background img
banner
banner

Έναρξη με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη νέα σχολική χρονιά

ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Πρώτο κουδούνι με… ούριο άνεμο σήμερα για τα σχολεία της Αιγιάλειας, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα καταγραφούν οι λιγότερες δυνατές ελλείψεις σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Επίσης, η άρση των μέτρων προστασίας από τον covid δίνει μία αίσθηση ελευθερίας αλλά και την πεποίθηση ότι ξεκινά μία καλή και εποικοδομητική χρονιά, χωρίς τα εμπόδια των δύο προηγούμενων χρόνων.

Μετά από πολύ καιρό θα ενταχθούν στις σχολικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας 584 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ενώ σε συνδυασμό με τους αναπληρωτές που προσλαμβάνονται, φαίνεται ότι τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να υπάρχουν διδακτικά κενά. Στοίχημα αποτελεί η λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων με το νέο ωράριο που επεκτείνεται από τις 4.00 στις 5.30. Στην Αχαΐα έχουν οριστεί 124 ολοήμερα τμήματα με το νέο ωράριο για τα δημοτικά σχολεία και 24 για τα νηπιαγωγεία. Οι λειτουργικές προϋποθέσεις έχουν ρυθμιστεί εκ μέρους των σχολικών μονάδων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσελήφθησαν: 70 στην Αχαΐα, 140 στην Αιτωλοακαρνανία, 130 στην Ηλεία. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προσελήφθησαν: 44 στην Αχαΐα, 100 στην Αιτωλοακαρνανία, 100 στην Ηλεία.

Κάλυψη των θέσεων εκπαιδευτικών, ευέλικτα τα τμήματα

Όπως μετέφερε στo protionline.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη, ΄΄έχουν τοποθετηθεί από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, παράλληλης στήριξης και δάσκαλοι /νηπιαγωγοί που προσελήφθησαν για τα πιλοτικά διευρυμένα ολοήμερα. Δεν υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί ούτε τμήματα με μαθητές που ξεπερνούν το όριο και είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια΄΄. Εστίασε ωστόσο στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, επισημαίνοντας πως ναι μεν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο είναι στελεχωμένο αλλά υπάρχουν ελλείψεις στα τμήματα ένταξης. Έθιξε ένα ακόμη σοβαρό θέμα, αυτό της τραγικής αύξησης των παιδιών με αυτισμό και ειδικές ανάγκες. ΄΄Μόνο στην προσχολική αγωγή έχουμε φέτος 24 παιδάκια που έχουν διάγνωση και βέβαια ίσως είναι πολύ περισσότερα. Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο είναι στελεχωμένο. Αναμφισβήτητα, πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε αυτό τον τομέα και στο θέμα της στέγασης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία για την ανέγερση νέου Ειδικού Νηπιαγωγείου. Δεν είναι δυνατόν στην κουζίνα του 3ου Δημοτικού να κάνουν μάθημα εννέα παιδιά΄΄, τόνισε η κ. Σκανδάμη. Τέλος αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου και την κατάλληλη προετοιμασία των σχολείων, είτε σε έμψυχο δυναμικό (καθαρίστριες) είτε σε υποδομές.

Σε καλύτερη κατάσταση από προηγούμενες χρονιές δείχνουν τα πράγματα και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Αιγιάλεια. Όπως ανέφερε στo protionline.gr, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Κατερίνα Δημουλά, ΄΄έχουν γίνει μετακινήσεις μονίμων εκπαιδευτικών, έχουν τοποθετηθεί αρκετοί αναπληρωτές και τα κενά είναι ελάχιστα, ενώ θα γίνουν κι άλλες αποσπάσεις. Γίνονται συνεχείς τοποθετήσεις. Έχουν τοποθετηθεί καθαρίστριες εξίμισι ωρών φέτος σε κάθε σχολείο. Έχουμε μία καλή συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου που έχει μεριμνήσει για ελαιοχρωματισμούς και παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια και τις εγκαταστάσεις όπου υπήρχε ανάγκη΄΄.

Η κ. Δημουλά ωστόσο αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα των μετακινούμενων αναπληρωτών που μπορεί να διδάσκουν σε τρία ή και τέσσερα σχολεία, πρόβλημα που όμως αντιμετωπίζουν και κάποιοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων της Αιγιάλειας.

Παιδάκι από την Ουκρανία στο 5ο Νηπιαγωγείο

Το παιδάκι οικογένειας που μεταφέρθηκε στο Αίγιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία εντάχθηκε στις τάξεις του 10ου Νηπιαγωγείου Αιγίου, το οποίο συστεγάζεται με το 10ο Δημοτικό Σχολείο. Το νήπιο έφτασε με τη μητέρα του και συγγενείς του στην Ελλάδα (ο πατέρας του είναι ναυτικός) γλιτώνοντας από τη φρίκη του πολέμου και μπήκε στην «αγκαλιά» του σχολικού συγκροτήματος, πηγαίνοντας σήμερα πρώτη μέρα στο ελληνικό σχολείο.

Ένωση Γονέων: ΄΄Καλύτερα από προηγούμενα χρόνια αλλά δεν επαναπαυόμαστε΄΄

Την εκτίμησή του έδωσε στo protionline.gr ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αιγιαλείας Μένιος Κουτρόπουλος, επισημαίνοντας: ‘‘Είμαστε σε καλή φάση δεν θεωρώ ότι έχουμε ελλείψεις τουλάχιστον μέσα στο Αίγιο. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τα περιφερειακά σχολεία. Σαν γονείς και σαν Ένωση, επαγρυπνούμε και το παραμικρό που δεν θα συνάδει με την εκπαιδευτική διαδικασία θα μας βρει απέναντί του. Είτε υπουργός είτε ο καθένας. Ευελπιστούμε και βλέπουμε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία καλύτερη χρονιά από την περσινή΄΄.
Ερωτηθείς για το εάν οι γονείς και η Ένωση προβληματίζονται για τη λήψη ατομικών μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, ο κ. Κουτρόπουλος είπε: ΄΄Αυτό αποφασίστηκε και βάσει αυτού θα βαδίζουμε. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα υγειονομικά πρωτόκολλα ούτε να πάμε κόντρα στους επιστήμονες, που προφανώς έχουν πάρει τα μέτρα τους. Ας κάνει ο καθένας αυτό που πρέπει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στο ό,τι δεν είναι σύννομο για τα παιδιά μας. Πάντα προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα΄΄.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι φέτος η δημοτική αρχή μερίμνησε για την ασφάλεια των μαθητών τόσο ως προς την ενημέρωση των σχολικών τροχονόμων όσο και με τις διαγραμμίσεις που έγιναν. Σχετικά με τα όποια κτηριακά προβλήματα, ο κ. Κουτρόπουλος είπε: ΄΄Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι παρεμβάσεις στα σχολεία που χρειάζονταν, ωστόσο κάποια θέματα μοιάζουν να μονιμοποιούνται παρότι παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εμείς δεν κάνουμε το άσπρο μαύρο το οποίο τώρα πρέπει να τώρα είναι γκρι. Υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες κτιριακές παρεμβάσεις και περιμένουμε΄΄.

Συνέπεια και σωστός προγραμματισμός δράσεις από τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, οι σχολικές επιτροπές βρίσκονταν επί ποδός ώστε να πραγματοποιήσουν έργα ή να διευθετήσουν εκκρεμότητες και τα σχολεία να είναι από σήμερα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις, ελαιοχρωματισμοί, αποκατάσταση ζημιών αλλά και εξωραϊσμοί στους εξωτερικούς χώρους. Στα ιδιαιτέρως θετικά, το γεγονός ότι οι καθαρίστριες και με εξάωρη παρουσία στα σχολεία, έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα.

Στην Δευτεροβάθμια…

Στη Δευτεροβάθμια, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά πρόεδρος της Επιτροπής Επαμεινώνδας Δούλος έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποψίλωσης και κοπής χόρτων, καθώς και οι απολυμάνσεις και μυοκτονίες σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ελαιοχρωματισμοί έγιναν στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αιγείρας, στο 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου καθώς και στο Λύκειο Καμαρών. Τοποθετήθηκαν νέα αλουμίνια στις τουαλέτες του Γενικού Λυκείου Καμαρών εκεί όπου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, καθώς και στο 1ο Λύκειο Αιγίου. Ακόμη έγινε μόνωση της ταράτσας στο Γυμνάσιο Διακοπτού και παρεμβάσεις στο στέγαστρο. Ανάλογες εργασίες αλλά μικρότερης έκτασης έγιναν και στο σχολικό συγκρότημα της Αιγείρας, ενώ εργασίες έγιναν στο 3ο Γυμνάσιο Αιγίου με αποξήλωση παλιάς καμινάδας του λεβητοστασίου στο προαύλιο, απομάκρυνση τσιμεντόπληθων και εγκατάσταση νέας καπνοδόχου.

Στην Πρωτοβάθμια…

Σε μία σειρά από ενέργειες για την ομαλή έναρξη και μετέπειτα λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Αιγιάλειας, προχώρησε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας. Έμφαση δόθηκε στην καθαριότητα και τον καλλωπισμό των σχολικών εγκαταστάσεων αλλά και την καλή συνεργασία με το προσωπικό των σχολείων έτσι ώστε η σχολική χρονιά 2022-23, να κυλήσει με ασφάλεια σε όλους τους τομείς.

Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας, Δημήτρης Ελευθεριώτης, πραγματοποιήθηκε απολύμανση, απεντόμωση – μυοκτονία σε όλες τις Σχολικές Μονάδες, κοπή χόρτων, καθαρισμός προαυλίων και εξωραϊσμός περιβαλλόντων χώρων. Ακόμη, εργασίες στις βρύσες που βρίσκονται στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, παρεμβάσεις στο 2ο Δημοτικό για τον διαχωρισμό αιθουσών και εξωτερικές εργασίες στο 1ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr