background img
banner
banner

Ενέργειες της Π.Ε.Σ. για την «επόμενη μέρα» στη σταφίδα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ – ΑΓΝΩΣΤΟ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Σε μία κρίσιμη καμπή για το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας και την ώρα που οι ιδιωτικές μεταποιητικές εξαγωγικές επιχειρήσεις (πλην μίας) ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί έτσι ώστε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση για τη φετινή τιμή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών όχι μόνο στηρίζει μόνη της τον παραγωγό δίδοντας ελάχιστη τιμή 1,25 ευρώ το κιλό, αλλά προνοεί για το μέλλον του προϊόντος.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεών της, ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Μελέτη για τις αναδιαρθρώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια και σταφιδοκαλλιέργεια», με την συμβολή της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Επεξηγήσεις και κατευθύνσεις στην ημερίδα

Προηγήθηκε χαιρετισμοί του προέδρου της Π.Ε.Σ. Θανάση Σωτηρόπουλου, καθώς και του αντιπροέδρου Β’ της ΕΘΕΑΣ Χρήστου Γιαννακάκη και ακολούθησαν: Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσιμπούκα, Καθηγητή στο Εργαστήριο Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομιλία της Αικατερίνης Μπινιάρη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Αμπελολογίας του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ομιλία του Ελευθέριου Νέλλα μέλους του Ειδικού Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π) του Εργαστηρίου Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και Επιχειρήσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Ήταν μία πρώτη παρουσίαση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο αποτελεί εδώ και επτά έτη αίτημα της Παναιγιαλείου Ενώσεως, ενώ την τελευταία διετία προωθείται και πλέον έχει φτάσει σε φάση εκτέλεσης.

Πλην όμως, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί η αποζημίωση ανά στρέμμα για τον παραγωγό σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η Π.Ε.Σ. είχε ζητήσει 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, προκειμένου να επωφεληθεί ο αγροτικός κόσμος και επιπλέον, είχε ζητήσει ποσό της τάξεως των 45 εκατομμυρίων ως τονωτική “ένεση” για την μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Αυτό που διεφάνη στην ημερίδα της Παρασκευής είναι ότι από τη στιγμή που το συνολικό ποσό της επιχορήγησης είναι συνολικά 177 εκατ. ευρώ και έχουν «πέσει» κι άλλα προϊόντα στο πρόγραμμα, αυτό σημαίνει ότι το κομμάτι της… πίτας μοιράζεται και κανείς δεν ξέρει τι αναλογεί στους σταφιδοπαραγωγούς της περιοχής.

Σε πλεονεκτική θέση όσοι δείξουν ετοιμότητα

Όμως σε κάθε περίπτωση, στην Π.Ε.Σ. γνωρίζουν πως αυτοί που θα προετοιμαστούν από νωρίς και θα επιδείξουν ετοιμότητα, να είναι ωφελούμενοι του προγράμματος. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση με πρόσκληση προς όλα τα μέλη της έχει καταγράψει το ενδιαφέρον τους εκτιμώντας πως για περίπου πεντέμισι χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα σε όλη την Αιγιάλεια, κάτι τέτοιο θα ήταν μια μεγάλη βοήθεια. ΄΄Ελπίζω να “τρέξει” γρήγορα αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έτσι ώστε ένα μέρος των παραγωγών, να ικανοποιηθεί. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αναλυτικά τους όρους και τις τιμές ανά στρέμμα. Η Π.Ε.Σ. σε κάθε περίπτωση, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και έχει προετοιμάσει και τα μέλη της, τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Όλοι άλλωστε γνωρίζουν το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης που «έκλεισε» πολύ γρήγορα δίχως καν να προλάβουν να ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι και χωρίς να έχει σημασία ποια δραστηριότητα έχει ανοίξει. Στην ημερίδα εκφράστηκαν φόβοι ότι κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει – καθώς μπαίνουν και άλλα προϊόντα και νέες καλλιέργειες- και στην αναδιάρθρωση της σταφίδας.

Σημειώνεται ότι η εκάστοτε πρόταση δεν θα γίνεται μεμονωμένα, καθώς είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, αλλά μέσω των συνεταιρισμών. ΄΄Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είχαμε ανακοινώσει, την πρόσκληση ενδιαφέροντος, για τα 5,5 χιλιάδες στρέμματα των 700 περίπου παραγωγών της Αιγιάλειας΄΄, τόνισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. καταλήγοντας: ΄΄Σε κάθε περίπτωση, η ημερίδα που διοργανώθηκε είχε ενημερωτικό χαρακτήρα.
Εμείς όμως που έχουμε “τρέξει” λίγο πιο μπροστά, ξέραμε τι ακριβώς θα ειπωθεί και τι θα έλεγαν οι κεντρικοί ομιλητές και είχαμε κάνει ήδη ενέργειες. Αυτό που μας προβληματίζει, είναι μονάχα ο περιορισμένος προϋπολογισμός, είναι τα 177 εκατομμύρια που λογίζονται ότι θα ισχύσουν για όλες τις καλλιέργειες και τις νέες, οι οποίες προκύπτουν συνέχεια΄΄.

Αυξημένη φέτος η παραγωγή

Την ίδια στιγμή, κατά την φετινή σεζόν η παραγωγή της σταφίδας είναι αρκετά αυξημένη, παρά τις μικρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ορεινές τοποθεσίες της Αιγιάλειας και κυρίως σε άλλες περιοχές που καλλιεργείται το προϊόν. Εκτιμάται δε ότι η παραγωγή της Αιγιάλειας για την τρέχουσα περίοδο, θα είναι περίπου 8.000 χιλιάδες τόνους.

Σωτηρόπουλος: «Λυπάμαι που κάποιοι συνεχίζουν να γίνονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη»

Τέλος, για την τιμή της σταφίδας, εκ μέρους της Ομάδας Παραγωγών της Π.Ε.Σ. ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε: ΄΄Θεωρούμε ότι ο “κατήφορος” των τιμών της πρέπει να σταματήσει. Οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία στους παραγωγούς. Δεν θέλουμε να φανταστούμε καν, περιπτώσεις εγκατάλειψης της παραγωγής. Λυπάμαι που κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί τα γεγονότα και συνεχίζουν να γίνονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ευημερία των αγροτών και του προϊόντος. 

Όταν προτείναμε τιμή, περιμέναμε όλοι να το προσυπογράψουν, κάτι που δεν έγινε παρότι συμφώνησαν. Τελικά, όλοι αυτοί έχουν αποδειχθεί κατώτεροι των περιστάσεων και ψεύτες.
Η τιμή που έχει δοθεί, δηλαδή η κατώτερη τιμή στο 1,25/κιλό, είναι μία τιμή δίκαιη και βιώσιμη. Εδώ και μια βδομάδα, δεν έχει ανακοινωθεί ούτε μια λέξη και όπως διαφαίνεται δεν έχει διατεθεί ούτε ένα κιλό΄΄. Κλείνοντας επισήμανε: ΄΄Οι φαρισαϊσμοί δεν θα περάσουν. Δεν θα αφήσουμε κανέναν απολύτως να κοροϊδεύει τον παραγωγό, να παίζει παιχνίδια με την οικογένεια και το εισόδημα του κάθε συναδέλφου αγρότη΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr