background img
banner
banner

Μηδενικές αποζημιώσεις για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΕΤΟ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΓΕΝΑΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

«Ξεκρέμαστοι» παραμένουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αιγιάλειας που οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου, υπέβαλαν αίτηση για αποζημίωση ωστόσο ο ΕΛΓΑ απέρριψε τα αιτήματά τους. Η ζημιά που υπέστησαν συνεπάγεται με απώλεια εισοδήματος, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ασφάλιστρα στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων…

Τον έντονο προβληματισμό των συναδέλφων του, παραγωγών εσπεριδοειδών, μεταφέρει στο protionline.gr ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες εσπεριδοειδών από τον παγετό που είχε σημειωθεί πέρυσι τον Ιανουάριο. Όπως είπε, ΄΄η κακοκαιρία είχε χτυπήσει πολλές περιοχές της Αιγιάλειας τόσο σε Σελινούντα, Ροδοδάφνη όσο και σε Τέμενη και Βαλιμίτικα και αλλού. Ξέρω περιπτώσεις από συναδέλφους που είχαν επάνω στα δέντρα τους, πολλούς καρπούς και ο πάγος τα έκαψε κυριολεκτικά όλα. Δεν φτάνει που το λεμόνι δεν έχει τιμή και που με τις «ευλογίες» του κράτους η εγχώρια αγορά γεμίζει με ξένα αμφιβόλου ποιότητας, έχουμε και τις ζημιές να μας βγάζουν εκτός΄΄.

Ξεκίνησαν ενστάσεις αλλά συνήθως… απορρίπτονται

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου, ΄΄μετά τις αιτήσεις που έγιναν, ήρθε ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ για έλεγχο διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι το πρόβλημα. Μάλιστα, δεν χωρεί αμφιβολία ότι σημειώθηκαν ζημιές καθώς υπάρχει παραγωγός που έχει καταγράψει ως και σε βίντεο την εικόνα στο κτήμα του. Τα πορίσματα βγήκαν και ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, και δεν εγκρίθηκε ούτε… ένα ευρώ αποζημίωση για την Αιγιάλεια. Μιλάμε για μία τραγική κατάσταση καθώς δεν ξέρουμε πώς να βρούμε το δίκιο μας. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι κατέθεσαν ενστάσεις, όμως είναι αμφίβολο εάν θα δικαιωθούν. Η πολιτική αυτή του ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτη. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη χρονιά που εξαιρείται η Αιγιάλεια για αποζημιώσεις στο λεμόνι. Έχουμε να πάρουμε αποζημίωση από ζημιές εδώ και 15 χρόνια. Επίσης, πρέπει να πούμε και να γνωρίζει ο κόσμος ότι, βάσει των πορισμάτων, είμαστε η μόνη περιοχή που εξαιρείται από τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022΄΄.

Ο ΕΛΓΑ τούς καλεί να καταβάλουν τα ασφάλιστρα

Εν τω μεταξύ, μπορεί ο ΕΛΓΑ να… υποτιμάει τις ζημιές στα εσπεριδοειδή της Αιγιάλειας, έχει όμως τις ίδιες αξιώσεις από τους καλλιεργητές. ΄΄Ο ΕΛΓΑ μας καλεί κάθε έτος, Μάρτη μήνα, να καταβάλλουμε τις εισφορές μας, οι οποίες δεν είναι καθόλου μικρές. Εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις χρεώσεις, έχουμε δεν έχουμε και μπορούμε δεν μπορούμε. Ο οργανισμός όμως, δεν μας έχει δώσει τόσα χρόνια ούτε καν ένα ευρώ. Δεν έχουν στηρίξει ποτέ τον Αιγιαλέα παραγωγό εσπεριδοειδών. Δεν ξέρω για ποιους λόγους γίνεται αυτό, αλλά τα τελευταία έτη, τα πορίσματα που βγάζουν για εμάς, είναι συνεχώς μηδενικά. Αυτό που συμβαίνει ονομάζεται απαξίωση. Για αυτή εξαίρεση που υφιστάμεθα, μεγάλη ευθύνη έχουν και οι βουλευτές της Αχαΐας, οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούν, καθώς δεν έχουν ενδιαφερθεί ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα. Θα μπορούσαν να “ρίξουν” και μία ματιά σε εμάς, τους αγρότες του κόπου, να υπερασπιστούν τον κλάδο και τα οικονομικά του προβλήματα΄΄, αναφέρει ο κ. Λουκόπουλος και καταλήγει: ΄΄Αυτό που συμβαίνει, είναι κοινωνικά και επαγγελματικά μία τεράστια αδικία. Πώς ο ντόπιος παραγωγός θα μπορέσει να σταθεί στην αγορά; Πώς θα πληρώσει τις υποχρεώσεις του και θα θρέψει την οικογένειά του; Εκπέμπουμε “SOS” προς κάθε κατεύθυνση, καθώς ο κλάδος στο κομμάτι των εσπεριδοειδών, περνάει την πιο μεγάλη κρίση που έχει αντιμετωπίσει όλα τα χρόνια΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr