background img
banner
banner

Άνοιξε… δρόμους προς νέες ανακαλύψεις!

Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΑΡΧΑΙΕΣ ΡΥΠΕΣ) ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Άκρως δημιουργική ήταν η πρώτη φάση της συστηματικής ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Η αναζήτηση αποκάλυψε τους δρόμους και τις θέσεις των θαλάμων δύο τάφων μεγάλων διαστάσεων, πλησίον άλλων που έχουν ήδη έρθει στο “φως” προηγούμενα χρόνια.

Στην έρευνα, όπως έχει γίνει γνωστό ήδη στο ευρύ κοινό, εκτός από τον μόνιμο… “λάτρη” του χώρου, αρχαιολόγο Ανδρέα Βόρδο ο οποίος είναι ο Διευθυντής της συστηματικής ανασκαφής, παίρνουν μέρος και μέλη από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Πρόκειται για φοιτητές οι οποίοι κάνουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους και πραγματοποιούν μελέτες πάνω στα ευρήματα της έρευνας.

Οι μεταπτυχιακοί αυτοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, προέρχονται από τα Πανεπιστήμια Ούντινε, Βενετίας και Τεργέστης της Ιταλίας, τα οποία εποπτεύει και εκπαιδεύει στο έργο της ανασκαφής η καθηγήτρια της Αιγαιακής αρχαιολογίας Ελιζαμπέτα Μπόρνια.

Από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της συστηματικής ανασκαφής, η οποία θα επικεντρωθεί στον πυρήνα της αρχαίας πόλης των Ρυπών, στο κέντρο του πλατώματος της Τραπεζάς.

Σημαντικά τα αποτελέσματα της έρευνας μέχρι στιγμής

Οι ανασκαφές θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, όπως γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Μιλώντας στο protionline.gr ο αρχαιολόγος Ανδρέας Βόρδος για τη φετινή “ομάδα” και τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο, επισήμανε: “Η φετινή ανασκαφή αποκάλυψε τους δρόμους και τις θέσεις των θαλάμων, δύο τάφων μεγάλων διαστάσεων οι οποίοι βρίσκονται σε κανονική διάταξη και αρκετά κοντινή απόσταση, με τους υπόλοιπους που έχουν ήδη έρθει στο “φως” και έχουν ερευνηθεί, από άλλες χρονιές. Πρόκειται για δρόμους μήκους άνω των δεκαπέντε μέτρων. Αυτό αυτόματα, σημαίνει ότι πρόκειται για πολύ σημαντικά μνημεία, τα οποία δεν αποκλείεται να είναι ηγεμονικοί τάφοι. Αυτό θα ερευνηθεί και θα ξεκαθαριστεί την προσεχή ανασκαφική περίοδο. Όμως σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τους μεγαλύτερους τάφους που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε μυκηναϊκό νεκροταφείο ολόκληρης της Ανατολικής Αχαΐας” ήταν τα πρώτα λόγια του αρχαιολόγου, αναλύοντας τα ευρήματα που έχουν βρεθεί μέχρι αυτή την στιγμή.

Ανδρέας Βόρδος: “Είναι τάφοι που έχουν φιλοξενήσει πολλές γενεές ανθρώπων”

Ερωτώμενος ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για το τι σημαίνει η φετινή ανασκαφή και πόσο πολύ “αλλάζει” τον ερευνητικό “χάρτη” της ευρύτερης περιοχής, τόνισε: “Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, πρόκειται για ευρήματα τα οποία, τοποθετούνται χρονικά στην πρώιμη περίοδο των ανακτορικών χρόνων, δηλαδή από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως και το τέλος των μυκηναϊκών χρόνων, το οποίο υπολογίζεται ότι είναι τον 11ο αιώνα.

Είναι τάφοι οι οποίοι έχουν “φιλοξενήσει” πάρα πολλές γενεές ανθρώπων. Τα όστρακα αγγείων που έχουν βρεθεί, πιστοποιούν ότι στους δρόμους αυτών των τάφων, γίνονταν τελετουργίες με αγγεία πόσεως και βρώσεως, ας πούμε κάτι σαν… νεκρόδειπνα, τα σημερινά μνημόσυνα δηλαδή.

Δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για το περιεχόμενο των θαλάμων, γιατί δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί. Αυτά τα σημεία θα τα δουλέψουμε την ερχόμενη χρονιά, την σκαπτική περίοδο του 2023” επισήμανε ο κ. Βόρδος.

“Σκαπάνη” και στον προϊστορικό οικισμό

Στην φετινή χρονιά, έρευνα έγινε και στην θέση του προϊστορικού οικισμού της πόλης, που βρίσκεται δυτικότερα του πλατώματος της Τραπεζάς και σε αυτά ακριβώς το σημείο, συνεχίστηκε η έρευνα των μεγάλων ανασκαφικών τομών των προηγούμενων ετών, στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί λείψανα των αποκαλούμενων Μεσοελλαδικών Χρόνων, δηλαδή από τον 18ο αιώνα π.Χ. και μέχρι τον 15ο αιώνα. Ο επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί: “Πρόκειται για μεγάλα δωμάτια χτισμένα με αργούς λίθους και με πλίθες, και δάπεδα κάτω από τα οποία διαπιστώθηκε μια χαρακτηριστική πρακτική ενταφιασμού βρεφών. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Λειψίας και για αυτά τα ευρήματα, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε να κατανοηθεί κάθε εύρημα. Κάθε κομμάτι που φέρνει στο “φως” η σκαπάνη είναι πολύ σημαντικό”.

«Αναζήτηση» και των ανθρώπων μέσω εξετάσεων DNA σε δείγματα!

Να σημειωθεί ότι, αρκετά δείγματα ανθρωπολογικού υλικού, έχουν σταλεί στην γερμανική πόλη της Λειψίας, προκειμένου να διενεργηθούν ειδικές αναλύσεις DNA από το Τμήμα Βιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου, ούτως ώστε να διαπιστωθούν οι “συγγενικές σχέσεις” αλλά και πολλά ακόμα στοιχεία που θα προκύψουν από την εκτεταμένη έρευνα, των ανθρώπων που ζούσαν και τάφηκαν στην περιοχή των Αρχαίων Ρυπών.

Τις επόμενες ημέρες, η ανασκαφή θα εστιαστεί στον πυρήνα του πλατώματος, στην οποία θα συμμετέχουν και φοιτητές από ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ στα 15 άτομα που συμμετάσχουν στις έρευνες, εκτός του Διευθυντή της ανασκαφής κ. Βόρδου και των φοιτητών, μετέχουν και μηχανικοί, βοηθοί αρχαιολόγων, εργατοτεχνίτες και και συντηρητές, μέλη της επιστημονικής ομάδας.
Τα σημεία που θα επικεντρωθεί η φετινή «σκαπάνη», θα είναι δύο και πιο συγκεκριμένα, σε δύο κτίρια.

Το πρώτο από αυτά βρίσκεται δυτικά του πλατώματος των ναών, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα μεγάλων διαστάσεων δημόσιο κτίριο της εποχής, ενώ σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, φαίνεται να είναι ένα από τα κεντρικότερα μνημεία της αγοράς της αρχαίας πόλεως, που δεν αποκλείεται να είναι το Πρυτανείο των Αρχαίων Ρυπών. Το δε άλλο κτίριο, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χώρου, όμως επειδή η έρευνά του βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο (η σκαπάνη του ξεκίνησε μόλις… πέρσι και πρόκειται για ένα κτίριο μεγάλων διαστάσεων, μνημειακού χαρακτήρα, η ανέγερση υπολογίζεται στα αρχαϊκά χρόνια) και δεν έχουν βρεθεί ακόμα στοιχεία για το τι ακριβώς ήταν αυτό το κτίσμα και ποια ήταν η λειτουργία του.

Καμία «κίνηση» για τη βελτίωση του δρόμου από τον δήμο Αιγιάλειας

«Αναμέναμε, όπως είχε ανακοινωθεί άλλωστε ότι θα συμβεί, την βελτίωση του δρόμου που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Η επισκευή του δρόμου αποτελεί πλέον ένα πάγιο… παράπονο που έχουμε ακόμη, έπειτα από 25 χρόνια ανασκαφών με εμβληματικά μνημεία σε μια αναδυόμενη αρχαία πόλη” δήλωσε ο κ. Βόρδος για το θέμα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr