background img
banner
banner

Από το Ίλιον στην… Αλυκή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ

Μια όμορφη επίσκεψη δέχτηκε η παραλιακή ζώνη της πόλης και πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και μέλη του Εκπολιτιστικού Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Αλυκής ”Ο Άγιος Νικόλαος” το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και λίγο πριν το μεσημέρι, από μέλη του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) που ανήκει στον δήμο Ιλίου του, νομού Αττικής. Τα συνολικά 51 άτομα – επισκέπτες από την πρωτεύουσα, φαίνεται ότι συνδύασαν άψογα μια βόλτα στην… θάλασσα αρχικά, με το βουνό σε δεύτερο χρόνο, με την επόμενη επίσκεψή τους στην εμβληματική Παναγία Πλατανιώτισσα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί και προσκυνηματική δράση.

Το τερπνόν μετά του ωφέλιμου

Η ιδέα του να βρεθεί η όμορφη εκδρομική παρέα από το Ίλιον στο Αίγιο και συγκεκριμένα στον υδροβιότοπο της Αλυκής, ήταν των ίδιων των μελών του ΚΑΠΗ, καθώς κάποια μέλη είχαν ακούσει και είχαν διαβάσει σχετικά με την ύπαρξη του υδροβιότοπου και θέλησαν να συνδυάσουν το… τερπνόν μετά του ωφέλιμου. Η άφιξη του εκδρομικού πούλμαν έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί στον υδροβιότοπο, όπου και παρέμεινε για 45′ στον χώρο. Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Νίκος Παπαδόπουλος, άρχισε να εξηγεί την σημαντικότητα της λίμνης στα μέλη του ΚΑΠΗ, τα φυσικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στην πόλη και τα είδη των πουλιών που ελκύει. Ο κ. Παπαδόπουλος δέχτηκε “καταιγισμό” ερωτήσεων από τους εκδρομείς για την ιστορία του τόπου, την ύπαρξή της στους αιώνες, την τεράστιας αξίας συμβολή της στην χλωρίδα και πανίδα, ενώ ανέλυσε κάθε φάση και εικόνα του βιότοπου, ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες.

Σε φιλικό κλίμα η ξενάγηση

Η πλειάδα των μελών του Δ.Σ. και ο πρόεδρος του συλλόγου “Αγ. Νικόλαος” ήταν πολύ φιλικοί και επεξηγηματικοί στις πληροφορίες που ζήτησαν να μάθουν οι εκδρομείς, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς, έδειχναν να ξέρουν (θεωρητικά) τις πιο βασικές πληροφορίες για τον υδροβιότοπο, ενώ κάποιοι λίγοι δήλωναν… λάτρεις των θαλάσσιων σπάνιων πουλιών και διαφόρων ειδών ζώων που “φιλοξενεί” το σημείο, λέγοντας μάλιστα ότι είναι ένας σοβαρός λόγος προσέλκυσης νέου εναλλακτικού τουρισμού και ενδιαφέροντος και πώς θα προτείνουν και σε άλλους συλλόγους και φορείς, μια τέτοια ανάλογη εκδρομή στην Αλυκή.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και όλοι οι εκδρομείς το… καταχάρηκαν δεόντως, καθώς ο ήλιος και η θερμοκρασία που επικρατούσαν προχθές το μεσημέρι στην ακτή της πόλης, ήταν κάτι περισσότερο από καλοκαιρινή! Τα μέλη του ΚΑΠΗ ήταν όλοι από 60 έως και 80 ετών και μάλιστα, πολλοί από αυτούς παρ’ όλο που δεν είναι αμιγώς η “γενιά των σόσιαλ μίντια”, δεν έχασαν την ευκαιρία να τραβούν φωτογραφίες το τοπίο ή σέλφι προκειμένου να τις ανεβάσουν στο προσωπικό τους λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι πάλι… “κρέμονταν από τα χείλη” του κατά την περίσταση “ξεναγού” του βιότοπου Νίκου Παπαδόπουλου, ο οποίος με πολύ μεγάλη διάθεση και επιμονή προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του για τον σπάνιο χώρο, τα ξεχωριστά είδη πτηνών και γενικά των διαφόρων ιδιομορφιών που “συγκεντρώνει” η υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας περιοχή του υγροτόπου της Αλυκής.

Θαύμασαν την χλωρίδα και την πανίδα

Ο ενθουσιασμός των εκδρομέων για την περιοχή, αλλά και την οικολογική σημασία της ήταν έκδηλος, ενώ στο τέλος της ξενάγησης, κάποιοι έκαναν ερωτήσεις στα μέλη του τοπικού συλλόγου που… ξέφευγαν των ορίων του υδροβιότοπου και της ιδιομορφίας της παραλιακής περιοχής, υποβάλλοντας ερωτήσεις για το αν υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες στην ακτογραμμή της θαλάσσιας περιοχής, ποιες είναι οι υποδομές της περιοχής, τι κάνουν τα δύο μεγάλα πλοία που έχουν δέσει στα ντοκ του λιμανιού και βέβαια, για το ποια είναι η τουριστική ανάπτυξη που τελείται και ο ποιος ο προσανατολισμός της τουριστικής ανάπτυξης από την δημοτική αρχή. Να σημειωθεί ότι η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000 και θεωρείται προστατευόμενη, γεγονός που έκανε τους εκδρομείς να θαυμάσουν ακόμα πιο πολύ τη λειτουργία, την ποικιλομορφία και τις ομορφιές του υδροβιότοπου της Αλυκής, αφήνοντας σαφή… υπόσχεση ότι θα “μεταλαμπαδεύσουν” το ενδιαφέρον και σε άλλα, όμορα ΚΑΠΗ της πρωτεύουσας, ώστε να βρεθούν και να απολαύσουν μια από τις πιο σπουδαίες φυσικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Δυτική Ελλάδα.

Ν. Παπαδόπουλος: “Ήταν μία εκπαιδευτική εκδρομή μιας δομής που αγάπησε αμέσως την Αλυκή”

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου “Άγιος Νικόλαος” Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος, επισήμανε για την εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκδρομή του ΚΑΠΗ από το Ίλιον: “Χαιρετίζουμε κάθε ανάλογη δράση και κάθε άλλη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να γίνει γνωστή απ’ άκρη σ’ άκρη η τοπική ιδιομορφία της Αλυκής, με τον υδροβιότοπό της. Για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια εκπαιδευτική εκδρομή μιας δομής από την πρωτεύουσα, έδειξε το ενδιαφέρον της για την Αιγιάλεια και συγκεκριμένα για την Αλυκή” ο οποίος μάλιστα, είχε την ευκαιρία κατά την ξενάγηση, να αναφερθεί και σε ιστορικά στοιχεία και πιο συγκεκριμένα, από τα παλαιά χρόνια που ήταν αλυκές. Τα μέλη του τοπικού συλλόγου, αμέσως μετά αναφέρθηκαν σε ιστορικά στοιχεία και στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, όπου ο υδροβιότοπος της Αλυκής ήταν το σημείο που επιβιβάστηκαν οι τελευταίοι Τούρκοι της Βοστίτσας, προκειμένου να αναχωρήσουν από την Αιγιάλεια, διωγμένοι από τα πρωτοπαλίκαρα του Ανδρέα Λόντου. Μάλιστα λέγεται, ότι η Αλυκή ήταν το πρώτο σημείο “άτακτης φυγής” όχι μόνο των τουρκόφωνων εκείνης της εποχής, αλλά και των Αρβανιτών Αλβανόφωνων που υπήρχαν σε μια μεγάλη έκταση στην ευρύτερη περιοχή.

Περιμένοντας το… κονδύλι

Τέλος να σημειωθεί ότι, το επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκριθεί ένα κονδύλι ενός ειδικού προγράμματος που αφορά περιοχές της Ελλάδας με μεγάλο βιοφυσικό ενδιαφέρον, όπως είναι και ο υδροβιότοπος της Αλυκής, χρήματα που πρόκειται μελλοντικά να δαπανηθούν προκειμένου να γίνουν παρατηρητήρια και εγκαταστάσεις, πάρκινγκ και ειδικές ενημερωτικές πινακίδες χαρτογράφησης. Στο πρότζεκτ του όλου εγχειρήματος, θα υπάρχει και η δυνατότητα “touching-paidia”. Μια εφαρμογή νέας γενιάς που μπορεί καθένας επισκέπτης, με απευθείας σύνδεση με τον δορυφόρο, να βρίσκει επί τόπου πληροφορίες σε σταθερά τάμπλετ που θα υπάρχουν διαθέσιμα, ή να ενημερωθεί για την ιστορικότητα του τόπου και χιλιάδες άλλες λεπτομέρειες για τον βιότοπο, την χλωρίδα και την πανίδα του και τον τοπικό σύλλογο “Άγιος Νικόλαος”.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr