background img
banner
banner

Άλλο προγράμματα σπουδών κι άλλο πανεπιστήμιο…

«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΔΙΕΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – «ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Αντίθετη στο εγχείρημα δημιουργίας σχολής διετούς φοίτησης Αμπέλου και Οίνου στην Αιγιάλεια, εμφανίζεται η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παράλληλα, τάσσεται ενάντια στην όποια θεσμοθέτηση των Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων διετούς φοίτησης τονίζοντας ότι υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, η παράταξη που στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας εκφράζεται από την Αγγελική Κουρή, ΄΄πριν από χρόνια στη Μπολόνια της Ιταλίας οι υπουργοί Παιδείας της Ε.Ε. αποφάσισαν την νέα αρχιτεκτονική της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Κατάργησαν την κλασσική δομή της τετραετούς πανεπιστημιακής φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου και εφάρμοσαν τους δυο κύκλους σπουδών. Μπορούσε δηλαδή ο φοιτητής να πάρει πτυχίο και στα δυο χρόνια σπουδών. Δημιούργησαν το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων των μεταλυκειακών σπουδών. Μια αριθμητική «κλίμακα επιπέδων», η οποία κατηγοριοποίησε όλα τα πτυχία, από ΙΕΚ, κολέγια, διετή πανεπιστημιακά προγράμματα, τριετή, τετραετή. Ο στόχος ήταν εμφανής: Βίαιη προσαρμογή της πανεπιστημιακή εκπαίδευσης στις ανάγκες του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου για σύντομες, επιφανειακές γνώσεις, μιας χρήσης. Οι απόφοιτοι των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων θα είχαν απλή κατάρτιση και όχι βαθειά γνώση του επιστημονικού αντικειμένου τους. Οι απόφοιτοι των αλλεπαλλήλων αυτών «επιπέδων» δεν θα είχαν οικονομικές απαιτήσεις ως απόφοιτοι πανεπιστημίων. Θα ήταν, ένα φτηνό για το κεφάλαιο, επιστημονικό προσωπικό, αυξάνοντας τα κέρδη του απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι αποφάσεις της Μπολόνιας βρήκαν σφοδρές αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης΄΄.

Το έφεραν χωρίς να προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά της σχολής

Αναφορικά με τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων για το θέμα, σημειώνει: ΄΄Στην Ελλάδα ο υπουργός παιδείας της Ν.Δ. Σουφλιάς ετοίμασε νομοσχέδιο για δυο κύκλους σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μπροστά όμως στις οργανωμένες αντιστάσεις του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος αναγκάστηκε να το αποσύρει. Επί ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Γαυρόγλου, παρά τις αντιδράσεις, κατάφερε και πέρασε από τη Βουλή τα Διετή Προγράμματα Πανεπιστημιακών Σπουδών. Είναι αυτός που διαπραγματεύτηκε με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή την κατάργηση του τμήματος Οπτικής με αντάλλαγμα την ίδρυση διετούς «πανεπιστημιακής σχολής» Αμπέλου και οίνου στο Αίγιο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που ήρθε το θέμα, το 2018, η Λαϊκή Συσπείρωση αποκάλυψε τους στόχους ενός τέτοιου εγχειρήματος με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι τοπικιστικά. Συγκρούστηκε αποφασιστικά με το σύνολο της τότε Δημοτικής Αρχής και της τότε αντιπολίτευσης και το θέμα απεσύρθη. Τον Φεβρουάριο του 2022, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η αντιπολίτευση επανέφεραν το θέμα μιλώντας γενικά για «Σχολή Αμπέλου και Οίνου» χωρίς να προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά της. (Δημόσια ή ιδιωτική, πανεπιστημιακή διετής ή τριετής, ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας ή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)΄΄.

Ταυτόχρονα, η «Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει πως ΄΄στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψε την υποκρισία όλων των άλλων παρατάξεων που επικαλούνταν το «καλό του τόπου» αλλά στη πράξη υπονόμευαν και την οινολογική παιδεία συνολικά, αλλά και το μέλλον των όποιων αποφοίτων από τέτοιες σχολές, είτε ιδιωτικές, είτε δημόσιες, διετής ή τριετής . Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο απέσυρε το θέμα για περισσότερες διευκρινήσεις από τους αρμόδιους φορείς΄΄ και καταλήγει: ΄΄Σήμερα, μπροστά στις εκλογές, δημοσιευτήκαν στα μέσα ενημέρωσης δηλώσεις του βουλευτή Άγγελου Τσιγκρή για τη δημιουργία «Σχολής» Αμπέλου κα Οίνου στο Αίγιο χωρίς να διευκρινίσει, ούτε αυτός, το θεσμικό πλαίσιο που θα τη διέπει. Επίσης, στις πρόσφατες δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα επαναφέρει το νόμο Γαβρόγλου για τα διετή Πανεπιστημιακά Προγράμματα Σπουδών, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στη χώρα μας. Η ίδρυση στο Αίγιο μιας παρόμοιας σχολής διετούς διάρκειας με την σφραγίδα του Πανεπιστήμιου Πάτρας, θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οινολογική εκπαίδευση στη χώρα μας΄΄.

Θα αντιταχθεί αποφασιστικά στις προσπάθειες του… ντόπιου οικονομικού κατεστημένου

Τέλος, επισημαίνει: ΄΄Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Ποτών υπάρχει το Τμήμα Οινολογίας τετραετούς φοίτησης , που εδώ και 37 χρόνια με πλήρεις υποδομές, εξοπλισμό και καθηγητές, βγάζει άριστους οινολόγους χωρίς να έχει ανάγκη Δημάρχους, Βουλευτές και Πολιτευτάδες. Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι ενάντια στην όποια θεσμοθέτηση των Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων διετούς φοίτησης που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα αντιταχτεί αποφασιστικά στις προσπάθειες του ντόπιου οικονομικού καταστημένου στον αμπελοοινικό τομέα και των πολιτικών και δημοτικών του εκπροσώπων, που στο όνομα της ανάπτυξης, επιδιώκουν την εκμετάλλευση των αποφοίτων μια τέτοιας «σχολής»΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr