background img
banner
banner

Ο «Δρόμος για τα μικρά χωριά» περνά και από τους Αμπελόκηπους

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ INTERREG GREECEITALY FAMEROAD

Η δυναμική ανάπτυξης των μικρών χωριών της Αιγιάλειας που αποτελούν παρθένους ανεξερεύνητους προορισμούς, δύνανται όμως να δώσουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, αναδείχθηκε στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση (η μία ήταν διαδικτυακή) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο πανέμορφη φυσικό τοπίο των Αμπελόκηπων Δ.Ε. Αιγείρας.

Στο πλαίσιο του έργου INTERREG GREECEITALY /FAMEROAD που ευαισθητοποιεί πολίτες και συλλογικότητες να δημοσιεύσουν ιδέες για το πώς η ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας θα γίνει ένας ξεχωριστός προορισμός, οι διοργανωτές – δραστήριοι κάτοικοι των Αμπελόκηπων πήραν τη… σκυτάλη από τον γραμματέα του Φιλοπροοδευτικού Μορφωτικού Συλλόγου Παρασκευής Γιάννη Κραουνάκη και τους συνεργάτες- συγχωριανούς του, πραγματοποιώντας τη δεύτερη ζωντανή συνάντηση των συλλόγων, φορέων και πολιτών της Ανατολικής Αιγιάλειας (και όχι μόνο) με σκοπό να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του «Δρόμου για τα μικρά χωριά».

Πώς μπορεί να αποκτήσει νομική οντότητα

Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση γύρω από το πώς η δράση μπορεί να αποκτήσει νομική υπόσταση. Στηρίχθηκε δε σε τρεις «πυλώνες»: Καλεντάρι πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων, που γίνονται στα χωριά, ώστε να δοθεί στους επισκέπτες κίνητρο να τα γνωρίσουν, καλάθι τοπικών προϊόντων, που θα μπορούν να προμηθευτούν ή/και να καταναλώσουν οι επισκέπτες και διαχείριση υπαρχόντων ακινήτων και προβολή αυτών, καθώς και αναζήτηση άλλων με σκοπό να αξιοποιηθούν από επενδυτές, για τη φιλοξενία των επισκεπτών.

Όπως τονίστηκε, ο μηχανισμός του έργου FAMEROAD και για την Ελλάδα οι εταίροι του έργου, δήμος Αιγιαλείας και ERFC, στηρίζουν και προβάλλουν αυτές τις πρωτοβουλίες, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες των χωριών, να ορίσουμε κοινούς στόχους και να συσταθούμε σε σώμα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βρουν τους πόρους και τους τρόπους για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα: Να γίνουν ένα δίκτυο αυθεντικών χωριών, όπου ο επισκέπτης θα συμμετέχει σε δράσεις και πολιτιστικά δρώμενα, θα γνωρίσει την τοπική γαστρονομία και θα απολαμβάνει διακοπές στη φύση σε πέτρινα παραδοσιακά σπίτια!

Η ιδέα του Γ. Κραουνάκη

Ο κ. Κραουνάκης δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του έργου FAMEROAD την ακόλουθη ιδέα: «Αποτιμώντας την μέχρι σήμερα πορεία του Συλλόγου του χωριού μας, τις επαφές με τους ανθρώπους του, την προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και τις συναντήσεις και συζητήσεις με τους ανθρώπους της διοίκησης, διαπιστώνω ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα αλλά όχι τόσα ώστε να βρεθεί ο δρόμος για το μικρό χωριό μας.

Βλέπω όμως και τα υπόλοιπα χωριά της Αιγιαλείας. Μια χούφτα άνθρωποι πασχίζουν για την ανάπτυξη του τόπου τους. Με γιορτές αφιερωμένες στα προϊόντα του τόπου τους, σταφίδα, κρασί, τσίπουρο, λάδι, λεμόνι, σαρδέλα κλπ και με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσπαθούν να κρατήσουν τα χωριά τους ζωντανά και να δυναμώσουν τις ρίζες με τον τόπο τους.

Τα καταφέρνουν; Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να σκεφτούμε ότι οι δρόμοι για τα μικρά χωριά μας δεν μπορεί να είναι μοναχικοί; Ο τουρισμός, οι νέες δραστηριότητες, η τυποποίηση των προϊόντων, η συγκράτηση του πληθυσμού, η προσέλκυση επιστημονικής γνώσης, η προστασία τους περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, είναι στόχοι όλων μας.

Πρέπει να βρούμε τα μέσα και την μεθοδολογία για να τους πετύχουμε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις, να ιεραρχήσουμε τα κοινά προβλήματα, να προγραμματίσουμε και να διεκδικήσουμε την επίλυση τους. Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά. Έγινε μία πρώτη κοινή συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων και μεμονωμένων ατόμων που ενδιαφέρονται, ένα κοινό καλεντάρι για τις εκδηλώσεις μας. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΑ μπορεί να γράψει την δική του ιστορία!».

Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις

Στην προχθεσινή ημερίδα υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τους εξής: Νίκολα Πετρόπουλο, ERFC President, Χρυσούλα Χρηστιά Διαχειριστή FAME ROAD Δήμου Αιγιαλείας, καλωσόρισμα στους Αμπελόκηπους από τον πρόεδρο της κοινότητας Αμπελοκήπων Κώστα Μουστερή, Άντα Σολδάτου, Οικονομολόγο, Γιάννη Κραουνάκη εμπνευστή. Ακόμη, αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα: Εμπειρίες από το Ζαγόρι & Ευρωπαϊκές πολιτικές για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου Νίκος Γιαννής, Ανάγκη οργάνωσης Μικρών Χωριών Ηλιάννα Νιάσκου, Εμπειρογνώμων Ανάπτυξης Τουρισμού, ο Δρόμος για τα Μικρά Χωριά: Από ιδέα σε AMKE: Νομικές διευκρινήσεις Hλίας Παπαδόδημας, Νομικός, Το καλάθι τοπικών προϊόντων των μικρών χωριών Κώστας Λιανός, Ελαιουργός, Smart Village Παναγιώτα Σαράντη, Πολιτικός Μηχανικός MSc, Διαχ. Έργων Ε.Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών Διοργάνωση ERFC με την υποστήριξη της AVmap και σε συνεργασία με την κ. Άντα Σολδάτου, δημιουργό του Site: www.ampelokipoi-achaias.gr και του ορεινού μονοπατιού Αγίου Βασιλείου «Το πέρασμα του Σολιώτη».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης, ο γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr