background img
banner
banner

Η Πριμαρόλια ΑΜΚΕ για τις αποθήκες της παραλίας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ “ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΤΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ;”

Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες,
Με έκπληξη διαβάσαμε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (12/09/22) με τίτλο “Παραχώρηση και χρήση της σοφίτας μόνο για τα Πριμαρόλια;”, σχετικά με το υπό σχεδιασμό έργο «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΣΤΑΦΙΔΑΠΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ» και την απόφαση παραχώρησης του ακινήτου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον Δήμο Αιγιαλείας, όπως αναφέρεται.

Δηλώνουμε ότι όλο το παραπάνω καθώς και η εμπλοκή του ονόματος του οργανισμού Πριμαρόλια έχει γίνει εν αγνοία μας, καθώς ουδέποτε είχαμε οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική συζήτηση περί του θέματος με τον Δήμο Αιγιαλείας ή την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ή την ΔΗΚΕΠΑ, ούτε έχουμε αιτηθεί κάτι σχετικό ή υποβάλλει κάποια πρόταση για την δημιουργία σχετικής υποδομής ή την χρήση των χώρων της.

Φυσικά και θα ήταν ευχή και επιθυμία μας να δημιουργηθεί μια τέτοια υποδομή, εκθεσιακό κέντρο ή και μουσείο μαύρης σταφίδας, υπό όρους σύγχρονης μουσειολογικής προσέγγισης και όχι απλά ως παράθεση αγροτικών αντικειμένων και συλλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν χαρά μας να συμμετάσχουμε και να βοηθήσουμε αν και όπου και μας ζητηθεί.

Ο οργανισμός μας ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ – ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχει ως κύριο αντικείμενο και έμπνευση την μαύρη σταφίδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της, στο τρίπτυχο: ιστορική έρευνα / προφορική ιστορία / σύγχρονη τέχνη και πολιτισμός, υλοποιώντας μια σειρά δράσεων έρευνας, τεκμηρίωσης, δικτύωσης, ενημέρωσης, πολιτισμού, σύγχρονης τέχνης και εξωστρέφειας. Μεταξύ αυτών σχεδιάζει και διοργανώνει το (κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο) ετήσιο Φεστιβάλ Πριμαρόλια, τις σύγχρονες γιορτές Πριμαρόλια δηλαδή, υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αιγιαλείας, της ΔΗΚΕΠΑ, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Παν. Πελ/σου, ΕΑΠ) και πολιτιστικών οργανισμών (Οργανισμός ΝΕΟΝ, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Βιβλιοθήκη της Βουλής, ADAF, Animasyros κ.ά.). Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται και η υλοποίηση εκπαιδευτικών
προγραμμάτων για μαθητές, δράσεις art residency και καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και εκδηλώσεις για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της μαύρης σταφίδας, την αναπτυξιακή
διάσταση και προοπτική, την επανάχρηση και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς κ.ά.

Διερευνώντας κι εμείς την σχετική απόφαση (diavgeia.gov.gr) βλέπουμε ότι αναφέρεται κατά λέξη ότι: “Τα δημιουργούμενα στην σοφίτα του κτιρίου έξη δωμάτια θα προορίζονται: α) για την
φιλοξενία καλλιτεχνών με μέγιστο χρόνο διάρκειας 6 μηνών με ταυτόχρονη υποχρέωση παράδοσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μαθητές και εικαστικής δημιουργίας που θα παραμένει για να εκτίθεται στους πολιτιστικούς χώρους του κέντρου και β) για φιλοξενία Πολιτιστικών ομάδων – επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα καλούνται να μετέχουν στις πολιτιστικές γιορτές των “Πριμαρολίων”.

Διαπιστώνουμε ότι:

α) Η χρήση από τον συντάκτη της επίσημης απόφασης, φράσεων όπως Γιορτές των “Πριμαρολίων” είναι προβληματική έως και καταχρηστική, διότι δημιουργεί συνειρμική σύνδεση με το Φεστιβάλ και τον Οργανισμό Πριμαρόλια, χωρίς ουδεμία γνώση ή εμπλοκή μας.

β) Δεν αναφέρεται πουθενά – και προφανώς δεν ισχύει – ότι παραχωρείται ο χώρος στον οργανισμό Πριμαρόλια, άρα πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα του δημοσιεύματός σας.

γ) Η χρήση στο δημοσίευμά σας φωτογραφίας από την έκθεση σύγχρονης τέχνης του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2019 επιτείνει την εντύπωση παραχώρησης του χώρου στον οργανισμό μας, άρα πρόκειται για αυθαίρετη και παραπλανητική χρήση της στο δημοσίευμά σας.

δ) Η φράση: Οι γιορτές του Δήμου δεν είναι μόνο τα «Πριμαρόλια» είναι παραπλανητική. Το Φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις «Πριμαρόλια» δεν είναι του Δήμου ή οποιουδήποτε άλλου, αλλά  κατοχυρωμένο φεστιβάλ του Οργανισμού Πριμαρόλια ΑΜΚΕ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr