ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Δύσκολη εξίσωση για τους δήμους αποτελούν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, εν όψει του… βαρύ χειμώνα, που έρχεται. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, προβλέπονται ποινές και κίνητρα για τους δήμους και το δημόσιο, προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο της μείωσης κατά 10% στην ενεργειακή κατανάλωση.
Πόσο έτοιμος είναι όμως ο δήμος Αιγιαλείας για μία τέτοια πρόκληση; Από πλευράς δημοτικής αρχής, ουσιαστικά δύο είναι τα σημεία που θα «πατήσουν» ώστε να επιτύχουν την εξοικονόμηση. Αφενός στα έσοδα από τις ΑΕΠ που στην περίπτωση του δήμου Αιγιαλείας προέρχονται από Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς, τα οποία βέβαια υπήρχαν ούτως ή άλλως και αφετέρου στην αναβάθμιση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων απ’ όπου εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Πρόκειται για την υπηρεσία «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Αιγιαλείας», που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης ως ασύμφορη (προϋπολογισμού 11.313.124,34 €) που ωστόσο προχωράει με… σταθερό βηματισμό προς υλοποίηση.
Τι… επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών
Στον δήμο φαίνεται πως είναι ενήμεροι για τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, βάσει των οποίων για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά, την σχετική ΚΥΑ που έχει εκδοθεί περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα.
Το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται, σε περιπτώσεις παράληψης διορισμού διοικητικών και ενεργειακών υπευθύνων, αλλά και μη εκτέλεσης των καθηκόντων από τους διορισθέντες.
Επιβάλλεται ακόμη δεσμευτικός στόχος μείωσης 10% για τους Δήμους, με έμφαση στον οδοφωτισμό, αν και η ΚΕΔΕ έχει αντιδράσει καθώς μπαίνει θέμα οδικής ασφάλειας και ευρύτερης ασφάλειας. Ήδη ορισμένοι δήμοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε μείωση του οδοφωτισμού. Όμως, όπως ανακοινώθηκε, όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.
Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Έχουμε προνοήσει. Εντός του έτους η αντικατάσταση των λαμπτήρων΄΄
Και μόνο από τα παραπάνω, ο δήμος φέρεται ως υποχρεωμένος να αναζητήσει διεξόδους. Μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, επισημαίνει: ΄΄Ο δήμος Αιγιάλειας θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που έχουμε πάρει από την πολιτεία, προκειμένου να εξοικονομήσουμε το 10% και βέβαια, έχοντας ήδη προβλέψει το πρόβλημα που ζει όλη η κοινωνία, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της ενέργειας οι οποίες πλέον είναι σε ένα σημείο που οι χρεώσεις έχουν γίνει τεράστιες και οι καταναλώσεις απαγορευτικές για κάθε τσέπη. Ο δήμος, εάν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους στην αντικατάσταση λαμπτήρων και λοιπού ηλεκτρολογικού υλικού του οδοφωτισμού στο σύνολο του δήμου, ώστε να επιτευχθεί η μεγάλη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας΄΄.
Να σημειωθεί ότι η εργολαβία για την υπηρεσία αντικατάστασης του οδοφωτισμού βρίσκεται στη φάση που έχει σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συμβούλιο ο προσυμβατικός έλεγχος.
Συγκεκριμένα, ελέγχεται το εάν το σχέδιο της σύμβασης είναι το ενδεδειγμένο ή επιδέχεται διορθώσεων. Με βάση τη μελέτη πάντως, φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα αυξομείωσης του φωτισμού, ο οποίος θα ελέγχεται από κοντρόλ ρουμ. Βεβαίως, αυτό θα κριθεί από τις εντολές που θα δοθούν από την κεντρική διοίκηση. Όσο για τη δρομολόγηση του έργου, στον δήμο αναμένουν την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου ώστε να σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για υπογραφή.
Δεν επαρκούν τα έσοδα από τις ΑΕΠ του δήμου
Ερωτηθείς αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς δεδομένου ότι αποφέρουν έσοδα στον δήμο, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Τα έσοδα του δήμου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τέτοιους πόρους, δεν είναι στο μέγεθος που μπορούν να χαρακτηριστούν αξιοσημείωτα, σε σχέση με τις ανάγκες που έχει ο δήμος.
Είναι βέβαια πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουμε αυτή την πηγή εσόδων, αλλά δεν αρκούν στο να αλλάξει η εικόνα του “τοπίου”. Τα έσοδα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν είχαμε πολλές πηγές υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα μιλούσαμε με άλλον “αέρα”. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και οφείλουμε να ακολουθήσουμε την κατεύθυνση που μας ορίζει το υπουργείο και το οικονομικό πλαίσιο που επιβάλλει η ίδια η πολιτεία στα ταμεία των δήμων΄΄.