background img
banner
banner

Αντεγκλήσεις σε προεκλογική ατμόσφαιρα…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η επιστροφή στη… φθινοπωρινή πραγματικότητα βρήκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, με τις ίδιες αγωνίες και κόντρες, οι οποίες μάλιστα εντείνονται όσο τα θέματα του δήμου αρχίζουν να… τοποθετούνται σε προεκλογικό περιβάλλον. Πλατεία Αγ. Λαύρας, μεταφορά Τμήματος Φυσικοθεραπείας, απορρίμματα, ήταν τρία μόνο από τα μείζονα θέματα που μονοπώλησαν προ ημερησίας, το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος πραγματοποίησε ενημέρωση για το θέμα της πλατείας Αγ. Λαύρας, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το πιο σημαντικό είναι ότι το ποσό που πρέπει να εξασφαλίσει ο δήμος ως την επόμενη διαγωνιστική διαδικασία είναι 2.640.000 ευρώ καθώς πλέον πρέπει πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής και καινούριο τεχνικό δελτίο για να προχωρήσει το έργο από άλλη εταιρεία.

Οι ημερομηνίες της πλατείας και οι ερωτήσεις Χρ. Γούτου

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος είπε πως ΄΄κανείς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για την πολυβασανισμένη πλατεία ενώ διαβάζοντας δηλώσεις του πρώτου εργολάβου στo protionline.gr τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε πει πως η εταιρεία που εκπροσωπεί είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το έργο και να το τελειώσει σε 4-5 μήνες’’, αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε αυτό και προχώρησε η έκπτωσή του. Επίσης, στα λεγόμενα του εργολάβου περί συμφωνίας με την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ τον Νοέμβριο, ο κ. Γούτος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτή τη συμφωνία με τον δήμαρχο να του απαντά θιγμένος πως η συμφωνία αφορούσε τις δύο τεχνικές εταιρείες και όχι τον δήμο, κατηγορώντας τον ότι το ερμηνεύει όπως θέλει για λόγους εντυπώσεων.

΄΄Ρωτούσα και δεν μου απαντούσατε. Εσείς πότε το μάθατε όταν ήρθατε τον Δεκέμβριο και είπατε υποκατάσταση; Πώς συμφώνησαν αυτοί; Στην «πλάτη» του Δημοτικού Συμβουλίου; Αφού αναθεώρησαν τις τιμές τον Δεκέμβριο γιατί δεν τους αφήσαμε να το τελειώσουν σε πέντε μήνες και να έχουμε την πλατεία το Πάσχα; Σας ρώτησα αν είναι νόμιμο, με διαβεβαιώσατε και η Αποκεντρωμένη σας βρήκε λάθος κι ύστερα λέγατε πως δεν σας αφήνει η αντιπολίτευση. Εδώ που έχουμε φτάσει και μία πόλη στερείται την πλατεία της, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ενέργειές μας. Αναλάβατε τις ευθύνες σας, η εξουσία έχει συνέπειες, να δίνετε στον κόσμο την αλήθεια. Όχι να λέτε πως φταίει η αντιπολίτευση όταν οι άλλοι συμφωνούσαν πίσω από την πλάτη μας…΄΄, τόνισε ο κ. Γούτος.

Για το θέμα της πλατείας απάντησε στον κ. Γούτο και ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγαλέων Πόλις» Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος λέγονται πως ΄΄η ίδια η εταιρεία είχε ζητήσει υποκατάσταση, Οκτώβριο και Νοέμβριο γνωρίζαμε όλοι ότι η μοναδική λύση ήταν η υποκατάσταση. Αποδεχτήκατε την τοποθέτηση της εταιρείας που είχε «στριμωχτεί» και τα είπε το καλοκαίρι την ώρα που ήταν σε εκκρεμότητα η προσφυγή της στην Αποκεντρωμένη. Δεν είναι δυνατόν να τα υιοθετεί αυτά που είναι εις βάρος των συμφερόντων του δήμου, αρχηγός παράταξης΄΄.

Απαντώντας, ο δήμαρχος σημείωσε: ΄΄Η πλατεία έφτασε εδώ μετά την ένσταση των πέντε δημοτικών συμβούλων της παράταξης Γούτου. Εκτός από τις διαδικασίες που δεν είναι κι αυτές εύκολες, όταν είπα ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός δεν το σχολιάσατε, πράγμα που σημαίνει ότι ή μας έχετε εμπιστοσύνη ή σας άφησε αδιάφορο. Κανείς δεν ρώτησε για την πιο ουσιαστική δυσκολία. Για την πλατεία κ. Γούτο θα πρέπει να έχετε προσωπικά τύψεις γιατί όταν έπρεπε δεν συμπορευτήκατε με το να γίνει το έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα επιβεβαιώθηκε περίτρανα από τις ημερομηνίες που αναφέρθηκαν ότι γνωρίζατε και στο τέλος ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε λέγατε να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία τώρα διακρίνω ενδιαφέρον για την έκπτωτη εταιρεία΄΄.

Άρση της σύμβασης για τον δημοτικό φωτισμό ζήτησε η Β. Ψυχράμη

Η Βάσω Ψυχράμη κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι μονίμως κατηγορεί την αντιπολίτευση τονίζοντας πως «αυτή δεν είναι πολιτική στάση ανδρός που εκπροσωπεί 50.000 κόσμο». Σημείωσε ακόμη πως ο δήμαρχος ΄΄έχει θράσος απύθμενο όταν δηλώνει πως «προνοήσαμε ως δημοτική αρχή ώστε να κάνουμε εξοικονόμηση στην ενέργεια του δήμου και στο ρεύμα και περιμένουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο να μας πει για τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού»΄΄. Και συνέχισε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας»: ΄΄Μα καλά για λωτοφάγους μας περνάει; Αυτή η σύμβαση είναι εξαιρετικά επαχθής για τους δημότες, αφού θα επιφέρει καταβαράθρωση του δημοτικού ταμείου ενώ δεσμεύονται τα δημοτικά τέλη 12 χρόνων με 11 εκατ. ευρώ,. με την έκπτωση που εδόθη. Οι δημότες δεν θα μπορούν να αντέξουν τέτοιο βάρος. Το κράτος από τον κορωνοϊό σήμερα μας έχει δώσει εκατομμύρια και πρόσφατα για τα ληξιπρόθεσμα. Περίπου 8 εκατ. έχει λάβει η δημοτική αρχή αυτή την τριετία. Μπορούσαμε να αλλάξουμε μόνοι μας τα φωτιστικά των δρόμων. Δεν έχουμε ανάγκη κανέναν εργολάβο να τον πληρώνουμε τόσο για 12 χρόνια και αν γίνει φυσική καταστροφή να τα πληρώνουμε εμείς. Αυτή η σύμβαση είναι πρόκληση για τον κοινό νου. Κατά τα άλλα επιδίδονται σε ένα «κατηγορώ» των ανεύθυνων δημοτών. Επί Παναγόπουλου, ο κ. Καλογερόπουλος τα 4 εκατ. ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό τα θεωρούσε πολλά και επί των ημερών του τα 12 εκατ. τα βλέπει καλά και μας λέει ότι προνόησε΄΄.

Τα έργα και το Τεχνικό Πρόγραμμα

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης μίλησε ακόμη και για την εκτέλεση των προβλεπόμενων από το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, έργων, επισημαίνοντας: ΄΄Βλέπουμε δημοσιεύματα ότι φροντίζουν τα χωριά. Η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο δεν εφαρμόστηκε καν το 2021. Για το 2022 έχω υποβάλει ερώτημα εδώ και 4 μήνες για την πορεία υλοποίησής του στην Τεχνική Υπηρεσία και δεν έχω λάβει απάντηση. Το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, είχε έργα τεχνικά μικρά και οδοποιίας βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και στα κέντρα και στην περιφέρεια, να αφήσουμε τον λαϊκισμό΄΄.

Ζήτησε ακόμη ενημέρωση για το master plan του λιμανιού, τονίζοντας πως ΄΄ο δήμαρχος δεν είναι παράνομος μόνο στην πλατεία αλλά σε όλα τα μεγάλα θέματα έχει κάνει λάθος, συνειδητά ή ασυνείδητα άρα δεν τον εμπιστευόμαστε και οφείλει να τα φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζουμε. Γνωρίζουμε σαν πόλη, μία πρωτοφανή υποβάθμιση. Έχουμε μονίμως απευθείας αναθέσεις για τα απορρίμματα, ο κόσμος παραπληροφορείται. Όλοι οι μεταφορείς πρέπει να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς κάτι που δεν συμβαίνει΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Θέλουμε να φροντίσουμε σήμερα για τους επόμενους γιατί αυτοί θα είμαστε εμείς!΄΄

΄΄Το Ταμείο Ανάκαμψης «τρέχει» και ο δήμαρχος λέει «όχι άλλες μελέτες». Επιβάλλεται να κάνουμε μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης στα δημοτικά κτίρια που είναι ενεργοβόρα. Εσείς βρήκατε μελέτες, τι θα βρουν οι επόμενοι;΄΄, ρώτησε η κ. Ψυχράμη, για να πάρει την εξής απάντηση από τον δήμαρχο: ΄΄Σαφώς και θέλουμε μελέτες, αυτό το είχα πει για τις αλλεπάλληλες συγκοινωνιακές μελέτες που γίνονταν τροποποιήσεις. Ήδη έχουμε μελέτες και εγκρίσεις. Θέλουμε να φροντίσουμε σήμερα για τους επόμενους γιατί θεωρούμε ότι θα είμαστε εμείς οι επόμενοι. Γιατί ο κόσμος θα εκτιμήσει το έργο μας σε σχέση με τις δυσκολίες. Τι λέγατε όταν αναλάβαμε εμείς; Η κατάντια του Αιγίου. Εγώ δεν ήμουν, εσείς ήσασταν. Προσπαθείτε να επισυνάψετε προσωπικά στον Καλογερόπουλο τα πάντα, ακόμη και ότι παίζω με τους νεκρούς. Αλλά τι να κάνω εγώ που δεν είπε κανείς σε εμάς τι συνέβαινε; Σε άλλη περίπτωση που το ζήτησε κάποιος βρήκαμε τη λύση. Ψάχνετε να βρείτε αφορμές και όχι αιτίες΄΄.

Με την τελευταία τοποθέτησή του, ο δήμαρχος απάντησε στις επικρίσεις των Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου και Αγγελικής Κουρή για την τέλεση πολιτικής κηδείας προ ημερών εκτός κοιμητηρίου αφού δεν δόθηκε άδεια από τον ιερέα, ζητώντας να υπάρξει πρόβλεψη ώστε στο εξής να μην τελείται σε χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, για το ζήτημα τοποθετήθηκαν και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά και ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος ζητώντας η μεν πρώτη να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο και ο δε αντιδήμαρχος να ζητείται η παραχώρηση του κοιμητηρίου καθώς στην προκειμένη περίπτωση κανείς δεν απευθύνθηκε στον δήμο που είναι υπεύθυνος για το κοιμητήριο.

Οι… ευθύνες της Φυσικοθεραπείας και η παραδοχή για την εκδίκαση στο ΣτΕ

Ο δήμαρχος πραγματοποίησε ενημέρωση και για το θέμα της μεταφοράς της Φυσικοθεραπείας, για το οποίο παρουσιάστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας: ΄΄Η αίτηση αναστολής της απόφασης μεταφοράς απορρίφθηκε από το ΣτΕ, αναμένουμε στις 13 Οκτωβρίου την απόφαση πάνω στην αίτηση ακύρωσης που έχουμε καταθέσει, όμως είναι δύσκολο καθώς δεν έχει κερδηθεί κανένα αίτημα που να έχει σχέση με την προσβολή Προεδρικού Διατάγματος΄΄. Ο κ. Γούτος, επί του θέματος, είπε: ΄΄Ελπίζω να μην έχετε παράπονο από εμένα ότι δεν στήριξα τις ενέργειές σας για παραμονή ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούσα. Πρότεινα όμως κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν, ήμουν «παρών». Δεν ξέρω ποιος φταίει αλλά το ότι το χάσαμε χωρίς να έχουμε πάει ούτε μέχρι την Αθήνα, δεν σας το συγχωρώ΄΄. ΄΄Όλη η Ελλάδα έχασε τα ΤΕΙ όχι μόνο εμείς και τα πήρε η Κεραμέως η οποία από μερικούς εδώ μέσα είναι στο απυρόβλητο λόγω της πολιτικής συστράτευσης΄΄, απάντησε ο δήμαρχος. ΄΄Δεν μπορείτε να τα γυρίζετε σε εμάς. Εμείς ξέρουμε ότι φταίει η Κεραμέως και ο Μπούρας αλλά και οι βουλευτές που δεν μας στήριξαν. Εσείς δεν ξέρετε;΄΄, ρώτησε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Προβληματίζει η καθυστέρηση στην αποχέτευση

Ο κ. Καλογερόπουλος μίλησε και για την καθυστέρηση στο θέμα των αποχετευτικών δικτύων, λέγοντας: ΄΄Η αποχέτευση έχει προχωρήσει με μία σχετική καθυστέρηση, γίνονται αλλεπάλληλες συναντήσεις, το τελευταίο δίμηνο είχαμε πολύ αργοπορημένη δράση πιθανώς λόγω της αλλαγής των μετόχων της διοίκησης. Έχουμε χρονοκαθυστέρηση, έχω στείλει επιστολή στην οποία διατυπώνεται η διαπίστωση ότι το έργο έχει καθυστερήσει είχαμε και σήμερα (χθες) σύσκεψη και κάθε 15 μέρες ώστε να δούμε πόσο γρήγορα μπορεί να πάει, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ανάδοχος εγκρίθηκε με βάση το χρονοδιάγραμμα που έφερε. Άρα δεν πρέπει να καθυστερήσει δεδομένου και του προβλήματος των ανατιμήσεων. Υπήρξαν δε και οι διαμαρτυρίες την καλοκαιρινή περίοδο για τις ώρες κοινής ησυχίας πάνω στις οποίες βρήκαν κι αυτοί δικαιολογία΄΄.

Για το ζήτημα του διυλιστηρίου Σελινούντα, ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως δεν έχει ακόμα ενταχθεί με οριστική χρηματοδότηση, ενώ έκανε γνωστό πως έχει ζητήσει με επιστολή στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη διευκόλυνση των χρηστών του τραίνου.

Να δοθεί έμφαση στα προβλήματα της κοινωνίας και τις επιπτώσεις της ενέργειας

Τα προβλήματα της κοινωνίας έθιξαν οι κ. Παπακωνσταντινόπουλος και Κουρή. Ο επικεφαλής της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» είπε πως δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους χωρίς ρεύμα και ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα ένταξης ερασιτεχνικών σωματείων στα μητρώα της Γ.Γ. Αθλητισμού, ζητώντας από το ΝΠΔΔ του δήμου να απειθαρχήσει και να επιτρέπει στους νέους των σωματείων να κάνουν χρήση των αθλητικών χώρων του δήμου.

Η κ. Κουρή στην εύστοχη τοποθέτησή της, μίλησε για την ακρίβεια και τις αυξήσεις που δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση στους δημότες τονίζοντας πως τον χειμώνα δύσκολα θα βγει η εξίσωση και λέγοντας πως η κυβέρνηση αναβαθμίζει την αντιλαϊκή πολιτική της με τιμωρίες της δήθεν εξοικονόμησης ενέργειας. Ζήτησε δε να γίνει ενημέρωση από τη δημοτική αρχή ώστε να ληφθούν αποφάσεις ή και ξεχωριστή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ έθεσε ερωτήματα του τύπου «ποιες είναι οι συνέπειες στη λειτουργία του δήμου από την αύξηση κόστους της ενέργειας π.χ. στη θέρμανση σχολείων», «πώς θα επηρεάσει η αύξηση του κόστους της ενέργειας τα δημοτικά τέλη;» κ.ά.

Εν αναμονή της ερμηνείας του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα

Για το ζήτημα των απορριμμάτων, ο κ. Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Βάσει της σύμβασης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχουμε χώρο για να διαθέτουμε τα σκουπίδια. Οι διαδικασίες προχωρούν είμαστε σε επαφή με το υπουργείο για τον επόμενο αποδέκτη. Έχουμε πετύχει τη χρηματοδότηση (κάπου 5,5 εκατ. ευρώ) της ΜΕΒΑ που θα μειώσει τα απόβλητα κατά το ήμισυ άρα πρέπει να γίνει το συντομότερο, είμαστε στη φάση της έγκρισης τευχών δημοπράτησης. Παράλληλα, βγήκε ο νόμος που αφορά τη δυνατότητα Περιφερειακού Σχεδιασμού για το μέλλον. Είμαστε σε επαφή με τον ΣΥΔΙΣΑ και τη Γ.Γ. του υπουργείου προκειμένου να δούμε πόσο σύντομα μπορεί να υλοποιηθεί. Για την υλοποίησή του Περιφερειακού Σχεδιασμού χρειάζονται και ερμηνευτικές εγκύκλιοι΄΄.

Για το θέμα των απορριμμάτων, ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος τόνισε: ΄΄Έχει δημοπρατηθεί το εργοστάσιο απορριμμάτων στου Φλόκα θα καλύψει κάποιους δήμους όχι όμως την Αιγιάλεια. Άρα δήμαρχε, φρούδες ελπίδες από τη στήριξή σας στον τον κ. Αλεξόπουλο ο οποίος σας γύρισε την πλάτη. Αυτή τη στιγμή το μέλλον είναι όχι αβέβαιο αλλά τραγικό. Θα λήξει η ημερομηνία της αιματηρής μεταφοράς και θα ξεμείνουμε. Πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση γιατί εμείς μένουμε απέξω και δεν θα έχουμε καμία λύση για το μέλλον. Το υπουργείο δεν μπορεί να αφήσει έναν δήμο χωρίς λύση γιατί αύριο δεν θα μπορεί ούτε τη μεταφορά να καλύψει΄΄.

Απαντώντας, ο δήμαρχος επισήμανε τα εξής: ΄΄Το εργοστάσιο θα πάρει τους δήμους που θα είναι στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Κανένας δεν μπορεί να πει σήμερα ποιους θα πάρει. Μετά τις διευκρινιστικές θα περιγράφει τι θα περιλαμβάνεται τότε. Το εργοστάσιο δημοπρατείται με ικανότητα διαχείρισης και όχι με αυτούς που στέλνουν τα απορρίμματα. Η διαχείριση του εργοστασίου έχει γίνει σύμφωνα με τα ισχύοντα το 2025, ό,τι προβλέπει δηλαδή η Ε.Ε. Άρα αυτό που έχει σημασία είναι πώς στον Περιφερειακό Σχεδιασμό θα είναι μέσα και το Αίγιο που μέχρι τώρα και για χρόνια, δεν είναι. Για τη μεταφορά υπάρχει και απόφαση με ΦΕΚ και υλοποίηση αποδοχής από τον αποδέκτη΄΄.

Εγκρίθηκε η εκμίσθωση του δημοτικού χώρου του γηπέδου Βαλιμιτίκων

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκμίσθωσης του δημοτικού χώρου γηπέδου της Δημοτικής Κοινότητας Βαλιμητίκων Δήμου Αιγιαλείας, στον Αθλητικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ρίου, με τον πρόεδρο της Κοινότητας Κώστα Δημακόπουλο να αναλύει το σκεπτικό και την μεγάλη προοπτική όχι μόνο για την κοινότητά του και τον δήμο. Οι κ. Γούτος και Ψυχράμη τον συγχάρηκαν χαρακτηρίζοντάς τον ως φωτεινό παράδειγμα αυτοδιοικητικού, και εκτιμώντας ότι θα βοηθήσει την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και γενικότερα θα αναβαθμίσει την περιοχή. Διευκρινίσεις ζήτησαν οι Γιώργος Κουβαράς και Αγγελική Κουρή σχετικά με το εάν θα μπορεί να χρησιμοποιείται ο χώρος από τους δημότες με τον πρόεδρο να ξεκαθαρίζει πως δεν θα περιοριστεί η χρήση του γηπέδου το οποίο ούτως ή άλλως βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Τελικώς, η εκμίσθωση του χώρου ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην της κ. Κουρή που ψήφισε αρνητικά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr