background img
banner
banner

Υλοποίηση του Σ.Β.Α.Κ. με σημαντικά οφέλη στον δήμο Αιγιαλείας

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα το 1ο Συνέδριο “Βιώσιμης Ανάπτυξης και EcoCity Expo”, με κεντρικό θέμα «EcoMobility: City Action for Sustainable Development – Βιώσιμη Κινητικότητα: Η πόλη ενεργεί για την Βιώσιμη Ανάπτυξη», που έλαβε χώρα στο κτίριο του δημοτικού θεάτρου «Απόλλων». Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο αναπληρωτής δημάρχου, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού, Βασίλης Χριστόπουλος, ο οποίος μίλησε για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιεί ο δήμος Αιγιαλείας.

Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του City Action, διήρκεσε σχεδόν όλη την ημέρα, με τους συμμετέχοντες και τους ομιλούντες σε αυτό να αναπτύσσουν ενδιαφέρουσες απόψεις γύρω από το θέμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Χαιρετισμούς μέσω βίντεο απηύθυναν οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής Αχαΐας, πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης και δια ζώσης, οι βουλευτές Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ιάσων Φωτήλας, Γιώργος Αρβανιτίδης, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις τόσο των επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων όσο και των αυτοδιοικητικών.

Μιλώντας στo protionline.gr, ο κ. Χριστόπουλος, που τοποθετήθηκε εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας, είπε: ΄΄Είχα τη χαρά να συμμετέχω στο 1ο Συνέδριο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και EcoCity Expo”, που αφορούσε ενέργειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στον δήμο Αιγιαλείας που μας επέλεξαν, τόσο εμάς όσο και τον δήμο Πατρέων και είμαστε δικαιούχοι του προγράμματος. Υλοποιούμε έτσι στον δήμο Αιγιαλείας το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με τεράστια οφέλη για την περιοχή μας΄΄.

Καθοριστική η προγραμματική σύμβαση με το «Δίκτυο πόλεων»

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, ΄΄αυτό έχει να κάνει κυρίως με εκπόνηση ενός σχεδίου συνολικής αντιμετώπισης, θεμάτων προσβασιμότητας, κυκλοφορίας οχημάτων και μεταφορών, στο επιβαρυμένο κέντρο του Αιγίου, με τη χρηματοδότηση όλων των απαιτούμενων μελετών και ενεργειών΄΄.

Σημειώνεται ότι πανελλαδικά δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι 150 δήμοι και στον δήμο Αιγιαλείας αντιστοιχεί ποσό χρηματοδότησης 65.000 €. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου αδυνατούσε να συντάξει τη μελέτη δημοπράτησης του ΣΒΑΚ, δεδομένου ότι η σύνταξή της απαιτεί εξειδίκευση και επιστημονικό προσωπικό κι έτσι ο δήμος πριν από περίπου ένα χρόνο προχώρησε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» του οποίου ο δήμος είναι μέλος, και διαθέτει την οργάνωση, την τεχνογνωσία και τις απαραίτητες υποδομές (σε προσωπικό και μέσα).

Επίσης, με απόφαση δημάρχου έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας του ΣΒΑΚ αποτελούμενη από τον κ. Χριστόπουλο, τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Λεωνίδα Καράμπελα, τον πολιτικό μηχανικό του δήμου Βασίλειο Δρύλλη, τον γενικό διευθυντή του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη πόλη» Ιωάννη Γεώργιζα και τους καθηγητές πανεπιστημίου Αθανάσιο Βλαστό και Άγγελο Χασιώτη.

Καταγραφή απόψεων και προτάσεων από τις διαβουλεύσεις

Για τις ανάγκες εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση και το σχεδιασμό μέτρων και παρεμβάσεων βιώσιμης κινητικότητας έγινε τον Μάιο η 1η Διαβούλευση του ΣΒΑΚ, με συμβολή των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών για την καταγραφή απόψεων και τον εντοπισμό κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στην κινητικότητα εντός του δήμου Αιγιαλείας, ώστε να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να αναπτυχθεί ένα κοινό όραμα για το μέλλον, σύμφωνα με το οποίο θα διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.).
Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η 2η Διαβούλευση του ΣΒΑΚ στην οποία παρουσιάστηκαν τα οριστικά πακέτα μέτρων, καθώς και το Σχέδιο Δράσης του. Στη συνέχεια εστάλησαν από το «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», τα παραδοτέα του ΣΒΑΚ σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση καθώς και η 1η έκθεση πεπραγμένων.

΄΄Προχωρήσαμε σε δημόσια πρόσκληση για Ηλεκτρονική Διαβούλευση Οριστικού Πακέτου Μέτρων ΣΒΑΚ Δήμου Αιγιαλείας με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο για τα τελικά μέτρα που προτείνονται στο πλαίσιο του Σ.Β.Α.Κ. και η υιοθέτηση αυτών από τους πολίτες. Η διαβούλευση αυτή ήταν καθοριστική, καθώς ουσιαστικά αποτελούσε την έγκριση της στρατηγικής του δήμου σε θέματα κινητικότητας για τα επόμενα έτη΄΄, ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ενημερώνοντας για τη διαδικασία


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr