background img
banner
banner

Λήψη μέτρων ενάντια στην ξηρασία

ΠΡΟΝΟΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΥΑΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΥΔΑΤΟΣ

Μπορεί η Ελλάδα και κυρίως η Αιγιάλεια να μην αντιμετωπίζουν ακόμη εμφανές πρόβλημα εξαιτίας της ξηρασίας, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου «ξεραίνονται» λίμνες και ποτάμια, ωστόσο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν θα αργήσουν να… χτυπήσουν και τη δική μας πόρτα.
Το γεγονός ότι η Αιγιάλεια έχει να θυμηθεί βροχοπτώσεις ουσιαστικά από τον περασμένο Μάρτιο ηχεί σαν… καμπανάκι στα αυτιά των υπευθύνων, μολονότι το φετινό καλοκαίρι κλείνει με επάρκεια ύδατος και διακοπές μόνο εξαιτίας των βλαβών που σημειώθηκαν. Σημαντική συμβολή στην απώλεια ποσοτήτων νερού παίζουν και τα τηλεμετρικά συστήματα που ειδοποιούν για έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εξοικονόμηση 1,5-2 εκατ. κυβικών τον χρόνο

Όπως επισήμανε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, ΄΄για την ώρα δεν έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας, τουλάχιστον στον βαθμό που υφίσταται στην υπόλοιπη Ευρώπη με τα ποτάμια και τις λίμνες να έχουν στεγνώσει. Όμως όλα αυτά μας προειδοποιούν και γι’ αυτό οφείλουμε να λάβουμε κάποια μέτρα. Το καλοκαίρι έγιναν κανονικά τα ποτίσματα, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στις παροχές σε όλα τα τουριστικά μέρη που παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση, όμως αν συνεχιστεί η ανομβρία και η συλλογή περιορισμένων κυβικών νερού, θα προκύψει πρόβλημα. Με όλα τα τηλεμετρικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε επιτύχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Με τα νέα υδρόμετρα που έχουν τοποθετηθεί έχουν εντοπιστεί διαρροές που δεν θα βρίσκαμε. Εξοικονομούμε μεγάλη ποσότητα νερού που σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε. 1,5 – 2 εκατ. κυβικά΄΄.

Παρεμβάσεις σε γεωτρήσεις

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για να μην… στερέψουν τα αποθέματα. Όπως είπε, ΄΄η ΔΕΥΑΑ προχώρησε σε παρεμβάσεις στα ορεινά όπως στην Κρήνη, στο Σαλμενίκο και την Ακράτα, αξιοποιώντας πηγαίο νερό για την εξυπηρέτηση των νοικοκυριών και όχι από γεωτρήσεις, έτσι ώστε το περίσσευμα το χειμώνα να το χρησιμοποιούμε για εμπλουτισμό των γεωτρήσεων, πηγαίνοντας το πρόβλημα παραπίσω, αν συνεχιστεί η λειψυδρία. Βεβαίως, μεγάλη λύση θα δώσει το διυλιστήριο του Σελινούντα, έργο για το οποίο δεν έχουμε ενημέρωση΄΄.

΄΄Γενικώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αδιέξοδο αλλά αν δεν οργανωθούμε είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα΄΄, πρόσθεσε ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ, καταλήγοντας: ΄΄Δεν φτάνει όμως μόνο η λήψη μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να αποκτήσουμε παιδεία και να αλλάξουμε νοοτροπία ως προς τη διαχείριση του νερού. Αυτή η αλόγιστη άρδευση και η υποτιμολόγηση του νερού, αφήνουν μεγάλο περιθώριο για σπατάλες και μπορεί να έρθει η ώρα να το πληρώσουμε΄΄.

Μελέτη για εκτέλεση έργου για κλειστό κύκλωμα άρδευσης από τον «Σελινούντα»

Εν τω μεταξύ, ενέργειες ώστε να «οχυρωθεί» ενάντια στον κίνδυνο της ξηρασίας, πραγματοποιεί και ο Αρδευτικός Οργανισμός Σελινούντα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στo protionline.gr ο υπεύθυνος του Οργανισμού Γιώργος Μεϊντανάς, ΄΄υπάρχει ένα μέρος νερού από το ποτάμι και από τις γεωτρήσεις, για του χρόνου θα δούμε. Ωστόσο, ετοιμάζουμε μία μελέτη για κλειστά κυκλώματα και αναμένουμε να χρηματοδοτηθούμε, διότι και οι γεωτρήσεις πλέον βγάζουν λιγότερο νερό. Μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2023 δεν θέλει επιφανειακή άρδευση ώστε να μην υπάρχει απώλεια ύδατος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μειωθεί και ο όγκος ύδατος που «τραβάμε» από γεώτρηση μεγάλης εταιρείας στον αναβαθμό στο τέλος της παλαιάς Κουλούρας. Βρισκόμαστε έτσι μπροστά σε μία μελέτη ετοιμάζοντας με γεωλόγο ολοκληρωμένη πρόταση με χάρτες με σκοπό την εξοικονόμηση νερού. Ως προς το κόστος του έργου, θα καλυφθεί μέσω προγράμματος της Ε.Ε.΄΄.

Εν αναμονή των έργων στους αναβαθμούς

Πάντως στο Αρδευτικό Οργανισμό θεωρούν ως το κυριότερο θέμα την κατασκευή του αναβαθμού που είχε χαλάσει πέρυσι, αναμένοντας από την Περιφέρεια να εκτελέσει ό,τι έχει δρομολογήσει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έργο θα εκτελεστεί τον Οκτώβριο, ωστόσο οι άνθρωποι του Οργανισμού τονίζουν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναβολής εκτέλεσης του έργου καθώς η όποια πρόχειρη παρέμβαση είναι βέβαιο πως θα χαλάσει με τη πρώτη «κατεβασιά» του χειμώνα. Δύο φορές φέτος καταστράφηκε το σημείο με την πιο πρόσφατη πριν από μία εβδομάδα περίπου. Πάντως, βάσει της μελέτης θα γίνουν έργα δύο αναβαθμών για την καλύτερη παροχέτευση ύδατος και την προστασία της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr