background img
banner
banner

«Ναι» στη ζωή από τη δράση της αιμοδοτικής αλληλεγγύης

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ… ΔΥΝΑΤΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ

Μια πολύ σημαντική προσπάθεια αγάπης και εθελοντισμού, έλαβε χώρα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αιγίου της οδού Μελετοπούλων. Επί πέντε περίπου ώρες, η αντιδημαρχία Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Αιγιάλειας και το σωματείο Α.Σ.Π.Π.Α.Μ.Α, διοργάνωσαν και υλοποίησαν εθελοντική αιμοδοσία η οποία απευθυνόταν σε κάθε ενήλικα δημότη που μπορεί να ευαισθητοποιείται με την κοινωνική προσφορά για το αίμα και να συμβάλλει απέναντι στο πρόβλημα της ελλείψεως, έμπρακτα.

Τσουμπού: «Ο κορωνοϊός έγινε η αιτία να “μικρύνει η δεξαμενή” των εθελοντών»

Ερωτώμενα από το protionline.gr τα μέλη του Αχαϊκού “Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων Από Μεσογειακή Αναιμία” για τη συμμετοχή τους στην πολύτιμη δράση “ζωής”, τόνισαν ότι το σωματείο τους μετέχει ενεργά σε κάθε ανάλογη δραστηριότητα και συμμετείχε και στην δράση με μεγάλη χαρά, καθώς ήταν προσπάθεια του δήμου.

Η υπεύθυνη συντονισμού του προγράμματος της Α.Σ.Π.Π.Α.Μ.Α. Μαρία Τσουμπού, ανέφερε στo protionline.gr για την συμμετοχή του συλλόγου: “Ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιάλειας και προσωπικά με την κ. Βασιλακοπούλου. Μαζί μας, είχαμε την κ. Καζάνη που είναι επικεφαλής της Αιμοδοσίας Αιγίου στο ΓΝΑΑ. Όλοι “αγκάλιασαν” την προσπάθεια αυτή. Απευθύναμε ένα κάλεσμα στον κόσμο της Αιγιάλειας, να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες για αίμα.
Το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο δύσκολα, καθώς ο κορωνοϊός έγινε η αιτία να “μικρύνει η δεξαμενή” των εθελοντών και να διπλασιαστούν οι ανάγκες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, με όλη την δύναμη της καρδιάς μας, γιατί πραγματικά αξίζει κάθε… αγώνας. Πρέπει να κερδηθεί κάθε ζωή”.

Βασιλακοπούλου: «Ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας»

Μιλώντας στo protionline.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου για την όλη διαδικασία, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Κάθε δημότης, κάθε κάτοικος της Αιγιάλειας, πρέπει να καταλάβει την σημασία της αιμοδοσίας και να του γίνει βίωμα και τρόπος ζωής. Το αίμα σώζει. Περιμένουμε και ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στο εξής και την συμμετοχή τους στις επόμενες ανάλογες τέτοιες δράσεις. Χρειαζόμαστε τον κόσμο στο πλευρό μας. Ας παραδειγματιστεί όποιος δεν συμμετείχε στην χθεσινή προσπάθεια και ας έρθει να προσφέρει χαρά στους συνανθρώπους του και στον εαυτό του απλόχερα, την επόμενη φορά. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα πρόκειται να γίνει μία μεγάλη αιμοδοτική δράση και από τώρα, καλούμε κάθε δημότη που μπορεί να δώσει αίμα, να μετέχει. Τριάντα άτομα από την Αιγιάλεια εξαρτώνται καθημερινά από αυτή την διαδικασία. Είναι μια “προσφορά” ζωής. Ποιος μπορεί να αρνηθεί να προσφέρει ανθρωπιά και ήθος; Κανείς! Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο που ήρθε, που μας στήριξε και μας αγκάλιασε».

Σαμπλαντήρη: «Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κάτοικοι»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Ιατρού Βιοπαθολόγου Παναγιώτας Σαμπλαντήρη, που ήταν η υπεύθυνη γιατρός που επέβλεπε την όλη διαδικασία της αιμοδοσίας, αναφέροντας στo protionline.gr για την όμορφη δράση: “Είναι ανάγκη να τονίσουμε πόση ανάγκη υπάρχει για αίμα σε όλο τον κόσμο. Αίμα χρειάζονται στα χειρουργεία, αίμα χρειάζονται τα θαλασσαιμικά άτομα, αίμα χρειάζεται κάθε ογκολογικό κέντρο και χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την χώρα.
Ο κορωνοϊός αύξησε ακόμα περισσότερο την ανάγκη για να βρεθεί αίμα και αυτό το γεγονός, πρέπει να ενεργοποιήσει ακόμα πιο πολύ κάθε κάτοικο της Αιγιάλειας στο να γίνει εθελοντής αιμοδότης”.

Καραΐσκος: «Είναι μια καθαρή πράξη αλληλεγγύης και σοβαρότητας»

Η δράση είχε την απόλυτη υποστήριξη της Μονάδας Αιμοληψίας του Γ.Ν. Αιγίου, ενώ ο Αχαϊκός Σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας – ΑΣΠΠΑΜΑ, ήταν το σωματείο το οποίο “έτρεξε” αρκετά για το όλο πρότζεκτ και την ενημέρωση του κόσμου.

Ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο, βρέθηκαν από νωρίς στον χώρο της αιμοδοσίας βάζοντας έτσι, στην… “πρίζα” κάθε ενεργό δημότη να συμμετέχει στην διαδικασία και να ενεργοποιηθεί πρακτικά στο μεγάλο ζήτημα που μαστίζει τον κόσμο, την έλλειψη αίματος. Αναφερόμενος στην σημαντική προσπάθεια αυτή, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας που βρέθηκε στο κτίριο του ΚΑΠΗ, και ο οποίος είναι εθελοντής αιμοδότης, δήλωσε στo protionline.gr μεταξύ άλλων: «Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία πολύ σημαντική πράξη. Το αίμα δεν παράγεται με κανέναν άλλον τρόπο, εκτός από το να δοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Χρησιμοποιείται και για άμεσα περιστατικά αλλά και σε ανθρώπους που το έχουν απόλυτη ανάγκη για να κρατηθούν στη ζωή και αυτό από μόνο του, κάνει την προσφορά της αιμοδοσίας κάτι παραπάνω από λυτρωτική. Πρόκειται για μια καθαρή πράξη αλληλεγγύης και σοβαρότητας. Ελπίζω να γίνει βίωμα στον μέσο δημότη αυτή η διαδικασία και του χρόνου τέτοιες ημέρες να έχουμε μόνο πλατιά χαμόγελα και αισιοδοξία, από την μεγάλη συνολική ανταπόκριση».

Εθελοντές της όλης προσπάθειας

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εθελοντές της όλης προσπάθειας, ήταν η Αμαλία Κούρτη που εργάστηκε στην Πρόνοια και βοήθησε τα μέγιστα για να οργανωθεί το όλο εγχείρημα, οι τρεις εκπρόσωποι του συλλόγου από την γειτονική Πάτρα Κωνσταντίνα Βαλλιανάτου, Χάρης Πύργας και Μαρία Τσουμπού, οι κυρίες – εθελόντριες από την ομάδα της Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου και αρκετοί ακόμα φανεροί ή αφανείς “ήρωες” που κατέθεσαν κόπο και “αγώνα” ώστε να στεφθεί με επιτυχία η όλη διαδικασία. Σε μελλοντικό ρεπορτάζ, το protionline.gr θα παραθέσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία των διαφόρων αιμοδοσιών που έχουν γίνει ή θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και τους ανθρώπους που… “κρύβονται” πίσω από τέτοιες μεγάλες και σημαντικές προσπάθειες ζωής και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr