηλάκι) κι έγιναν πρωταγωνιστές στα γυρίσματα μιας μικρής ταινίας. Πληροφοριακό υλικό: Σύλλογος ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ. Βίντεο: Γρηγόρης Ρηγόπουλος. Φωνή: Θοδωρής Γιατράς.

Η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Αιγίου έχει επιλέξει να αποδώσει ζωντανά μαρμαρινές μελωδίες: ένα παιδικό τραγούδι που όλοι έχουν τραγουδήσει αλλά λίγοι γνωρίζουν τη μαρμαρινή προέλευσή του και γαμήλια τραγούδια, τα μαρμαρινά νυφικάτα, τραγούδια της αγάπης και του έρωτα με τα χαρακτηριστικά κοντύματα, δηλ. δίστιχα που κάποτε κάθε Μαρμαρονησιώτης ήξερε να αυτοσχεδιάζει. Διδασκαλία: Μαρία Σταυράκη.

Οι προσφυγικοί σύλλογοι του Αιγίου: Προποντίς και Α.Ε.Α.

Με την έλευση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο, αναδείχθηκε η ανάγκη για τον προσφυγικό κόσμο συγκρότησης σωματείων και συλλογικής τους εκπροσώπησης στις κατά τόπους αρχές. Οι πρόσφυγες του Αιγίου το 1929 συνέστησαν σωματείο με την επωνυμία «Προποντίς» και σκοπό τη προάσπιση των συμφερόντων τους και την πνευματική προαγωγή τους ενώ το 1931 ίδρυσαν την Α.Ε.Κ. Αιγίου και μετέπειτα Α.Ε.Α κι ένα γήπεδο για να αθλούνται. Σήμερα, τα σωματεία είναι ιστορικά, ενεργά και διασώζουν πολύτιμο αρχειακό υλικό συμβάλλοντας στη διατήρηση της μνήμης. ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ και Α.Ε.Α. δίνουν το δυναμικό τους «παρών» στην εκδήλωση.

Η προσφυγική ενορία

Το Κειμηλιαρχείο, το μικρό μουσείο – μουσείο που στεγάζεται στο πνευματικό κέντρο δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεομήτορος Αγίας Άννης, ανοίγει τις προθήκες του. Καλωσορίζει ο πρωτοπρεσβύτερος Αγαθόνικος Τσάκαλος και ξεναγεί η θεολόγος-αρχαιολόγος Χρύσα Δημητρίου σε μια σύντομη εικονική περιήγηση στο χώρο όπου φιλοξενούνται οικογενειακά κειμήλια, άγιες εικόνες, ιερά σκεύη, ιερά άμφια, σταυροί αγιασμού και ευλογίας, ιερά Ευαγγέλια, λειτουργικά βιβλία, χειρόγραφοι κώδικες κ.ά. που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες του Αιγίου. Βίντεο: Γρηγόρης Ρηγόπουλος.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr