background img
banner
banner

Από «βομβαρδισμένο» τοπίο… πηγή ανάπτυξης

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Μία έντονη κινητικότητα επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο από πλευράς δήμου και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου όσο και από ιδιώτες και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την πρόοδο της περιοχής, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη λιμενική ζώνη του Αιγίου. Η παρθένα αναπτυξιακά περιοχή, ο σωστός προγραμματισμός και οι ελκυστικές προτάσεις – σχέδια, δημιουργούν νέες προοπτικές και πλέον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις αλλά και βάσιμες ελπίδες πως κάτι αλλάζει…

Το δυνατό «χαρτί» του δήμου, η παραλία Αιγίου, για την ώρα παραμένει… αχίλλειος πτέρνα καθώς τη «στοιχειώνουν» οι παλιές εγκαταλελειμμένες αποθήκες. Εκτιμάται δε πως όταν θα γίνει η αρχή θα υπάρξει «ντόμινο» ανάπτυξης καθώς η μία επένδυση θα φέρει την άλλη. Το ζητούμενο βέβαια, είναι να γίνει η αρχή… Το ενδιαφέρον πάντως φαίνεται πως αρχίζει να… ξεσπάει και για ορισμένες περιπτώσεις το «τώρα ή ποτέ» ταιριάζει απόλυτα.

Το πρώτο σημείο που παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές για την ποθητή «αρχή» είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού. Η μη ευόδωση της πρότασης του τεχνικού γραφείου Μαυρουδή έφερε την παραχώρηση στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την κατάθεση από μέρους της διαφοροποιημένης πρότασης στο ΕΣΠΑ, η οποία έχει κατατεθεί από τις 20 Οκτωβρίου του 2021 και άπαντες βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης που θα βγει από μέρα σε μέρα. Περιλαμβάνει την αξιοποίηση του κτιρίου και των βαγονιών και αφορά δράσεις που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση. Θα δημιουργηθεί δε μουσείο ιστορίας και πολιτισμού του τρένου με αναφορά στη σταφίδα και θα είναι μοναδικό στην Ελλάδα, ίσως και πανευρωπαϊκά. Το ανατολικό τμήμα των εγκαταστάσεων, βάσει του πρότζεκτ του κ. Μαυρουδή, περιλαμβάνει τον ξενώνα για τη φιλοξενία των νέων και την εστίαση και το δυτικό τη διαμόρφωση εκθεσιακού κέντρου.

Τι θα περιλαμβάνει το Θεματικό Πάρκο

Αναλυτικότερα, οι κτιριακές υποδομές του ¨ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ” περιλαμβάνουν το διατηρητέο κτίριο του Σταθμού επιφανείας 400 τ.μ., 45 βαγόνια (2 μουσειακούς μουτζούρηδες, 5 κλινάμαξες, 17 επιβατικά και 21 εμπορικά) συνολικής επιφανείας 720 τ.μ. τα οποία θα εγκατασταθούν στον χώρο του Σταθμού και θα μετατραπούν σε θεματικά βαγόνια, καθώς και νέα διώροφη κατασκευή συνολικής επιφανείας 360 τ.μ., εντός των οποίων θα αναπτύσσονται:

-Χώροι εστίασης (εσωτερικά στο κτίριο του σταθμού, στους εξωτερικούς χώρους και σε βαγόνια),

– Εκθεσιακός χώρος και Βαγόνια γευσιγνωσίας για την προβολή των τοπικών προϊόντων.

– Ξενώνας φιλοξενίας Νέων (Youth Hostel) σε βαγόνια και κλινάμαξες, συνολικής δυναμικότητας 124 κλινών.

– Μουσείο Ιστορίας & Πολιτισμού του τρένου, καθώς και αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συναντήσεων κ.α., στο διατηρητέο κτίριο του Σταθμού, -βαγόνια κατάλληλα διαμορφωμένα για Εκπαιδευτικά βιωματικά μαθήματα και Πολιτιστικά δρώμενα,

-βαγόνια για αναψυχή και διασκέδαση διαμορφωμένα για Ψυχαγωγικά παιγνίδια, -Μικρού μεγέθους Αθλητικές εγκαταστάσεις,

– Παιδική χαρά, με θέμα το τρένο- Χώρο στάθμευσης Ι.Χ. & πούλμαν.

Ολόκληρη η υπόλοιπη έκταση του σταθμού θα διαμορφωθεί σε έναν απέραντο κήπο, με την δημιουργία υπερυψωμένων αποβαθρών για την διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών στα βαγόνια, διαδρόμων επικοινωνίας, σημείων συνάντησης και ξεκούρασης, ενώ θα φυτευτεί ολόκληρη η υπόλοιπη έκταση με δένδρα, φυτά και άνθη.

Κάπως έτσι, το θεματικό πάρκο χωρίζεται σε τρεις ενότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα του σχολικού εκπαιδευτικού τουρισμού, ο οποίος έχει πολύ μεγάλες προοπτικές σε όλη την Ευρώπη και παρουσιάζει τεράστια δυναμική. Η δε ξενάγηση στο πάρκο θα είναι ιδιαιτέρως ελκυστική και θα έχει θεατρικό χαρακτήρα. Ήδη υπάρχει προσανατολισμός ως προς τη θεματολογία του διαθεματικού πάρκου με επίκαιρες προσεγγίσεις που θα αφορούν π.χ. το μπούλινγκ, το εύ αγωνίζεσθαι, τον πόλεμο, τη μετανάστευση, ενώ θα αναπτυχθούν συνεργασίες με εταιρείες, στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης αλλά και με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ως προς το μπούλινγκ, το σκεπτικό ταύτισής του με το τρένο, εντυπωσιάζει: Η επιλογή ενός παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος και την δημιουργία ενός Κέντρου για τον ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ (bullying ) δεν έγινε τυχαία. Ο λόγος είναι η αξιοποίηση του συμβολισμού που έχει ένας Σταθμός των τρένων, όπου εκεί συναντώνται πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, συνταξιδιώτες και συνοδοιπόροι που θα ταξιδέψουν στο ίδιο βαγόνι για τον ίδιο ή διαφορετικό προορισμό. Ιδιαίτερα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στο «ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΕΝΩΝ» θα υλοποιούνται καινοτόμα Εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα συμβάλλουν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων των Νέων. Θα δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές κατά την διάρκεια της εκδρομής τους να κατανοήσουν τον σεβασμό για όλους τους ανθρώπους και να αισθανθούν ότι είμαστε όλοι Πολίτες αυτού του κόσμου που ταξιδεύουμε με το ίδιο Τρένο, στο ίδιο Βαγόνι.

Είναι πρώτη φορά που στην χώρα μας δημιουργείται μία δομή για το πολιτισμό της καθημερινότητας, ένα Πολιτιστικό Κέντρο που μέσα από κοινωνικά – πολιτιστικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, θα δίνει την δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων των νέων.

Με κοινή συνισταμένη τη σταφίδα…

Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες, μετά την παραχώρηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, για την ανακατασκευή της αποθήκης που βρίσκεται έμπροσθεν του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, για την οποία η εταιρεία του κ. Μαυρουδή έχει δωρίσει την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη και αναμένεται η μηχανολογική. Στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί η έκθεση για τη σταφίδα, ενώ θα περιλαμβάνει και χώρους φιλοξενίας. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία ναυτικού μουσείου, σε συνάρτηση με την αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού Λιμεναρχείου που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό των πλοίων σε συνάρτηση με τα πριμαρόλια. Είναι εμφανές ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει διαφορετική αξιοποίηση των χώρων, με μία όμως κοινή συνισταμένη: Τη σταφίδα.

Αποκατάσταση της όψης των παλαιών αποθηκών

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα της παραλίας με την όψη των παλαιών κτιρίων, ήδη η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει κάποιες ενέργειες, με πρώτη κίνηση την καταγραφή των αποθηκών, η κακή κατάσταση των οποίων κάνει την παραλιακή ζώνη να θυμίζει… βομβαρδισμένο τοπίο. Να σημειωθεί πως όλα αυτά τα κτίρια είναι διατηρητέα, ενώ θα υπάρξει μία προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, εφόσον ξεκαθαρίσει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κάθε μίας αποθήκης.

Στόχος είναι να υπάρξει προσέλκυση χωρίς να αποτρέπει το όποιο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο ετοιμόρροπο κτίσμα. Σκοπός είναι η αναπαλαίωση των αποθηκών αυτών ώστε να αναζωπυρωθεί το όποιο ενδιαφέρον έχει καταγραφεί ως τώρα από ιδιώτες επενδυτές, με κάποιους να οραματίζονται την παραλιακή ζώνη ως ένα νέο «Ελληνικό» σε μικρογραφία αυτού της Αττικής.

Τέλος, τους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγίου, το έργο κατασκευής της μαρίνας τουριστικών σκαφών στις εγκαταστάσεις του Ι.Ν.Ο.Α., μέσω διεθνούς πανευρωπαϊκού διαγωνισμού. Και ακολουθούν: Η αναπαλαίωση παλαιού ξενοδοχείου από ιδιώτη, η αξιοποίηση του κτιρίου της παλαιάς ηλεκτρικής και βέβαια… η επανάχρηση των κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας. Η πραγματικότητα είναι πως ο δρόμος της ανάπτυξης είναι μακρύς και δύσβατος. Σημασία έχει όμως, πως έχει ανοίξει…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr