ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Οι ευεργετικές ιδιότητες της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας που αναλύθηκαν και μέσα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποίησε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, οδηγούν αποδεδειγμένα στο συμπέρασμα πως άπαντες οφείλουν να αντιληφθούν την αξία του προϊόντος και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά ως προς αυτό, στον βαθμό που τους αναλογεί. Τις τελευταίες δυόμιση δεκαετίες, η Π.Ε.Σ. συγχρηματοδοτεί την έρευνα αποδεικνύοντας την ποιοτική της διαφορά και λειτουργώντας με γνώμονα το συμφέρον του προϊόντος και του παραγωγού.
Κι αυτό ήταν εμφανές στην εσπερίδα που διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, όπου η Παναγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και οι επιστημονικοί φορείς του έργου «Συμπληρωματική νευροπροστατευτική δράση της κορινθιακής σταφίδας ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Ολοκληρωμένο καινοτόμο πλαίσιο ανάδειξης των μηχανισμών δράσης της με τη χρήση νευροεκφυλιστικών ζωικών μοντέλων», παρουσίασαν τα αποτελέσματά του.
Ποιοι παρέστησαν
Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, Άγγελος Τσιγκρής και Κώστας Μάρκου, ο βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη καθώς επίσης και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, η προϊσταμένη ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ Λένα Πουλακάκη και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων που εργάστηκαν για την έρευνα, δηλαδή του Πανεπιστημίου Πατρών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Σύντομη επισκόπηση του έργου έκανε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Δρ. Επιστήμης Τροφίμωην Βάιος Καραθάνος, ο Χημικός Μ.Sc., συντονιστής του έργου Μιχάλης Καρβέλας, ενώ το θέμα των νευροπροστατευτικών μηχανισμών της συμπληρωματικής διατροφής με Κορινθιακή σταφίδα στην παθογένεση της νόσου Πάρκινσον έκανε οι καθηγήτριες Βιολογίας Κατερίνα Δερμών και Ελένη Φαναριώτη. Για την επίδραση των συστατικών της σταφίδας στη νόσο Αλτσχάιμερ μίλησε η διευθύντρια Ερευνών του «Δημόκριτου» Αγγελική Χρόνη και για την χημική ανάλυση της σταφίδας η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Χαροκόπειου Αντωνία Χίου και η Χημικός του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής Παρασκευή Βασιλακοπούλου. Για την επιστημονική έρευνα ως εργαλείο ανάπτυξης μιας Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης μίλησε ο νομικός σύμβουλος της Π.Ε.Σ. Ιωάννης Ρωμανός ενώ για το μέλλον των συνεταιριστικών οργανώσεων στην Ελλάδα μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Συνεταιριστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Θράκης Δημοσθένης Κασσαβέτης.
Η Π.Ε.Σ. επενδύει στην επιστημονική έρευνα
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του εμπορικού διευθυντή της Π.Ε.Σ. Χρήστου Σταυρόπουλου εισηγητή στην εσπερίδα για την νευροπροστατευτική δράση της Κορινθιακής σταφίδας, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε: ΄΄Ακούσαμε τους εκλεκτούς εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές και ερευνητές να μας ενημερώνουν για την νευροπροστατευτική δράση της Κορινθιακής σταφίδας ως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής. Άλλη μια επιστημονική απόδειξη πως η σταφίδα μας δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό φρούτο, μια γλυκαντική πρώτη ύλη, αλλά έχει πολύ περισσότερες ιδιότητες που συμβάλουν στην προστασία της υγείας μας.
Εμείς στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, πιστεύουμε βαθιά, ότι η βιομηχανία τροφίμων σε συνεργασία με τους ερευνητικούς φορείς και με απολύτως στοχευμένες ενέργειες και δράσεις του marketing, μπορούν να συμβάλουν δυναμικά στην αγοραστική αξία καθώς και στην δημιουργία επώνυμων τυποποιημένων ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η εξαγωγικής τους δυνατότητα διευκολύνοντας την προώθηση στην διεθνή αγορά, στηρίζοντας άμεσα τον παραγωγό, την εθνική και τοπική οικονομία μας, μετατρέποντας τις οικονομικές κρίσεις σε ευκαιρίες.
Μετά από 20 χρόνια συνεχούς έρευνας και επενδύσεων, πιστεύουμε μας έχει πλέον δικαιώσει. Μέχρι να ζήσουμε τις αναπάντεχες επιπτώσεις της πανδημίας, η κορινθιακή σταφίδα με την ουσιαστική στήριξη της Παναιγιαλείου παρουσίαζε σταθερή δυναμική πορεία στην ζήτηση και την τιμή . Μέσα στην δεκαετή κρίση που ταλάνισε την χώρα μας, η τοπική κοινωνία και οι αγρότες καρπώθηκαν τα οφέλη αυτής της στρατηγικής. Με συνεχόμενα καλύτερες τιμές και εξαγωγικές ποσότητες, η Ένωση μας στάθηκε στο πλάι κάθε παραγωγού και χιλιάδες οικογένειες μείνανε στην παραγωγή του προϊόντος, με τις πρώτες μάλιστα τάσεις για αναμπέλωση να γίνονται εμφανείς, ακόμα και χωρίς κρατική στήριξη μέσω προγράμματος .
Η έρευνα λειτούργησε μέχρι σήμερα ως μοχλός ανάπτυξης αλλά και αρωγός των προσπαθειών μας στις εμπορικές εκθέσεις ανά τον κόσμο, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια του προϊόντος΄΄.
Ο κ. Σταυρόπουλος ανέφερε ενδεικτικά τους τομείς των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Π.Ε.Σ. και τα οφέλη που πηγάζουν από αυτές που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ποιότητας, τη διατροφική αξία της Μαύρης Κορινθιακής σταφίδας και την εξέλιξη των νέων προϊόντων.
Η Παναιγιάλειος ασκεί τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά υπέρ του σταφιδοπαραγωγού
΄΄Στον σύγχρονο κόσμο του απαιτητικού και ενημερωμένου καταναλωτή , δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα προϊόν χωρίς διατροφική ταυτότητα. Ο σύγχρονος καταναλωτής ενημερώνεται τακτικά και από πολλές πηγές. Αναγνωρίζοντας αυτήν την τάση από την δεκαετία του ‘90, ξεκινήσαμε τις έρευνες μας για την διατροφική αξία της σταφίδας μας αλλά και τις παραγωγικές διαδικασίες μας για την βελτίωση της ποιότητας. Η έρευνα σε συνδυασμό με το αποτελεσματικό management προσέφερε αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας και ταυτόχρονα αποτέλεσε ένα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για την Οργάνωσή μας αλλά και το προϊόν. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει το γεγονός η Παναιγιάλειος σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην χώρα μας στον τομέα των σταφίδων καθώς διαχειριζόμαστε και εξάγουμε πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής και με δραστηριότητα σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο.
Σήμερα σε περίοδο σταφιδικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας η Παναιγιάλειος ασκεί αποτελεσματικά και πάλι τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά υπέρ του σταφιδοπαραγωγού προσφέροντάς του την υψηλότερη τιμή, επιβεβαιώνοντας την προσδοκία των σταφιδοπαραγωγών μας ότι σε περίοδο κρίσης ο ηγέτης οφείλει να παρέχει όραμα και ελπίδα΄΄, επισήμανε ο κ. Σταυρόπουλος.
Καταλήγοντας, τόνισε τα εξής: ΄΄Η κοινωνική υπευθυνότητα που αισθανόμαστε υπηρετούντες τον συνεργατισμό αλλά και το αυτονόητο ενδιαφέρον μας ως οργάνωση των σταφιδοπαραγωγών για την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μας και την μακροχρόνια προοπτική του προϊόντος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην έρευνα και ας είμαστε δυστυχώς η μόνη επιχείρηση στον κλάδο μας που πραγματοποιεί έρευνα. Αδιαμφισβήτητα τα αποτελέσματα των ερευνών μας συνεισέφεραν σημαντικά στην Συνεταιριστική Οργάνωσή μας, αλλά κυρίως στο προϊόν τη σταφίδα μας, οφέλη που καρπώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο σταφιδεμπόριο, οι τοπικές κοινωνίες και στηρίζουν χιλιάδες οικογένειες.
Το έργο μας προφανώς δεν τελείωσε εδώ, ξέρουμε πως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων μαζικά αλλά και με στοχευμένες δράσεις για να ενημερώσουμε – εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές μας τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά για το προϊόν.
Κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το προϊόν αλλά μόνο για να εξυπηρετήσουν κοντόφθαλματα προσωπικά εμπορικά τους συμφέροντα γι΄ αυτό πρωτίστως κοιτάζουν την χαμηλή τιμή που διώχνει τον παραγωγό από την καλλιέργεια καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος καλλιέργειας.
Ένας μήνας έχει ήδη παρέλθει από την ημέρα που η Π.Ε.Σ εξήγγειλε τιμή στο € 1,25 / κιλό για την α΄ ποιότητα σταφίδας και κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν έχει στηρίξει αυτή την τιμή παραγωγού… Εμείς στην Π.Ε.Σ. έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για το προϊόν. Φροντίζουμε, εκτός των άλλων, μέσω της επιστημονικής έρευνας να αναδείξουμε το υψηλό διαθρεπτικό προφίλ της σταφίδας γιατί θεωρούμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει μια αισιόδοξη προοπτική. Στους σύγχρονους καιρούς που ζούμε ας μετατρέψουμε την γνώση σε αποτελεσματική πράξη και ας εστιάσουμε ως επιχειρήσεις περισσότερο στις ευκαιρίες παρά στα προβλήματα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, ένα στοίχημα που χρειάζεται ευρύτερες συνεργασίες, εταιριών, φορέων αλλά και της πολιτείας΄΄.